Je zou misschien denken dat frietjes die zijn gemaakt van zoete aardappel gezonder zijn dan gewone frietjes. Toch is niets minder waar. Zoete aardappel-frietjes en gewone frietjes blijken namelijk helemaal niet zoveel van elkaar te verschillen.
Normale aardappelen bevatten meer ijzer, kalium en vitamine B6 en minder suiker dan de zoete aardappel. Die op zijn beurt weer meer calcium en vitamine A bevat. Het een kun je dus niet gezonder noemen dan de ander. Niet bewuster snacken dus met de zoete aardappel!
Tuurlijk zijn er wel verschillen: zo bevatten normale aardappelen meer ijzer, kalium en vitamine C, maar ook minder suiker. Zoete aardappelen bevatten op hun beurt meer vezels, calcium en vitamine A.Het een kun je dus niet gezonder noemen dan de ander.
Ze zitten bomvol vitamine A (zorgt voor een stralende huid) en C (weerstand), belangrijke mineralen en ze bevatten veel antioxidanten. Er zitten minder koolhydraten in zoete aardappel dan in de 'gewone' pieper en juist relatief veel vezels, waardoor je sneller 'vol' zit.
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat erom dat je friet niet té veel en té vaak eet. Het gaat om de juiste balans.
Met 20 gram koolhydraten per 100 gram product bevatten zoete aardappels iets meer koolhydraten dan gewone aardappelen. Veel koolhydraten zorgen ervoor dat je bloedglucosegehalte na het eten snel stijgt. Wanneer dat te vaak en te lang gebeurt, kan dat gewichtstoename en allerlei gezondheidsproblemen opleveren.
De zoete aardappel bevat 10% meer calorieën, 40% minder eiwit (dat is wel flink), ruim 10% meer koolhydraten, een klein beetje vet en ruim 30% meer vezels. Zo heeft elk verschil een voor- en nadeel. Meer calorieën in een tijd van overgewicht is misschien niet zo handig, maar meer vezels is wel weer positief.
Zoete aardappels zijn niet alleen heel gezond, maar ook erg lekker. Ze zitten vol voedingstoffen en ze bevatten nauwelijks calorieën. Daarnaast helpen ze je af te vallen.
Even gezond
Zowel zoete aardappel als de normale variant bevatten belangrijke vitamines. Zoete aardappel bevat meer vitamine A, dat onder andere nodig is voor een normale werking van het afweersysteem en een goed gezichtsvermogen. Gewone aardappels bevatten juist meer vitamine B6.
Als je regelmatig zoete aardappelen op je menu zet, krijg je veel goede voedingsstoffen binnen die bijdragen aan een goede weerstand, sterke botten en spieren, een goede bloeddruk en een gezonde stoelgang. Een zoete aardappel past dus prima in een PuurGezonde voeding.
Je kunt ze wel combineren met groenten: je voegt dan nog extra vezels toe én de suikers komen trager vrij. Hou wel altijd de portiegrootte in het oog en overdrijf er niet mee. Elke dag zoete aardappel eten om je vertrouwde aardappeltjes mee te vervangen, is geen goed idee.
We hebben nagenoeg alle varianten airfryer-friet getest en geanalyseerd, en wij zien dat Leon&León friet voldoet aan de door ons en door de EU gestelde regels voor 30% reductie van calorieën, koolhydraten en vet.
Voor de lekkerste friet neem je iets bloemige aardappels zoals bintje, agria, désirée, première of santé. Deze hebben de juiste verhouding zetmeel en vocht om goede friet van te bakken; met een knapperig korstje van buiten en zachte, luchtige aardappel vanbinnen.
Wie zin heeft in een vettige snack kan beter een zakje frieten gaan halen dan een pak chips. Frieten, zonder saus, bevatten namelijk maar 350 calorieën ten opzichte van 510 calorieën bij chips. Een frietje bevat bovendien ook drie keer minder vet dan een zak chips.
Zoete aardappels zijn duidelijk kampioen als het op bètacaroteen aankomt. Er zit namelijk 9,4 mg per 100 gram in en gewone aardappels bevatten geen bètacaroteen. De zoete knol wint ook qua hoeveelheid in vitamine B2, vitamine B3, vitamine C en vitamine E. De gewone aardappel bevat wel meer magnesium en vitamine B6.
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
Je maaltijd in een handomdraai extra gezond maken? Dan is zoete aardappel bakken een goed idee!Zo voeg je vitaminen, vezels én een heerlijke smaak toe. Je kunt ook zoete aardappel wokken of roerbakken samen met andere lekker ingrediënten of er bijvoorbeeld een Thaise viscurry van maken.
Het ideale bodybuilder dieet bestaat voor 25% uit compacte koolhydraten (zoals rijst of aardappelen) en 25% vezelige koolhydraten (zoals groene groenten). Expert bodybuilders raden asperges vlak voor een wedstrijd aan en zoete aardappels zijn een uitstekende bron van energierijke koolhydraten.
De zoete aardappel wordt ook wel Bataat genoemd en komt oorspronkelijk uit Mexico. Tevens is de zoete aardappel eigenlijk helemaal geen aardappel, maar een groente! De zoete aardappel behoort namelijk tot de windefamilie (zetmeelbehoudende knollen).
Zoete aardappel, of bataat, is net als de gewone aardappel een knol gevuld met zetmeel. Het is echter geen familie: de aardappel behoort tot de nachtschade, de bataat tot de windefamilie. Zoete aardappels bevatten veel antioxydanten, vitamines A en C en beta-caroteen.
De factor die wél het verschil kan maken, is de bereidingswijze. Zo worden normale frietjes vaker gefrituurd en zoete aardappel-frietjes vaker in de oven gebakken. Dit maakt de laatste variant gezonder. Zou je ze daarentegen beiden frituren of beiden in de oven bakken, dan bevatten ze ongeveer evenveel calorieën.
Er zitten 122 kilocalorieën in 1 stuk (130 gram) zoete aardappel.
Om te beginnen de energetische waarde, oftewel de calorieën. Als je denkt dat gewone aardappel een dikmaker is met veel meer calorieën, moeten we je helaas teleurstellen: het tegendeel is waar. Zo zit er in gekookte pieper zo'n 74 kcal per 100 gram, terwijl gekookte zoete aardappel 20 kcal meer bevat.