"Als je een schoorsteenbrand blust met water ontstaat er stoom. Een liter water wordt omgezet in 1700 liter stoom en dat kan de schoorsteen niet snel genoeg afvoeren. Het rookkanaal kan dan scheuren en soms ontstaat er zelfs een explosie. Blus daarom altijd met zand of met zout", aldus het advies van de brandweer.
Als de ruiten van een kachel of haard snel vies worden is er meestal sprake van onvolledige verbranding of te vochtig hout. Er wordt dan bijvoorbeeld te veel brandhout toegevoegd in verhouding tot de aanvoer van verse verbrandingslucht.
Hout stoken is ongezond voor iedereen
Dat zorgt voor ongezonde lucht, niet alleen buiten maar ook in je eigen huis. Hoeveel last iemand heeft of welke klachten hij krijgt, hangt van verschillende dingen af: de hoeveelheid rook, hoe lang je het inademt, hoe gezond je bent en welke stoffen er precies in de rook zitten.
Als de kachel te hard brandt, of teveel warmte afgeeft, kunt u de zuurstoftoevoer verminderen door de secundaire luchtstroom lager te zetten. Of - indien aanwezig- kunt u de smoorklep gebruiken. Beter is echter steeds zoveel hout toe te voegen dat de kachel niet te heet wordt.
Zo lang je goed stookt en je schoorsteen goed onderhoudt, kun je zonder problemen je kachel stoken bij harde wind. Doe je dit niet, dan loop je bij harde wind een groter risico op een schoorsteenbrand.
Houtkachels kunnen erg heet worden, en het is belangrijk om u daarvan bewust te zijn als u ze gebruikt. De warmte van een houtkachel kan snel oplopen en tot wel 800 graden Celsius bereiken. Wanneer het vuur brandt zonder toezicht, kunnen de vlammen schade aanrichten.
Hoelang mag je nog hout stoken? Zoals hierboven omschreven, mag er hout worden gestookt zolang de Europese regels niet veranderen. Wij hebben geen glazen bol, maar vooralsnog zijn er geen plannen voor een verbod op houtkachels.
Op eigen verantwoording is het technisch wel mogelijk de kachel de nacht door te laten branden. Voorwaarde is dat u een voldoende geïsoleerde schoorsteen heeft. U vult de kachel met voldoende hout en stookt hier goed vuur in door de zuurstofregelaar uit te trekken.
Laat altijd een laagje as in de houtkachel liggen. Dit zorgt voor een betere verbranding en bescherming van de bodemstenen.
Haardblokken zijn ongeschikt. Ze zijn gemaakt van geperst papier of houtpulp.Papier en karton zijn vaak bedrukt, waardoor er bij verbranden schadelijke stoffen vrijkomen. Deze stoffen kunnen de haardkachel of de schoorsteen aantasten.
De schors van naaldhout en vurenhout bevat veel hars wat voor vervuiling kan zorgen in de haard of schoorsteen. Deze houtsoorten zijn daarom geen geschikte hoofdbrandstof voor jouw houthaard of houtkachel. Naaldhout en vurenhout zijn daarentegen wel geschikt om te gebruiken in een goed brandend vuur.
Ondanks dat de as die in de kachel overblijft, afstamt van houtblokken of bomen, is het geen GFT+E afval. De as en resten horen dan ook bij het restafval.
De uiteindelijke temperatuur is namelijk afhankelijk van uw houtkachel. Doorgaans bereikt een kachelpijp temperaturen tussen de grofweg 200 en 530 graden Celsius. Door voor een rvs kachelpijp te kiezen, kiest u een pijp die bestand is tegen dergelijke temperaturen.
Ga je de houtkachel vrijstaand in jouw woning of overkapping plaatsen? Dan is een wandplaat niet noodzakelijk. Houdt er wel rekening mee dat de afstand van de achterzijde en zijkanten minimaal 20 cm van een onbrandbare muur af moeten staan.
Bij houtkachels ontstaat roet en andere aanslag door de verbranding van hout. Fabrikanten doen hun best om het verbrandingssysteem van houtkachels te optimaliseren, waardoor een zwarte kachelruit zoveel mogelijk wordt voorkomen.
Een openhaard gebruikt 5 a 6 kilo per uur een moderne HR houtkachel gebruikt 1 a 1 1/2 kilo hout per uur.
Er zijn wel manieren om meer rendement uit een open haard te halen. De simpelste is een gietijzeren haardplaat tegen de muur aan de achterkant zetten om de warmtestraling te verhogen. Hoe dikker de haardplaat, hoe warmer de straling en hoe langer je er van profiteert.
Hoe vaak moet je een houtkachel schoonmaken? Een houtkachel schoonmaken hoeft heus niet elke keer nadat je hem hebt gebruikt. Probeer de kachel tenminste één keer per jaar goed schoon te maken. Het beste moment hiervoor is aan het einde van het stookseizoen, dit is vaak ergens aan het begin van het voorjaar.
Briketten of kolen
Briketten en kolen zijn erg milieubelastend en stoten veel fijnstof uit uw kachel of allesbrander. Er wordt nog wel veel gestookt met kolenkachels of allesbranders. Woont u in een dichtbevolkte woonwijk? Dan raden wij het stoken met briketten of kolen af.
Zachte houtsoorten (berken, elzen) zijn snel ontvlambaar, hebben een snelle warmteafgifte en zijn daardoor goed voor kleinere kachels. Harde houtsoorten (beuken, eiken) branden langer, geven meer warmte af en zijn daardoor ideaal voor grotere kachels.
Een afsluitklep wordt gebruikt om het rookkanaal te sluiten wanneer de haard niet aan staat of om het vuur te temperen.
Stookalert 6 februari 2023: stook geen hout in de provincies Utrecht, Noord-Holland, Friesland en Flevoland. Het RIVM adviseert om op maandag 6 februari 2023 in de provincies Utrecht, Noord-Holland, Friesland en Flevoland geen hout te stoken.
Tussen de 200 en 1000 euro per jaar kun je besparen
Tot slot is het belangrijk om te weten dat eigenaars van houtkachels tussen de 200 en 1000 euro per jaar kunnen besparen op hun energieverbruik.
Nee, de houtkachel wordt niet verboden, maar er zullen wel strengere wet- en regelgeving komen voor nieuwe houtkachels. Nieuwe kachels moeten voldoen aan een keurmerk. Dit keurmerk houdt in dat een houtkachel een minimaal rendement moet hebben van 75 % en een fijnstof uitstoot van maximaal 40 milligram per m3.