U kunt uw incontinentie-materiaal alleen verkrijgen via twee medisch speciaalzaken: Medireva, Bosman of via groothandel: Brocasef.
In de meeste gevallen gaat het als volgt: Met het voorschrift van de behandelend arts gaat u naar de apotheek of zoekt u op de website van de zorgverzekeraar naar een incontinentiemateriaal leverancier in de buurt. Dit is in de meeste gevallen een online speciaalzaak zoals Benudirect of Pluripharm.
Ja, absorberende en afvoerende incontinentiematerialen worden vergoed vanuit de basisverzekering. U heeft wel een voorschrift van uw (huis)arts nodig. Deze voegt u toe aan het online inschrijfformulier.
Incontinentiemateriaal wordt vergoed als: uw urineverlies langer duurt dan 2 maanden of als het verlies van ontlasting langer duurt dan 2 weken en. dit urineverlies het dagelijks leven ernstig verstoort en. langdurig gebruik noodzakelijk is.
De absorptie van de materialen is over het algemeen zo groot dat er meerdere plasjes in kunnen worden opgevangen.” In principe kunt u ervan uitgaan dat incontinentiemateriaal na 4 tot 6 uur wordt vervangen, is het advies. Dat geldt voor overdag.
Een veelgebruikt hulpmiddel tegen incontinentie is een verband of inlegger. Dit product werkt net als een inlegkruisje of maandverband, maar is vooral gemaakt om urine te absorberen en lekken te voorkomen. Dankzij een kleefstrook blijft een verband altijd goed zitten in je ondergoed.
Incontinentie materiaal/luiers worden pas vergoed als daarvoor een medische indicatie is en pas vanaf de leeftijd van ongeveer 3 jaar. Meestal wordt de machtiging door de leverancier nog vooraf getoetst bij de zorgverzekeraar. Incontinentie materiaal/luiers voor bedplassen worden niet vergoed.
Zo kan de TENA Pants Maxi 2,5 liter opnemen, terwijl de TENA Pants Normal tot maximaal 1 liter opneemt. Wat u nodig heeft, is afhankelijk van de hoeveelheid urine die u verliest. Gaat het om druppels en kleine scheutjes, dan is TENA Pants Normal voldoende.
BENU heeft een compleet assortiment incontinentiematerialen van de beste kwaliteit. Deze medische hulpmiddelen bezorgen wij bij u thuis.
Wat zijn de voorwaarden? Luiers en incontinentiemateriaal kunt u apart inleveren, maar het mag ook bij het restafval.
Medisch afval is afval dat vrijkomt als gevolg van een (chronische) ziekte of aandoening. Denk aan incontinentiemateriaal, stomamateriaal en materiaal dat vrijkomt bij nierdialyse, thuis beademen of sondevoeding. Deze regeling geldt vanaf 1 april 2021.
Hoeveel bedraagt het forfait? Het forfait bedraagt 173,76 euro (bedrag voor 2022). Het ziekenfonds betaalt dit forfait jaarlijks uit.
Het ligt zo voor de hand: als uw zorgverzekeraar uw incontinentiemateriaal wil vergoeden, dan doet u dat. Uw apotheek of medisch speciaalzaak bepaalt welk product u nodig heeft en u haalt dit elke maand op of u krijgt het vanzelf om de zoveel maanden thuisbezorgd.
Gebruik van incontinentiemateriaal bij incontinentie
Incontinentiehulpmiddelen worden gebruikt omdat ze noodzakelijk zijn om goed te kunnen functioneren. Het is dus belangrijk dat het hulpmiddel bevalt, past bij uw dagelijkse bezigheden en uw probleem oplost.
Verschil incontinentiemateriaal en maandverband
Het verband neemt echter geen grote hoeveelheden vocht op en verwijdert ook geen nare geurtjes die ontstaan door urineverlies. Incontinentiemateriaal daarentegen is juist speciaal ontwikkeld om urine snel te absorberen en de urinegeur te neutraliseren.
In een blaas kan gemiddeld 400 ml. Met een gezonde blaas doen mensen meestal een plas van 300-500 ml per keer. "Kom jij erachter dat je steeds maar 50-100 ml plast, dan kun je overwegen je blaas te trainen of - als dat niet helpt - onderzoek te laten doen", zegt van Rey.
Oorzaken van incontinentie
Problemen met mobiliteit en obstakels. Problemen met cognitie. Ziekten van zenuwstelsel. Bijwerkingen van medicijnen.
Verder ben je in de eerste jaren doorlopend geld kwijt aan verzorgingsartikelen, zoals doekjes, zalf en luiers. Voor luiers betaal je volgens het Nibud gemiddeld € 35-, per maand. En goed om te weten: een extra persoon per huishouden zorgt ook voor een hogere water- en energierekening.
Opstaande antilekrandjes in incontinentieverbanden beschermen extra tegen lekkages en bieden extra zekerheid bij ongewild urineverlies. Het maximaal ademende materiaal voorkomt een broeierig gevoel en vermindert de kans op een huidirritatie.
De apotheken verzamelen ongebruikte incontinentiematerialen in en leveren deze ter beoordeling aan bij het LCB Zorgplein.
Wat is slim incontinentiemateriaal en voor wie is dit bedoeld? Slim incontinentiemateriaal heeft een sensor die registreert hoeveel urine er in het materiaal zit. Als het incontinentiemateriaal verzadigd is, krijgt de medewerker een signaal op de smartphone. We gebruiken het materiaal bij mensen met dementie.