Met de KPN Smart TV app kijk je op je smart-tv direct naar je favoriete tv-programma's zonder dat je een tv-ontvanger nodig hebt. Dat betekent dat je geen draden meer door de kamer hebt lopen of apparatuur moet plaatsen. Je start simpelweg je televisie, gaat naar de app van KPN en je kan televisie kijken.
Bij sommige tv-providers kun je tv-kijken zonder kastje met een CI-module. Deze smartcard is een insteekkaart die je in je smart-tv plaatst. De CI-module vervangt dan de tv-ontvanger. Wel moet de coaxkabel nog altijd zijn aangesloten op de televisie.
De enige manier om 'gratis' tv te kijken zonder kastje is door je televisie direct aan te sluiten op de coaxkabel, uiteraard heb je wel een abonnement nodig. Niet iedere televisie is hier echter voor geschikt.
Kabeltelevisie kijken is ook mogelijk zonder extra kastje. Je sluit dan de coax kabel rechtstreeks aan op je televisie en gebruikt een smartcard van je provider. Deze schuif je in een CI+ module, die in je televisie past. Hiervoor heeft je televisie een ingebouwde DVB-C tuner en een CI+ aansluiting nodig.
Door een CI+-module (Common Interface Plus) met smartcard in je tv-toestel te plaatsen kun je digitale televisie kijken zonder decoder of extra kabels. Voorwaarde is wel dat het toestel dan over een ingebouwde DVB-C-tuner beschikt, waarmee digitale kabel-tv ontvangen kan worden.
Wil je op de 'ouderwetse' manier tv-kijken, maar dan extra goedkoop? Dat kan met de Smart TV App van T-Mobile: een goed alternatief op NLZIET, want je kijkt zo interactief televisie zonder TV Box. Je installeert deze app op je smart-tv. Daarna log je in en kun je lineair tv-kijken, maar ook on-demand.
Voor digitale beeldkwaliteit gebruik je een HDMI-kabel. Alle moderne televisies hebben meerdere HDMI-aansluitingen, die ook geschikt zijn om hd-televisie door te geven. Heb je nog een oudere televisie met alleen een SCART-aansluiting, dan kun je bij sommige decoders ook een SCART-kabel gebruiken.
Is je televisie ouder dan 11 jaar, dan zul je een Digicorder of Digibox nodig hebben om nog televisie te kunnen kijken. Een andere optie is een nieuwe televisie kopen. Je kan eventueel ook kiezen om televisie te kijken met een kaartje, de zogenaamde CI+ module.
Tv kijken via wifi of mobiel internet
Via een stabiele internetverbinding volg je dan gewoon live alle zenders. Zo hebben sommige tv-aanbieders een Smart TV-app. Deze installeer je op je Smart TV, waarna je vanaf hier direct een programma kunt aanklikken. Ook hebben sommige tv-aanbieders een speciale tv-app.
Ga je alleen thuis TV kijken via internet? Dan ontvang je alle zenders die je ook in je reguliere internet pakket ontvangt. Hoeveel dit er zijn, ligt dus helemaal aan het pakket dat je hebt afgesloten. Extra zenderpakketten in het pakket kun je ook op je mobiele apparaten bekijken.
Als je Terugkijken, Uitzending gemist, Ziggo On Demand of een extra zenderpakket, zoals Ziggo Sport Totaal of ESPN wil bekijken, dan heb je daar wel een CI+ Module of mediabox voor nodig. Met digitale televisie zonder kastje heb je een selectie van de digitale zenders uit het Kabel TV pakket.
Je kunt dit doen door te surfen naar de juiste pagina van je provider (bijvoorbeeld Ziggogo.tv of tv.kpn.com). Als je inlogt met je klantgegevens, kun je vervolgens op je laptop of computer online tv kijken. Dus hang je PC of laptop aan je wifi-netwerk, surf naar de juiste site, en kijken maar.
De publieke omroepen NPO 1, 2 en 3 kijk je gratis live via npostart.nl/live. Je kunt de meeste uitzendingen 7 dagen terugkijken. Terugkijken doe je via de website of de NPO Start app. Deze is voor de meeste smartphones, tv's en mediaspelers beschikbaar.
Er zijn weinig providers die televisie via de kabel aanbieden in Nederland. Sterker nog, het zijn er twee, namelijk Ziggo en Delta. Delta levert bovendien alleen kabelinternet in Zeeland, in andere provincies verloopt dit via het glasvezelnetwerk.
2. Kijk ik analoog, of niet? Heb je geen idee of je analoog kijkt of niet, draai je televisietoestel dan even om. Als je naast de gewone stroomkabel nóg een kabel van je tv naar de wandcontactdoos in je muur hebt lopen, en geen decoder of een toestel met kaartje hebt, dan kijk je wellicht analoog.
Wanneer je live tv kijkt verbruik je gemiddeld 10 MB per minuut. Dit kan flink aantikken wanneer je voor een langere tijd via internet tv kijkt. Wanneer je een uur via je tablet of mobiele telefoon via internet tv kijkt, kan dit dus oplopen tot 600 MB.
Ga naar de zenderinstellingen van je televisie. Deze vind je in het instellingenmenu. Kies voor 'Automatisch afstemmen' of 'Automatisch instellen'. Kies vervolgens de optie Kabel, zodat de televisie zelf zoekt naar een signaal voor digitale kabeltelevisie.
Een converter die wordt gebruikt om het analoge signaal naar digitaal om te zetten, staat bekend als een analoog-naar-digitaal-omzetter of ADC-omzetter. Deze converter is een soort geïntegreerde schakeling of IC die het signaal direct van continue vorm naar discrete vorm omzet.
Bij 4 uur per dag verbruikt een televisie tussen de 40 en 220 kWh per jaar . Voor de digitale decoder kan je daar 28 tot 110 kWh bij optellen. Er zijn dus flinke verschillen! Het energielabel op televisies helpt je om een zuinig toestel te vinden.
1. Wat is een Chromecast? Een Chromecast is een klein, relatief goedkoop apparaatje dat je in de hdmi-poort van je televisie en via een adapter in het stopcontact stopt.
Kosten satelliet tv. De kosten voor satelliet tv variëren uiteraard per pakket. Je kunt rekenen op €12-20 per maand voor een tv abonnement waarbij je alle belangrijke Nederlandse tv zenders kunt bekijken.
In Nederland zijn de drie landelijke kanalen van publieke omroep NPO – NPO 1, NPO 2 en NPO 3 – ongecodeerd en dus gratis digitaal via de ether te bekijken. Dit geldt ook voor de regionale tv-zender van de provincie waar men kijkt alsmede de regionale tv-zender van een aangrenzende provincie.