Oorzaken ouderdomsdiabetesRoken. Erfelijkheid. Ongezonde voeding. Ouder worden (leeftijd)
Oorzaak. DM2 ontstaat door overgewicht, te veel en te vet eten en/of te weinig bewegen, in combinatie met erfelijke aanleg. Of iemand de aanleg heeft om DM2 te krijgen kan vaak worden afgelezen aan de familie: meestal (maar zeker niet altijd) zijn er anderen die ook DM2 hebben.
Type 2 diabetes begint vaker op oudere leeftijd. Daarom werd het vroeger ook 'ouderdomsdiabetes' genoemd. Maar het kan ook op jongere leeftijd voorkomen, zelfs al op de kinderleeftijd. Naast type 1 en type 2 diabetes zijn er nog andere vormen van diabetes mellitus.
Type 2 ontstaat vaak pas op latere leeftijd en heeft daarom de bijnaam ouderdomsdiabetes. Het is geen auto-immuunziekte, maar een aandoening die wordt veroorzaakt door een aantal factoren.
Te weinig beweging, een te veel aan sedentair gedrag en ongezonde voeding verhogen je kans op diabetes type 2, onafhankelijk van andere risicofactoren. Ook roken, zowel passief als actief, verhoogt het diabetesrisico tussen de 30 en 60%.
Er is niet één oorzaak waardoor je diabetes type 1 of 2 krijgt. Er spelen meerdere factoren een rol en die van diabetes type 1 zijn anders dan die van type 2 diabetes. Bij diabetes type 1 worden de cellen die insuline aanmaken (bètacellen in de alvleesklier) kapotgemaakt door je eigen afweersysteem (immuunsysteem).
Bij oude, jonge, dikke en dunne mensen. Je hebt een groter risico op diabetes: als je ouder bent, wordt de kans op diabetes type 2 steeds groter. als je overgewicht hebt, vooral rond de buik.
Diabetes type 2 of ouderdomsdiabetes ontstaat geleidelijk. Je lichaam reageert steeds minder goed op insuline. Je bloedglucosewaarden zijn dan iets verhoogd, dit noemen we prediabetes. Vaak wordt diabetes type 2 pas ontdekt als je klachten of complicaties krijgt.
Diabetes type 2 komt het vaakst voor: 9 van de 10 mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Overgewicht en weinig beweging, maar ook oudere leeftijd naast erfelijke aanleg vergroten de kans. Hoewel ook mensen zonder overgewicht diabetes type 2 kunnen krijgen. Vroeger heette diabetes type 2 'ouderdomsdiabetes'.
Zwaar alcoholgebruik - vanaf zes standaardglazen per dag - verhoogt de kans op het ontwikkelen van diabetes.
Bij diabetes type 2 maakt je lichaam niet genoeg insuline aan. Of je lichaam reageert minder goed op insuline. Hierdoor blijft er te veel suiker in je bloed en krijg je hoge bloedglucosewaarden. Na een tijd kan dit ernstige gezondheidsproblemen gaan geven.
Oorzaken ouderdomsdiabetes
Roken. Erfelijkheid. Ongezonde voeding. Ouder worden (leeftijd)
Diabetes type 2 is nooit enkel je eigen schuld. Je hebt het risico om diabetes type 2 te ontwikkelen door erfelijke aanleg in combinatie met de manier waarop je leeft. Bij sommige mensen met (kans op) type 2 spelen leefstijlfactoren wel een grote rol.
Teveel suiker consumeren kan er wel voor zorgen dat je sneller diabetes krijt. Daarnaast kan structureel te veel suiker eten andere nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid, zoals tandbederf, darmproblemen en vermoeidheid.
Glucosewaarden ouderen mogen tussen de 6 en 15 mmol/l zijn.
Eet gezond, beweeg voldoende, vermijd stress, slaap voldoende en stop met roken. Hiermee kun je het risico op diabetes type 2 tot de helft verkleinen. Een gezond eetpatroon is gevarieerd.
De belangrijkse onderdelen van de behandeling van diabetes zijn gezond eten, genoeg bewegen, niet roken, medicijnen en insuline. Heb je diabetes type 2, dan krijg je meestal naast medicijnen ook voedings- en bewegingsadviezen. Want met een pilletje ben je er nog niet. Gezond eten en bewegen is vaak belangrijker.
Op de lange termijn geeft suikerziekte veel verschillende klachten. Een hoge bloedsuikerspiegel is schadelijk voor de vaatwand. Beschadigde bloedvaten kunnen voor ernstige complicaties zorgen in verschillende organen, met name in de nieren, ogen, zenuwen en het hart.
Diabetes wordt opgespoord via een eenvoudige bloed- en urinetest: om de bloedsuikerwaarde te bepalen. om suiker en ketonen in het bloed en in de urine op te sporen. om het HbA1c of glycohemoglobine te bepalen: dit geeft een idee over de bloedsuikerspiegel van de afgelopen 3 maanden.
Een goede bloedsuiker voor 's ochtends als u nog niet gegeten of gedronken heeft is: tussen 4,5 en 8. Dit heet de nuchtere bloedsuiker. Na het eten gaat uw bloedsuiker omhoog. Een goede bloedsuiker voor 2 uur na het eten is: lager dan 9.
Afwisselend snel en langzaam wandelen – interval-training – is beter voor mensen met diabetes type 2 dan langdurig op dezelfde snelheid wandelen. Dit blijkt uit Deens onderzoek. Het is allang bekend dat bewegen helpt je bloedsuiker op peil te houden bij diabetes.
Stop zeker nooit je insulinetoediening: zie maatregelen bij ziekte. Paracetamol kan, zeker als het meermaals en in een hogere dosis wordt genomen, de glycemiemetingen bij gebruik van sensoren van Medtronic en Dexcom (niet de Dexcom 6) beïnvloeden. Onder invloed van paracetamol meet je vals hoge waarden.
Fruit met veel suiker
De ene fruitsoort bevat meer suikers dan de andere fruitsoort. Fruitsoorten die in verhouding veel suiker bevatten zijn druiven, mango, watermeloen, banaan, kersen, ananas, peer en lychees.