De concentratie van gassen in een cilinder kunnen over tijd minder worden of zelfs geheel verdwijnen vanwege een reactie van het gas met vocht, zuurstof (O2) of andere chemische bestandsdelen. Zodra een cilinder over de datum is kan deze niet langer gebruikt worden!
De goedkeuringstermijn is minimaal 10 jaar, al is die voor sommige gasflessen langer. De herkeuringsdatum vind je meestal op een ring onder de gaskraan, of op een etiket.
Opstapeling van gas
Gasslangen verslijten namelijk na een paar jaar. Gemiddeld na vijf jaar kan je die best eens vervangen.” Dat zegt ook Vancauwenberghe: “In klassieke gasflessen zit een mengeling van butaan en propaan.
Wordt de fles goedgekeurd, dan kan deze gevuld worden en heeft u weer een fles met een houdbaarheidsdatum van 10 jaar. Wordt de fles afgekeurd dan betaald u wel de keuringskosten. De kosten bedragen € 42,50 excl.
Een lpg tank mag op het moment van inbouw niet ouder dan 10 jaar zijn.
Op een constante stand van 3 KW kan een gasfles van 10,5 kg ongeveer 45 uren meegaan. In de praktijk, hoe minder gas er in je fles is, hoe lager het debiet van gas wordt. Dit betekent dat de fles niet tot op het einde een vermogen van 3 KW zal kunnen geven.
Geen datum
azijn. verse, niet-gesneden groenten, aardappelen en fruit. vers brood en banket (wat op dezelfde dag gegeten wordt) keukenzout.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Producten zonder datum
Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Voorbeelden zijn: Verse groente, aardappelen en vers fruit, niet geschild of gesneden. Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer.
In de hals van de fles vind je het jaar waarin de fles gemaakt is. Staat er bijvoorbeeld 14? Dan betekent dit dat de gasfles in 2014 gemaakt is. Zo weet je dat je gasfles tot 2024 gekeurd is.
Eén kilogram propaangas is ongeveer 2 liter vloeibaar gas. In een fles van 5 kilogram zit dus ongeveer 10 liter vloeibaar gas. In een propaangasfles van 46,5 kg zit 91,2 liter vloeibaar gas.
De fles is goed voor 150 uur kookplezier. Ga je alleen maar barbecueën? Dan doe je mogelijk tot vier jaar met je fles.
Voor de opslag van aardgas gebruikt EnergyStock zoutcavernes. Hier is in de ondergrond een zoutlaag opgestuwd tot een zoutberg zo groot als de Mont Blanc. In deze zoutberg zijn grote sigaarvormige holtes gemaakt, die geschikt zijn voor de opslag van aardgas.
Het geluid wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het "fladderen" van de membraan. Dat kan weer verschillende redenen hebben. Als de membraan een scheurtje heeft regelt hij niet goed meer en is de druk achter de regelaar ook te hoog. Dan is het zaak om de regelaar snel te vervangen.
THT en TGT
Een THT (ten minste houdbaar tot) -datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar je kunt het vaak nog wel veilig eten. Tot de THT-datum garandeert de producent veiligheid en smaak.
Vlees dat stinkt
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
In een flesje water zitten geen bacteriën en schimmels
En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft. Daarom bederft water niet. Je kunt het, ook na de datum op de fles, gewoon drinken.
Van zodra je het gewicht van een lege gasfles kent, kan je de fles op een weegschaal zetten en zo het totale gewicht meten. Als je het gewicht van de lege gasfles aftrekt van het totale gewicht, weet je hoeveel gas er nog in de gasfles zit.
Propaangas wordt pas bij -44 °C vloeibaar en is daardoor verreweg het meest gebruikte gas. Het voordeel van butaangas is echter weer dat het een hogere verbrandingswaarde heeft dan propaan!