Het prosumententarief valt vanaf 2021 automatisch weg onmiddellijk na de installatie van de digitale meter. Voor eigenaars die al digitale meter hadden, viel het prosumententarief weg op het moment dat het arrest van het Grondwettelijk Hof werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Dit gebeurde op 1 maart 2021.
Je hoest dus naast het verlaagde prosumententarief ook een capaciteitstarief op. Dat leidt bij een nulverbruik tot een hogere jaarfactuur: Je betaalt in 2023 33 euro meer netkosten dan in 2022. De totale factuur loopt op van 277 euro naar 304 euro, zelfs al verbruik je dus minder energie dan je opwekt.
Het prosumententarief vermijden is niet mogelijk. Je maakt gebruik van het net en moet hier een vergoeding voor betalen.
Ook mensen met zonnepanelen die voor 2021 zijn geplaatst en die een oude terugdraaiende teller hebben, mogen een digitale meter voorlopig nog weigeren. Ze kunnen uitstel vragen tot 31 december 2024. Aan hen is nl. beloofd dat ze vijftien jaar lang mogen genieten van de oude terugdraaiende teller.
Mensen die van het sociaal tarief genieten, moeten het prosumententarief niet betalen. Dit omdat het prosumententarief een distributienettarief dat wordt uitgedrukt in kW en de sociale maximumprijs wordt uitgedrukt in euro/kWh. Het prosumententarief kan dus niet worden omgerekend.
Elke netgebruiker van zonnepanelen, windmolens en WKK-installaties, telkens kleiner dan of gelijk aan 10 kW en met terugdraaiende teller, moet dit nettarief betalen. Het prosumententarief valt vanaf 2021 automatisch weg onmiddellijk na de installatie van de digitale meter.
Digitale meter weigeren: gevolgen. Wanneer een zonnepaneeleigenaar na 1 januari 2025 nog steeds de plaatsing van de digitale meter weigert, verliest hij of zij het recht op de compensatiepremie. Eigenaars van zonnepanelen die nog geen digitale meter hebben, kunnen namelijk een compensatiepremie aanvragen.
Wilt u geen slimme meter? Dan kunt u bij uw netbeheerder de slimme meter weigeren. U behoudt uw huidige energiemeter. Dan kunt u geen gebruik maken van nieuwe diensten en toepassingen om energie te besparen.
Zonnepaneleneigenaars kunnen tot 2025 uitstel vragen voor digitale meter. U hoeft op dit moment zelf niets te doen. De komende jaren zal Fluvius met u contact opnemen om de digitale meter te komen installeren. Op dat moment zult u uitstel kunnen vragen.
Zoek naar het teruglooprem symbool op de teller; indien u dit niet vindt, is dit een goed teken, dat betekent namelijk dat u een terugdraaiende teller hebt. Indien u het teruglooprem symbool ziet op de teller, zal deze niet terugdraaien!
Op zichzelf is dat een positieve ontwikkeling, maar het kan ook leiden tot een overschot aan zonne-energie. Er is sprake van overcapaciteit als je zonnepanelen meer energie opwekken dan je op dat moment verbruikt. Deze overtollige energie kan verloren gaan, maar je kunt deze energie ook efficiënt benutten.
Gemiddeld bespaar je 1.000 euro per jaar gedurende de levensduur van de zonnepanelen (ongeveer 25 jaar).
Indicatie: zonnepanelen die op het westen staan leveren circa 16% minder vermogen dan zonnepanelen die op het zuiden staan. Plaats alleen zonnepanelen indien er beperkte schaduw is. Want schaduw is funest voor uw opbrengst. Het verschil in opbrengst tussen direct zonlicht en schaduw is soms wel een factor 8.
Geen subsidie, wel voordelen
Kijk ook eens naar andere regelingen. Vanaf 2023 betaal je als particulier geen btw meer over de aanschaf en installatie van zonnepanelen.
In juni 2023 betaalde een gemiddeld huishouden met een gemiddeld energieverbruik 2.320 euro per jaar aan energie, wat 630 euro (of 37 procent) meer is dan in juni 2022. De hogere energieprijzen en hogere belasting voor energie hebben de rekening met 670 euro verhoogd ten opzichte van juni 2022.
De zonnepanelen brengen elk jaar 0,5% minder stroom op. Stroomprijs in 2023: 40 cent per kWh (voor de eerste 2.900 kWh, prijsplafond), 70 cent voor alles daarboven; in 2024: 50 cent per kWh; in 2025: 30 cent per kWh; in 2030: 25 cent per kWh. Stroomprijs voor stroom die je niet kunt salderen: 9 cent per kWh.
Onder meer de mogelijkheid om jouw verbruik gedetailleerd op te volgen, leidt mogelijk tot een lager verbruik en bijgevolg ook een hogere besparing. Wie erin slaagt zijn zelfverbruik op te krikken, zal bij een digitale meter eveneens minder betalen.
Nee, je kan de plaatsing van een digitale meter niet weigeren.
Klanten met analoge meter, digitale meter of digitale AMR-meter, aangesloten op het middenspanningsnet, of gelijkgesteld met het middenspanningsnet. Het dagtarief geldt van maandag tot en met vrijdag van 7 tot 22 uur.Het nachttarief is van 22 tot 7 uur en tijdens het weekend en feestdagen.
De slimme meter is niet verplicht in Nederland.
Wanneer krijg je een slimme meter? In Europa zijn afspraken gemaakt over het vervangen van traditionele stroom- en gasmeters. Op 31 december 2020 moeten deze in minstens 80% van de Nederlandse huishoudens zijn vervangen door slimme meters.
De slimme meter geeft exact aan wat er aan energie is afgenomen en wat er is teruggeleverd. Op een oude draaischijfmeter wordt dit automatisch teruggedraaid, waardoor je geen nauwkeurig overzicht hebt. Deze is alleen geijkt voor levering, dus niet voor teruglevering. Daar is de meter niet voor ontworpen.
Meer dan zevenhonderd gezinnen weigeren de plaatsing van de digitale energiemeter omwille van gezondheidsredenen. Ze beroepen zich op het arrest van het Grondwettelijk Hof, dat stipuleert dat de netbeheerder een bekabeld alternatief voor de draadloze communicatie moet voorzien.
Woningeigenaren met zonnepanelen zijn sinds 2023 verplicht om een slimme meter te hebben. Een slimme meter houdt bij welke energie je zelf niet verbruikt en dus teruglevert aan het net.
Ja, iedereen met een aansluiting tot 56 kVA krijgt verplicht een digitale meter . De meeste bedrijven vallen onder die regeling. Alleen voor grootverbruikers met een zwaardere aansluiting wordt een ander type meter verplicht, de zogenaamde AMR-meter.