Een sol duurt 24 uur, 39 minuten en 32,5 seconden (ongeveer 2,7% langer dan een dag op Aarde). Het woord "sol" wordt al sinds de eerste landingen van een ruimtevaartuig op Mars gebruikt.
Aangezien een jaar op de planeet bijna 30 aardse jaren duurt, gaan er bijna 25.000 Saturnusdagen in één Saturnusjaar. Doordat Saturnus erg snel om zijn as draait, is de planeet evenals Jupiter behoorlijk afgeplat. Daarmee bedoelen we dat de middellijn aan de evenaar veel groter is dan de middellijn tussen de polen.
Volgens de Fédération Aéronautique Internationale (FAI) begint de ruimte op een hoogte van 100 kilometer, de Kármánlijn. De Amerikaanse luchtmacht en de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA hanteren echter een minimale hoogte van 80,5 kilometer (50 mijl).
De duur van de zonnedag op Mars (vaak sol genoemd) is 24 uur, 39 minuten en 35,24409 seconden. Op Aarde is dit respectievelijk 23 uur, 56 04.2s en 24h 00m 00.002. Dit geeft een omrekeningsfactor van 1,027491 dagen per sol. Een Marsdag (een sol) is dus 2,7% langer dan een dag op Aarde.
Jupiter is de vijfde planeet vanaf de zon en de grootste planeet van het zonnestelsel. De afstand tot de zon is 778 miljoen kilometer, waardoor een jaar op Jupiter 11,8 aardse jaren duurt. De dagen op Jupiter zijn wel korter dan op aarde: een dag duurt daar maar 10 uur.
Op Mars is er minder lucht dan op aarde. De atmosfeer bestaat vooral uit koolstofdioxide en een klein beetje stikstof. Er is bijna geen zuurstof, dus ademen is moeilijk! Het kan hard waaien op Mars, maar niet zo erg als op aarde.
Een tropisch jaar duurt 365 dagen 5 uren 48 minuten en 45 seconden. Daarop gebaseerd is een jaar in het gewone taalgebruik een in hele dagen getelde periode die ongeveer gelijk is aan een tropisch jaar. Volgens de gregoriaanse kalender telt een gewoon jaar 365 dagen.
Doordat Mars verder van de zon af staat dan de aarde, duurt het langer voordat de rode planeet een volledige baan rond de zon heeft gemaakt. Een jaar op Mars duurt ongeveer 687 aardse dagen, wat gelijk is aan 1,88 aardjaar.
Het absolute nulpunt of nul Kelvin, is min 273 graden Celsius, de temperatuur waarop atomen in theorie volledig zouden moeten stoppen met bewegen. Met een temperatuur van 100 nanoKelvin zijn de BEC's in het ISS kouder dan de gemiddelde temperatuur in de ruimte, waar het zo'n 3 Kelvin is of -270 graden.
Fysicus Roger Penrose heeft bewijs gevonden dat er voor de oerknal een universum was, en daarvoor nog een universum. Kortom: de oerknal was niet het begin. Penrose verwacht dat de uitbreiding van het universum ooit stopt, aldus PopSci. Het heelal dijt continu uit, waardoor een zwarte leegte ontstaat.
Voor zover onderzoekers nu weten is er geen einde aan het heelal. Er is dus geen rand waar de ruimte stopt. Sterker nog: het heelal blijft groeien. Sterren en planeten bewegen steeds verder van elkaar af.
Saturnus, het wonder met de ringen, zo mag je deze planeet wel noemen. Misschien wel de mooiste planeet van het Zonnestelsel.
Venus is de tweede planeet vanaf de zon en staat op 108 miljoen kilometer. Een jaar op Venus is korter dan op aarde en duurt maar 225 dagen. Doordat Venus heel langzaam om haar as draait, duurt een dag juist langer, wel 117 aarddagen!
Alle planeten die niet van harde materie (zoals de Aarde) maar van gas of ijs zijn gemaakt, hebben ringen. De gasplaneten (ook wel 'gasreuzen' genoemd) zijn Jupiter en Saturnus. De planeten Uranus en Neptunes bestaan uit ijs en worden ook wel 'ijsreuzen' genoemd. Deze vier planeten hebben dus ringen.
Daardoor zijn de jaren op Pluto ook stukken langer dan op aarde. De dwergplaneet draait in 248 aardse jaren om haar ster. Ook een dag op Pluto duurt veel langer dan wij gewend zijn: ongeveer 153 uur. Pluto is vernoemd naar de Romeinse god van de onderwereld en dus niet naar de hond van Mickey Mouse.
Wat bedoel je met "verjaren"? Als een jaar = 1 omwenteling om de zon, dan kun je ook op Neptunus verjaren (gesteld dat je op die planeet zou kunnen leven en lang genoeg leeft).
De gemiddelde oppervlaktetemperatuur bedraagt er een frisse -63°C en de planeet heeft een ijle ongastvrije atmosfeer die vooral uit koolstofdioxide bestaat.
De redenering voor een millennium is dezelfde. Een millennium duurt 1000 jaar en is dan pas voorbij. Het tweede millennium begon op 1 januari 1001 en eindigde bijgevolg op 31 december 2000. Elke jaartelling begint met het jaar 1 (één).
Het uur is een eenheid van tijd en wordt gedefinieerd als de tijd van 3600 seconden of 60 minuten van 60 seconden. Een etmaal duurt 24 uur, een week 168 uur, een kwartaal gemiddeld ongeveer 2191,5 uur, maar precies 2191.4555424 uur en een jaar bevat precies 8765.8221696 uur en dit is afgerond 8766 uur.
Wie op de aarde een meter hoog kan springen, haalt op Phobos met gemak een kilometer. En goed nieuws voor mensen met overgewicht: elke kilogram meer op de aarde telt op Phobos maar voor een gram…
De zwaartekracht op Mars is slechts 38 procent van die op aarde, en de atmosfeer is erg ijl.
De diameter is ongeveer 6 779 km. Ter vergelijking: die van de aarde is ongeveer 2x zo groot. Mars heeft twee manen, Phobos en Deimos. Ze zijn allebei heel klein.