Hoe lager de schoen, hoe korter de rok en hoe langer de rok, hoe hoger de hak van je schoen moet zijn om tot de ideale proporties voor jou te komen. Een voorbeeld: Met mijn lichaamslengte van 164 cm zou mijn rok, als ik een plat sandaaltje draag, zo'n 10 cm boven mijn knie moeten eindigen.
Kies voor een tuniekjurk met verticale strepen en maak je silhouet zo nog langer en slanker. Tweekleurige jurken kunnen ook een goed hulpmiddel zijn om wat een sjoemelen. Kies een donkerdere tint voor het lichaamsdeel dat je wilt verbergen.
Vroeger beschouwde men jurken met een lengte van op de knie tot eronder als een cocktailjurk. Tegenwoordig is men iets minder strikt en worden jurken met een lengte tot boven de knie ook als een cocktailjurk beschouwd.
Het juiste model voor vrouwen met een buikje zijn “A-lijn” en “Empire” jurken. Bij beide modellen ligt het smalste gedeelte onder de borst. Vanaf daar geven beide modellen het vrouwelijke figuur in de juiste proporties weer. A-lijn: Het bovendeel is smaller gesneden en benadrukt het decolleté.
Je lichaamsvorm en gezichtsvorm maken het verschil
Of een kledingstuk je goed staat hangt voor een groot deel van je gezichtsvorm, schouderlijn en lichaamsvorm af. Heb je een rechte lichaamsvorm met een rechte schouderlijn en een rechte kaaklijn, dan heeft je kleding ook deze rechte lijnen nodig.
#1 Midi of mini jurken of rokken zijn perfect voor jouw lengte. Deze zit namelijk tussen de super lange (maxi jurk) en super korte (mini jurk) in. Door te kiezen voor een midi rok met plooien erin (bijvoorbeeld een plissé rok) lijk je optisch langer.
Zwarte kleding kleedt af, wit maakt dikker
Lichte kleuren daarentegen accentueren je postuur en zijn dus meer geschikt voor magere mensen. In witte kleren lijk je dikker. Als je (te) zwaar bent, draag dan donkere kleding. Als je te mager bent, draag dan witte of lichte kleuren.
De juiste stof
Een rok of broek in een stevigere stof stopt je buikje mooi weg. Kies voor jeans of middelmatig dikke stoffen: niet té dun, zodat niet elk klein minpuntje wordt geaccentueerd, maar ook niet té stug, zodanig dat je kleding nog steeds mooi over je lichaam valt. Jeans is ook een goede optie.
Teksten op jurken kunnen de professionaliteit naar beneden halen. - De lengte van het jurkje mag aan de onderzijde wat korter zijn wanneer je dit compenseert met een hoog gesloten hals en meer bedekking rond de schouders. Zo leg je minder nadruk op het 'blote', maar kom je toch verfijnd voor de dag.
Lange jurken kun je eigenlijk altijd dragen. In de zomer met een slippertje, een rieten tas en een grote zonnebril. Maar ook als het buiten al wat frisser wordt kun je zwieren in een langere jurk. Het is dan alleen belangrijk dat je meer met laagjes werkt, om een beetje warm te blijven.
Om uit te vinden welk figuur je hebt, moet je vooral naar de verhoudingen kijken van schouders, taille en heupen ten opzichte van elkaar. Hiervoor kun je gewoon voor de spiegel gaan staan of het aan iemand vragen. Draag voor een goed beeld aansluitende kleding of alleen ondergoed.
Een oorring of armband – om door een ringetje te halen
Houd een van deze items aan de binnenkant van je jurkje, op een plaats waar je de taille wat strakker wilt, trek het stofje van je jurkje eroverheen en maak het vast met een elastiekje. Staat nog leuk ook.
Kies dan voor een broek met een hoge taille. Een bootcut, flared, slim of straight model brengt je figuur in balans en laat je benen langer en slanker lijken. Vermijd jeansbroeken die los zitten aan je billen (zoals de boyfriend fit, bijvoorbeeld), want die bezorgen je net het omgekeerde effect.
Wanneer je een onderjurk draagt hoef je je favo jurkjes minder vaak te wassen, loop je minder te plukken omdat de jurk niet opkruipt en zal je ook minder last hebben van lelijk wordende randjes op de stof omdat de onderjurk afkleedt en de vormen van jouw lichaam mooier doet uitkomen.
Ben je klein, draag dan het liefst mooi aansluitende kleding. Als je klein bent staat mooi aansluitende kleding het beste. Hiermee bedoel ik kleding die niet wijd valt, maar ook niet te strak zit. Zowel te wijde als te strakke kleding laat je zwaarder lijken dan je bent.
In zwarte kleding worden rimpels en oneffenheden benadrukt en dat is niet wat je wilt. De meeste vrouwen lijken ouder in zwarte kleding. Draag kleuren die jouw mooier, stralender en jonger maken. Probeer eens een marineblauw of antracietgrijs als basis in plaats van zwart.
Lange tops en shirts, die losjes over de rand van de broek vallen, maar ook rokken en bovenkleding met een hoge kraag, flatteren je rondingen. Benadruk je taille met jurken in een A-lijn of Empire-pasvorm.
Ga juist voor een strakke rok, zoals een pencilskirt. Deze legt het accent op de taille en creëert lengte. Als je klein van stuk bent, vermijd dan grote stoflengtes of volume, zoals de peplum-trend.
Kledingstukken met fijne verticale strepen maken je optisch langer en slanker. Kies bijvoorbeeld voor een broek of top met een bies. Je bent helemaal fashionable en lijkt direct een paar kilo lichter. Trek je een jurkje, rok, broek of top met streepjespatroon aan.