Quiche met zalm is altijd een goed idee! Deze quiche vraagt om een goede pinot blanc uit de Elzas. Pinot blanc is namelijk een kameleon onder de wijnen; hij past zich gemakkelijk aan naar de smaak van een gerecht. Dus ook aan de vette zalm.
De smeuïgheid van de quiche vraagt om een soepele, ronde wijn en de 'blonde' smaak van ei en room wijst in de richting van wit: Pinot Blanc, Sylvaner of Auxerrois bijvoorbeeld, maar een Chardonnay matcht ook mooi.Liever rood?Neem iets fris en lichts als Pinot Noir of Beaujolais.
De beste wijn bij zalm serveren
Omdat ziltige smaken vooral naar voren komen, kun je hier het beste een frisse, droge wijn bij drinken. Een goede Viognier als de Les Hauts de la Garrigue uit Frankrijk past er goed bij. Een Sauvignon Blanc is in dit geval ook een aanrader. Zalm wordt ook vaak gerookt gegeten.
Wijn bij zalm uit de oven
Bereid je de zalm in de oven, is een Riesling of Chardonnay een perfecte keuze. In de oven is de zalm vaak minder vet, waardoor een droge, frisse wijn op zijn plaats is.
De algemene regel geldt dat bij zalm, een vette vis met een stevige structuur, een wijn past met dezelfde eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan een volle Chardonnay of stevige Sauvignon Blanc. Deze witte wijnen versterken de uitgesproken smaak van zalm en laat het gerecht volledig tot zijn recht komen.
Chardonnay wijnen bevatten meestal wat zoeter fruit zoals mango en ananas en zijn daarnaast wat bloemiger (wat bijdraagt aan de romige en zachte smaak). Sauvignon blancs bevatten vaak juist citrusvruchten, groene appel en tonen van limoengras en dragon (wat bijdraagt aan de frisse, pittige en kruidige smaak).
De sauvignon blanc staat bekend als een droge en frisse witte wijn. De frisheid wordt enorm gewaardeerd door wijnliefhebbers over de hele wereld en daarom vindt er vrijwel nooit een tweede gisting plaats. De sauvignon kan in koude en warme klimaten worden aangeplant. Een koel klimaat levert de meest frisse wijnen op.
CHARDONNAY: LEKKER BIJ ZALM!
Over het algemeen kunnen we zeggen dat een ronde chardonnay een goede wijn bij zalm is. De Valdivieso Chardonnay Reserva laat de veelzijdige zalm goed tot z'n recht komen. De ronde smaak van de wijn matched ook nog eens goed met de vettige, uitgesproken smaak van de zalm.
Welke wijn bij lasagne met zalm? Deze lasagne met zalm is heerlijk smeuïg en romig. Daar smaakt een rijke chardonnay of een witte Mâcon Villages heel goed bij. Vooral de wat vettere zalm past uitstekend bij een volle romige wijn.
Kies voor een fles Soave, Roero Arneis, een Premier Cru Chablis of een witte Bordeaux. Een gekoelde rode kan ook lekker zijn, maar dan wel een lichte met weinig tannines. Ook leuk: probeer eens volle rosé.
Wat is lichte rode wijn? Lichte rode wijnen zijn doorschijnend van kleur en hebben meestal een gemiddelde- hoge zuurgraad.
De Sockeye en King zijn eigenlijk de lekkerste zalm uit Alaska. Het verschil tussen deze twee soorten zit in de hoeveelheid vet, smaak en kleur: de King heeft meer vet en de Sockeye heeft meer smaak.
Een frisse witte wijn maakt de quiche wat verteerbaarder en kan prachtig appelleren aan de frisse tonen in je salade. Kies je voor rood, houd het dan licht en fris. Bijvoorbeeld een Beaujolais of een Duitse Spätburgunder. Vermijd al te zware witte of rode wijnen.
We zouden 'm wel ontvormen en gewoon op het rooster in de oven opwarmen, 15 à 20 minuten op 160°C. Zorg er wel voor dat de bodem van je quiche goed stevig is. Quiche hoef je trouwens niet op te warmen, je kun 'm ook koud eten: lekker als je gaat picknicken.
Een quiche is een populair recept. Het is makkelijk ook handig om mee te nemen. Helaas zijn de meeste quiches niet erg gezond door de vette bodem en roomvulling. Wel deze is toch een 'healthy' exemplaar die je kan doen genieten op elk moment van de dag.
Een frisse en fruitige wijn sluit goed aan bij de vis
Voor vette vis en schaaldieren als kreeft en mosselen is een wijn als de Gavi di Gavi van de Piëmonte wijnen erg geschikt.Bij de magere vis is de Friuli wijn een aanrader, maar ook Vermentino wijn wordt erg vaak gedronken bij vis.
Serveer de gebakken zalm met de gewokte groenten en garneer met de romige pestosaus. Vergeet de witte wijn niet. Wij raden een rijke en volle Chardonnay aan.
Desondanks kun je over het algemeen wel vanuit gaan dat een Chardonnay wordt gemaakt als een droge wijn, tenzij deze zeer vroeg vergist is, wat bijna niet voorkomt bij de Chardonnay. Dus op de vraag is een Chardonnay zoet of droog? Vaak is het droog.
Schaal- en schelpdieren maakt u ook altijd bij met een mooi glas chardonnay. Voor stevige gerechten, zoals pompoenrisotto, quiche, gerookte kip, gevogelte en varkensvlees is een volle stevige, houtgelagerde chardonnay de beste keus. (tip: kijk eens bij onze Amerikaanse chardonnay wijnen!)
Over het algemeen: Zin in een wat vollere, zachte en rijpe wijn, neem dan een Chardonnay.Meer zin in een frissere, iets drogere en pittige wijn, neem dan een Sauvignon Blanc.
Een Sauvignon Blanc bevat veel meer zuren en smaakt daardoor over het algemeen een stuk frisser. Een Chardonnay wijn daarentegen heeft vaak een vollere en zachtere smaak en in het geval van houtrijping zelfs een romig karakter. Wel kan de stijl per klimaat erg verschillen.
Veelal vallen meer peperige toetsen op in combinatie met hints van andere kruiden en citrus. Wil je een lichtere meer toegankelijke wijn, dan is de pinot gris ideaal. Wanneer je juist een frisse wijn met meer pit en kruiden wilt, kies dan voor de sauvignon blanc.