Je kunt de leverreiniging elke twee weken herhalen. Doe nooit een leverreiniging wanneer je echt ziek bent. Soms zitten de galbuisjes vol met cholesterol kristallen die geen ronde steentjes hebben gevormd. Ze verschijnen als "snippers" die boven komen drijven in de toiletpot.
Onze lever is nog nooit zo blootgesteld aan schadelijke stoffen als nu. Het orgaan kan veel zelf, maar ons lichaam kan zich moeilijk aanpassen aan alle technologische ontwikkelingen. Daarom is het goed om af en toe even te ontgiften en de lever te reinigen.
Hoe reinig je je lever? Het reinigen of ontgiften van je lever kan je door veel water te drinken (minimaal 1,5 liter per dag) in combinatie met een strikt dieet of een sapkuur. Water spoelt een groot deel van de toxische stoffen uit je lichaam en reinigt zodoende je lever.
Alcohol pleegt een ware aanslag op je lever. Om een glas alcohol af te breken, heeft je lever ongeveer anderhalf uur nodig. Het maakt hierbij niet uit of je nu een glas bier, wijn of whisky drinkt. Wanneer je op een avond tien glazen bier drinkt, is je lever dus 15 uur aan het ontgiften.
Het verwijdert galstenen en afvalstoffen uit de lever en galwegen. Volgens Moritz is verstopping van de lever en galkanalen door galstenen de oorzaak van vele kwalen en ziektes.
Ban alles wat slecht is voor het orgaan en eet enkel wat de lever activeert. Daarnaast is het een goed idee om veel water te drinken, dat helpt om schadelijke stoffen af te voeren. Daarnaast kan je ook Boldocynara forte innemen, een 100% natuurlijk middel dat de spijsvertering en lever ondersteunt!
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat detoxen helpt om gifstoffen kwijt te raken. Dus het wordt niet aangeraden om te doen. De meeste detoxmethodes zijn onschadelijk, maar sommige detoxmethodes kunnen zelfs risicovol zijn. Bijvoorbeeld het ontgiften met klei, kalksoorten, kalebas of pimba.
Leververvetting veroorzaakt meestal geen klachten. Sommige mensen hebben last van (vage) pijn rechtsboven in de buik en vermoeidheid.Heel soms is er sprake van geelzucht. Geelzucht is het geel zien van het oogwit en de huid.
Veel patiënten die lijden aan een chronische leveraandoening vertonen geen symptomen. Als er al symptomen zijn, blijven deze vaak zeer vaag, zoals vermoeidheid, jeuk, misselijkheid, pijn rechtsboven in de buik, geelzucht, asthenie, spier/gewrichtslast en/of anorexie.
Symptomen die optreden bij een overbelaste lever
Vermoeidheid en/of 's morgens moeizaam op gang komen. Huidproblemen. Hoofdpijn. Pijn in de leverstreek en/of pijn en irritatie onder het rechter schouderblad.
Pompelmoes ontgift de lever door de aanmaak van sommige enzymen te stimuleren. Citroen stimuleert de galproductie en maakt het de lever dus makkelijker om vetten te verteren.
Je lever ontgiften gaat een stuk makkelijker met behulp van gember. Gember versnelt namelijk de stofwisseling en zorgt ervoor dat je lever het minder zwaar heeft om alle gifstoffen af te voeren. Vaak zie je na enkele maanden al een sterke verbetering van de leverwaarden.
Vasten is een manier om de lever te stimuleren. Je geeft de lever als het ware een periode van rust, waardoor het orgaan kan herstellen en vervolgens weer beter zijn werk kan doen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door intermittent fasting, waarbij je bijvoorbeeld van de 24u op een dag 8u wel eet en 16u niet eet.
Gezonde voeding voor een gezonde lever
Bitterstoffen zitten in het vlies van graan, het velletje om de noot, in de schil van groenten en fruit, maar ook uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, kolen, druiven, kersen, witloof, andijvie en pompelmoes zijn gunstig voor je lever.
Wanneer je dagelijks veel gifstoffen binnenkrijgt, moet je lichaam zo hard werken om deze af te voeren dat er weinig ruimte overblijft voor de andere functies die het orgaan normaal vervult. Daarom is het belangrijk om regelmatig je lever te ontgiften.
Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg. Ook scherpe kruiden en specerijen, zoals kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, koekkruiden en speculaaskruiden, kosten de lever veel moeite om te verwerken.
Jeuk is een belangrijk symptoom van cholestatische lever- en galwegziekten en kan de kwaliteit van leven ernstig verminderen. Cholestatische jeuk heeft vaak een piek in de avond en de vroege nacht, concentreert zich meestal in de handpalmen en voetzolen, maar kan ook gegeneraliseerd vóórkomen.
Soms kunnen steken in je lever door stress erger worden. Pijn in je lever en steken na alcohol drinken kunnen er echter ook op wijzen dat je lever beschadigd is. Het risico op leverschade is extra hoog wanneer je veel en/of vaak alcohol drinkt, zeker wanneer je dat combineert met drugs.
Herstel van de lever
Iedere week dat je niet drinkt, neemt het levervet af. Het kan echter wel maanden duren voordat je lever weer echt helemaal schoon is. Om de lever te helpen bij het herstel, is het erg belangrijk om gezond en gevarieerd. Dit moet bovendien rijk zijn aan vitaminen en voedingsstoffen.
90% van de mensen die 6 of meer standaardglazen alcohol drinken per dag heeft leververvetting! Vaak is dit het eerste stadium van alcoholische hepatitis.
Er is geen limiet op hoe vaak je mag sapvasten. Sommige mensen doen één of twee keer per jaar een sapkuur; sommige mensen elke maand. Bij Sapje adviseren we om de sapvasten kuur elk kwartaal te herhalen.
Hoe vaak mag je sapvasten? Met sapvasten adviseren wij je één dag tot 7 dagen achtereen te nuttigen. Op zijn tijd een sapkuur volgen is prima, maar het is niet raadzaam om deze langer dan een week te doen.
Er zijn veel methoden die gebruikt worden om het lichaam te detoxen, een aantal manieren zijn: vasten, warmwaterbaden, kleibehandelingen (op huid en oraal), klysma's of darmspoelingen, oil-pulling, detoxkuren en supplementen, bijvoorbeeld actieve kool.
Het neutraliseren van gifstoffen gebeurt in de lever, maar door de doorbloeding te verhogen door bewegen zoals een stevige wandeling help je het lichaam om celresten uit het systeem te spoelen.