Zolang alles op de factuur staat mag je ze zelf maken en hierop zelfs de btw-aangifte baseren. Daarna moet je ze verplicht bewaren voor je administratie. Je mag zelf de factuur maken maar zorg wel dat deze aan alle regels voldoet. Met bijna elk boekhoudprogramma kun je professionele facturen maken en versturen.
Op elke factuur aan een klant uit België moet ten minste de volgende vermeldingen opgenomen worden: Het woord 'factuur'; Datum en volgnummer van factuur; De identiteit van jouw onderneming: naam, adres van de zetel, het btw-nummer en het nummer van jouw bankrekening.
Als particulier mag je geen factuur maken. Ook een kassabon maken is niet toegestaan. Enkel ondernemers die een btw-nummer hebben en die ingeschreven zijn bij de KvK kunnen dat doen.
Als particulier mag je geen factuur maken en sturen, ook geen bonnetje of kassabon. Je bent namelijk geen ondernemer met een bedrijf, dus heb je ook geen KVK inschrijving en BTW nummer.
Hoe ziet een factuur eruit wanneer je vrijgesteld bent van btw? De factuur dient aan dezelfde factuureisen te voldoen als een factuur met btw. Het enige verschil is dat er geen omzetbelasting in rekening gebracht wordt. Dit dien je er ook op te vermelden met de tekst 'btw vrijgesteld'.
Je btw-nummer (in 2019) of je btw-identificatienummer (vanaf 2020). Een individueel factuurnummer: facturen moeten doorlopend zijn genummerd. De factuurdatum. Je (bedrijfs)naam en adres.
U rekent dit uit op basis van de facturen waarbij de btw naar u is verlegd. U vult de vergoeding en het btw-bedrag in bij rubriek 2 ('Verleggingsregelingen binnenland') of rubriek 4 ('Prestaties vanuit het buitenland aan u verricht'). U hebt btw verlegd. In uw btw-aangifte vult u in voor welke omzet u btw hebt verlegd.
Het factureren met Excel werkt heel eenvoudig:
Voer je bedrijfsgegevens in en je producten en/of diensten. Voer je klantgegevens in. Maak de factuur door de klant te kiezen, vul het onderwerp, factuurdatum en factuurnummer in. Selecteer je verkochte producten/diensten en aantallen.
Vermeld het factuurnummer; al je facturen zijn opeenvolgend genummerd. Geef aan waar de factuur voor is: omschrijf de geleverde producten of werkzaamheden. Geef elke klant een uniek nummer: dat is makkelijk voor de verwerking in je administratie. Omschrijf de geleverde producten en werkzaamheden zo specifiek mogelijk.
uw naam en adres. het factuurnummer. de factuurdatum. datum waarop de goederen of diensten zijn geleverd.
Als u diensten levert aan klanten in EU-landen die btw-aangifte doen, brengt u meestal geen btw in rekening. De klant berekent de btw en geeft die aan in eigen land. U stuurt een factuur zonder btw en vermeldt daarop: de btw-identificatienummers van u én uw klant.
Facturen verstuur je naar je klanten om geld te ontvangen voor geleverde goederen en diensten. Op de factuur vermeld je ook de btw. Als ondernemer verplicht de Belastingdienst je namelijk om btw in rekening te brengen bij je afnemers.
Uit onderzoek van diverse onafhankelijke onderzoeksbureaus (waaronder Aberdeen Group, Hackett en Gartner) blijkt dat de handmatige afhandeling van een factuur gemiddeld 25 euro kost. Bij een organisatie waarin de factuurverwerking geautomatiseerd is liggen de kosten een stuk lager, namelijk €2,50 per factuur.
Let allereerst wel op bij een uren factuur maken, dat deze pas rechtsgeldig is als hij aan alle eisen van de Belastingdienst voldoet. Zo moet onder andere je bedrijfsgegevens, zoals naam, adres, KvK-nummer, en ook heel belangrijk, een opeenvolgend factuurnummer vermeld worden op jouw factuur.
Een goede boekhouder boekt per uur zo´n 40 facturen per uur. Over die 3.000 facturen doet hij dus 75 uur. Een redelijk uurtarief is 40 euro.
Volgens de wet bent u verplicht uw KvK-nummer te vermelden op alle van uw onderneming uitgaande: Brieven. Orders. Facturen.
U maakt een factuur op voor alle goederen en diensten die u levert aan andere ondernemers. Ook rechtspersonen die geen ondernemer zijn (ook buitenlandse), stuurt u een factuur.
U moet in uw boekhouding duidelijk en overzichtelijk de gegevens vermelden waaruit blijkt dat de goederen of diensten die u levert, zijn vrijgesteld. U hoeft geen btw-aangifte te doen. U bent niet verplicht facturen uit te schrijven. Als u wel facturen uitschrijft, mag u hierop geen btw in rekening brengen.
“Nee, het is niet per definitie verplicht het btw-nummer van de opdrachtgever of klant op de factuur te vermelden.” “Het btw-nummer van de klant moet wél worden vermeld als er sprake is van een levering aan het buitenland of als de btw wordt verlegd.
Er zit in principe geen limiet aan de hoogte van een kwitantie. Let wel op dat als je heel veel inkomsten hebt uit overige werkzaamheden, de belastingdienst je wellicht als ondernemer kan gaan zien. Op dat moment moet je je inschrijven bij de KvK en btw gaan afdragen.
Een nulfactuur is een rekening die al betaald is en die de gemeenten dus niet hoeven te betalen.
Stuurt u geen factuur, dan kan die verjaren. De klant hoeft dan vaak niet meer te betalen. Een factuur verjaart: 5 jaar nadat de voorgeschreven betalingstermijn voorbij is.