Geografie. Libië wordt begrensd door Egypte in het oosten, Tunesië en Algerije in het westen, Niger en Tsjaad in het zuiden en Soedan in het zuidoosten. De kustlijn met de Middellandse Zee heeft een lengte van 1.770 kilometer. De hoofdstad is
Het gebied van het moderne Libië stond bekend als Tripoli en Cyrenaica. Cyrenaica was van oorsprong Grieks voordat de Romeinen de macht overnamen. Het stond ook bekend als Pentapolis.
Libië staat bekend om de lange geschiedenis en wordt ook wel de “parel aan de Middellandse zee” genoemd. Het land is nog niet ontdekt door de toeristen. Het land is door de jaren heen in handen geweest van veel verschillende partijen.
Tsjaad, officieel de Republiek Tsjaad, is een land in Afrika en grenst aan Libië, Soedan, Centraal Afrikaanse Republiek, Kameroen, Nigeria en Niger. Delen van het land liggen in een gordel genaamd de Sahel. Tsjaad heeft geen directe toegang tot zee.
Libië, officieel de Staat Libië, is een land in Noord-Afrika. Met een oppervlakte van 1.759.540 km² en 6.653.210 (2017) inwoners, grotendeels van Arabische en in mindere mate Berberse afkomst. De hoofdstad is Tripoli. Het land ligt aan de Middellandse Zee en behoort grotendeels tot de Sahara.
Arabisch (Libisch) is een dialect van het Arabisch dat gesproken wordt in Libië. Het behoort tot de Maghrebijnse dialecten en is nauw verwant aan het Tunesisch-Arabisch. Net als de meeste Maghrebijnse dialecten heeft het Libisch een Arabische woordenschat met invloeden vanuit het Berbers, Turks en Italiaans.
Libië heeft een woestijnklimaat, met hete zeer droge zomers en warme winters waarin vrijwel neerslag valt. De Libische woestijn wordt als een van de droogste gebieden ter wereld beschouwd. De kustgebieden hebben een mediterraan klimaat, met warme en droge zomers en milde winters, waarin wel wat neerslag valt.
Libië is met de grootste olievoorraad van Afrika, goed voor 44 miljard vaten, een aantrekkelijk land voor de oliesector. Tot begin dit jaar was het met 1,6 miljoen vaten per dag de zeventiende olieproducent ter wereld. Zo'n 85 procent hiervan was bestemd voor de Europese markt.
Migranten in Libië: voornaamste cijfers
De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) telde in augustus 2022 bijna 680 000 migranten van meer dan 41 nationaliteiten in Libië. 89% van hen zijn volwassenen, en 11% kinderen. Ze komen voor het grootste deel uit Niger, Egypte, Sudan, Tsjaad en Nigeria.
Libische Nederlanders zijn mensen van Libische afkomst woonachtig in Nederland. De moedertaal van deze groep is Libisch-Arabisch. In 2022 waren er 2833 inwoners van Nederland die opgaven Libië als geboorteland te hebben.
De vlag is opgedeeld in 3 horizontale balken.De bovenste balk is rood, middelste zwart en de onderste balk is groen.In het midden van de vlag zit een maan met een witte ster. Het land Libië ligt in Noord-Afrika, het grenst aan Algerije, Tsjaad, Egypte, Niger, Soedan en Tunesië.
Tweede Wereldoorlog
Als onderdeel van het Verdrag van Versailles werd in 1919 de vrijstaat Gdansk uitgeroepen, internationaal beter bekend als Danzig.
Sowieso gebruiken de Marokkanen hun handen veel tijdens het eten, bijvoorbeeld om vlees te kluiven. Na de maaltijd wast men weer de handen en hierna drinkt men gezamenlijk thee. Als afsluiter eet men gebak of koekjes. Marokkanen gebruiken de lunch tussen 12.00 en 14.30 en eten 's avonds tussen 19.30 en 22.30.
In Libië is er, vooral in het zuiden, af en toe sprake van dreiging van terroristisch geweld door extremistische groeperingen zoals Da'esh/ISIS en Al-Qai'da (AQI). Plaatsen waar veel mensen samenkomen, kunnen doelwit zijn van een terroristische aanslag. Denk bijvoorbeeld aan winkelcentra, markten en hotels.
Libië is een land in het continent Afrika. De hoofdstad is Tripoli.
Het huidige Tsjaad is een dunbevolkte presidentiële republiek met 15,9 miljoen inwoners (2019). Het land is bijna 30 keer zo groot als Nederland maar heeft minder inwoners. Bijna 1,4 miljoen mensen wonen in de hoofdstad Ndjamena.
Kijk je naar de grondtemperatuur, dan staat het record van heetste plek op aarde op naam van de Dasht-e Lut-woestijn in het noordoosten van Iran en de Sonorawoestijn in Mexico. In beide gebieden zijn met satellieten temperaturen tot wel 80 graden Celsius gemeten.
Het weer in Libië
Het klimaat in Libië wordt gekenmerkt door milde, relatief droge winters en zeer warme, relatief droge zomers. In januari is het in Libië overdag zo'n 17 graden. 's Nachts koelt het af tot ongeveer 11 graden. Middagtemperaturen liggen in juni rond de 29 graden en minima rond de 22 graden.
De 5 warmste landen ter wereld zijn namelijk Libië, Saoedi-Arabië, Irak, Algerije en Iran.