Samenvatting: Eigeel is geen dikmaker. Het bevat de belangrijkste voedingsstoffen uit het ei.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat.Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed.Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Hoeveel eieren mag je eten per dag? Het advies dat je maximaal drie eieren per week mocht eten is voorbijgestreefd. De Belgische Hoge Gezondheidsraad adviseert om niet meer dan 300 mg cholesterol per dag in te nemen via de voeding. Eén eidooier brengt ongeveer 200 mg cholesterol aan.
Wanneer je voortaan elke dag begint met twee of zelfs drie eieren, krijg je volgens het onderzoek een beter zicht, zal je huid er fris en jong uitzien en je geheugen verbeteren. Daarnaast zouden minstens twee eieren per dag zelfs het risico op hartziekten en borstkanker verminderen.
Het eigeel is een goede bron van de vitaminen A, D, B2, B12 en foliumzuur en van de mineralen ijzer, zink en selenium.Het eigeel brengt ook zo'n 200 mg cholesterol aan. Cholesterol is een belangrijke bouwstof voor het lichaam. We kunnen niet zonder.
Integendeel: het eten van de eidooier helpt juist bij het afvallen. Dit is wetenschappelijk bewezen [24,25]. Eigeel bevat onverzadigde vetzuren (gezonde vetten) en complete eiwitten, die ervoor zorgen dat je een verzadigd gevoel krijgt terwijl je relatief weinig calorieën binnenkrijgt.
Eieren zijn inmiddels terug in de kijker als gezonde voeding; maar ze zijn ook een serieus spieropbouwend voedingsmiddel. De cholesterol in eigeel dient als bouwsteen voor steroïde hormonen en de halve gram leucine per ei is als olie op je spieropbouwende vuur gooien.
Eieren bevatten eiwitten en zijn caloriearm. Eieren kunnen goed zijn voor gewichtsverlies als mensen ze consumeren als onderdeel van een gevarieerd dieet en zonder toegevoegd vet of suiker . Eieren zijn eiwitrijk, caloriearm en ze kunnen de stofwisseling stimuleren.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Het eierdieet is een dieet om snel af te vallen en omvat het eten van minimaal 2-3 eieren per dag. Het is de nieuwste trend in dieetland. Het eierdieet duurt slechts 14 dagen en beweert dat het kan helpen om snel wat overtollige kilo's vet kwijt te raken.
Vanwege hun talrijke voordelen is het OK om elke dag een heel ei te eten, inclusief de eidooier, als je geen hart- en vaatziekten hebt en je een gezond cholesterolgehalte in je bloed hebt. Of je kunt twee eiwitten mengen met elke eidooier om jezelf meer eiwitten te geven.
Gunstig voor de bloeddruk
Als je voldoende eiwitten binnenkrijgt, is dat goed voor je bloeddruk. Onderzoek toont aan dat het eten van eieren kan bijdragen aan een verlaging van een hoge bloeddruk.
Volgens dit dieet moet je binnen 30 minuten na het wakker worden een heel ei eten, elke drie of vier uur een maaltijd op basis van eieren eten, bij elk ei 15 g boter of gezond vet consumeren en drie uur voor het slapengaan stoppen met eten.
Eieren bevatten veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten. De eierdooier bevat wel cholesterol, wat mogelijk de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Daarom adviseert het voedingscentrum om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten.
Eieren en onze darmen
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Eieren zijn rijk aan cholesterol.Cholesterol in je voeding kan leiden tot een kleine verhoging van het cholesterolgehalte van je bloed. Het advies is om 2 tot 3 eieren per week te eten, voor vegetariërs ligt dat op 3 a 4 eieren per week.
Verder is het belangrijk dat je kiest voor mager beleg, niet te dik belegt en voldoende water drinkt. Dit kan per dag al veel calorieën schelen! Neem bijvoorbeeld zuivelspread, 20+ kaas, hummus, sandwichspread, rosbief of ham.
De meest gezonde manier om een ei te eten, is door 'm te koken. Een gekookt ei bevat namelijk ongeveer twee keer minder vet en verzadigd vet dan een gebakken ei. Ook het feit dat je geen bakproduct – met verzadigde vetten – hoeft te gebruiken, maakt een gekookt ei een betere keuze.
Neem voldoende eiwit
Ook eiwitrijk voedsel, zoals vlees, vis, kip, eieren, noten en kwark, werken prima om u een vol gevoel te geven. Het kost uw lichaam namelijk meer tijd om eiwitten te verteren dan bijvoorbeeld suikers. Zo doet u dat: zorg bij iedere maaltijd voor een eiwitbron.
Eieren zijn rijk aan cholesterol (ongeveer 200 mg per ei), maar ze zijn ook een goede en goedkope bron van eiwitten, B-vitaminen, vitamine A en D en mineralen zoals selenium, ijzer en zink. Voor gezonde mensen kan een dagelijks eitje geen kwaad, het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten niet.
Je kunt aankomen door te weinig eten. Dit heeft alleen niet per se te maken met dat je stofwisseling zodanig vertraagt, dat je hierdoor bijna geen ruimte hebt om te eten. Het gaat eerder om toegenomen gewicht van onzichtbare calorieën, een dieet dat men je kan volhouden of of dat je lichaam extra vocht vasthoudt.
Veel mensen houden zich aan een eiwitrijk dieet, waarbij ze vlees of eieren combineren met bananen, wat het spijsverteringsproces kan vertragen . Bananen zijn relatief snel te verteren en het combineren ervan met langzaam verterende eiwitten kan fermentatie en gasvorming in het spijsverteringskanaal veroorzaken.
Niet genoeg hoogwaardige eiwitten eten
Na een uitdagende krachttrainingssessie breken de eiwitten in je spiervezels af tot kleinere componenten die aminozuren worden genoemd, als reactie op de stress en schade die ze tijdens je oefening oplopen. Dit proces wordt spierproteïne-afbraak genoemd.
De meeste mensen gooien de dooier weg omdat deze veel cholesterol, vet en natrium bevat . Maar als u eieren in beperkte hoeveelheden eet, een gezond dieet volgt en regelmatig beweegt, hoeft u zich geen zorgen te maken over cholesterol en vet.
Conclusie: Concluderend kunnen we stellen dat witte aardappelen met eieren het verzadigingsgevoel verhogen, de FI op korte termijn verlagen en resulteren in een vergelijkbare energie-inname vergeleken met het overslaan van maaltijden.