Je werkgever mag dit op de laatste dag nog doen bij tijdelijke contracten korter dan zes maanden. Bij tijdelijke contracten van zes maanden en langer moet hij dit uiterlijk een maand voor de einddatum van het contract doen. Voor verlengen moet hij zich ook aan die termijn houden.
Uw werkgever mag een tijdelijk contract maximaal 2 keer verlengen binnen 3 jaar. In totaal kunt uw werkgever dus 3 tijdelijke contracten met u afspreken. Heeft u één tijdelijk contract van 3 jaar of langer, dan mag uw werkgever dit eenmalig verlengen met een contract van 3 maanden.
Met videoWerknemers die voor de derde keer een tijdelijk contract hebben gekregen, moeten daarna in vaste dienst worden genomen. Gebeurt dat niet, dan mag het bedrijf hun pas vijf jaar later weer een nieuw tijdelijk contract aanbieden.
Werknemers met een tijdelijk contract hebben recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als vaste medewerkers. Werkgevers moeten werknemers met een tijdelijk contract op de hoogte houden van vacatures voor een vaste aanstelling. Voor werkgevers van uitzendkrachten geldt deze verplichting niet.
Je werkgever heeft het recht om maximaal 3 opeenvolgende tijdelijke contracten aan te bieden. Als er meer dan 6 maanden tussen de tijdelijke contracten zit, begint de telling opnieuw.
De ketenregeling bepaalt dat een werkgever niet onbeperkt tijdelijke arbeidsovereenkomsten met een werknemer mag afsluiten. Op dit moment is de wet zo dat een werkgever maximaal drie tijdelijke contracten binnen een periode van drie jaar mag afsluiten met een werknemer.
Er zijn ook nadelen verbonden aan een tijdelijk contract. Het is namelijk lastiger om een werknemer aan je bedrijf te binden. Ook omdat je slechts bij hoge uitzondering een concurrentiebeding mag opnemen in een contract voor bepaalde tijd.
De nadelen van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zijn voor de werknemer dat deze een 5% hogere WW-premie betaalt en dat deze geen concurrentiebeding of proeftijd mag opnemen in de arbeidsovereenkomst. De werkgever loopt dus het risico dat de werknemer uiteindelijk bij een concurrent in dienst treedt.
Een tijdelijke arbeidsovereenkomst is een contract voor een bepaalde tijd met een duidelijk aangegeven einddatum. Wordt uw tijdelijke contract niet verlengd, dan geldt er geen opzegtermijn. Uw werkgever moet u een maand voordat het contract eindigt wel duidelijk laten weten of het contract verlengd wordt of niet.
U kunt een tijdelijk contract niet zomaar voor de einddatum opzeggen. Uw werkgever mag dit ook niet doen. Opzeggen voor de einddatum mag alleen tijdens de proeftijd en daarna alleen als u daarover in het contract afspraken heeft gemaakt met uw werkgever (dit heet ook wel: tussentijds opzeggen).
Naast de invoering van het basiscontract zijn er ook plannen om de ketenregeling weer aan te passen. Nu moet je na 3 tijdelijke contracten 6 maanden wachten tot je weer een nieuw tijdelijk contract mag aanbieden.
Een tijdelijk contract eindigt op de datum die u met uw werknemer heeft afgesproken. Volgens de wet geldt daarbij vaak een aanzegplicht. De aanzegplicht houdt in dat u uw werknemer uiterlijk een maand voor de afloop van een contract schriftelijk moet laten weten of u het contract verlengt of niet.
Door het eerste contract 7 maanden te laten duren, kunt u de eerste maand gebruiken om het functioneren van uw werknemer te beoordelen. De 7+7+8-regel biedt hiermee behoorlijke voordelen onder de WWZ. Door gebruik te maken van deze regel behoudt u toch een zekere mate van flexibiliteit.
Voordelen tijdelijk contract
Een tijdelijk contract kun je zien als een soort verlengde proeftijd waarin je kunt kijken of jij en de nieuwe werknemer bij elkaar passen. Je kunt een werknemer met een tijdelijk contract aannemen tijdens drukke periodes, bijvoorbeeld bij seizoenswerk of tijdens de duur van een project.
Werkgevers willen niet meer zo snel aan een werknemer vastzitten voor een lange periode. Daarom huren zij liever tijdelijke arbeidskrachten in. Dit doen zij via het uitzendbureau of via zelfstandigen; de zogeheten zzp'ers. Ondanks aanpassingen in de wet blijft het tegenwoordig lastig om aan een vast contract te komen.
U heeft ook recht op een transitievergoeding als u zelf ontslag neemt of een tijdelijke arbeidsovereenkomst niet verlengt, vanwege ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van uw werkgever. U kunt de transitievergoeding bijvoorbeeld gebruiken voor scholing om de overstap naar een andere baan makkelijker te maken.
Einde van een (tijdelijke) arbeidsovereenkomst
Laat hem dan voordat de overeenkomst eindigt weten of deze verlengd wordt of niet. Informeert u uw werknemer niet en komt hij na de einddatum toch werken?Dan is dat een stilzwijgende verlenging. De arbeidsovereenkomst wordt automatisch met dezelfde periode verlengd.
Bij een einde van de arbeidsovereenkomst op initiatief van werkgever, heb je recht op de transitievergoeding. Dat geldt ook als een tijdelijk dienstverband door werkgever niet wordt verlengd. De hoogte van de transitievergoeding is kort gezegd een derde maandsalaris per gewerkt jaar.
Zonder verlenging eindigt het dienstverband van rechtswege (ontslag van rechtswege). Strikt genomen is dit geen ontslag, maar een overeenkomst die eindigt.
Uw werkgever beslist of hij u een contractverlenging aanbiedt. Dit moet hij op tijd laten weten: 1 maand voordat uw contract afloopt. Anders kunt u recht hebben op een aanzegvergoeding.
Een jaarcontract heeft voor werkgevers het grote voordeel van de duidelijkheid. Een werkgever heeft bij een jaarcontract ruim de tijd om te bezien of hij de juiste keus heeft gemaakt. Is dat niet het geval dan kan hij zonder veel rompslomp afscheid nemen van de werknemer.
Met een overeenkomst voor bepaalde tijd kunnen werknemers ingezet worden voor een specifieke periode (bijvoorbeeld bij tijdelijke vervanging). Daarnaast is een dergelijk contract geschikt om te kunnen beoordelen of de werknemer binnen het bedrijf past en of hij of zij de vereiste capaciteiten heeft.
Een tijdelijk contract biedt anders dan een vast contract de mogelijkheid om dit een paar keer te verlengen. Dat is binnen 2 jaar maximaal 2x mogelijk. Een tijdelijk contract van 2 jaar mag daarna nog met maximaal 2 maanden verlengd worden, waardoor er 3 verlengingen mogelijk zijn.
De arbeidsovereenkomst voor een bepaalde tijd is een arbeidsovereenkomst die de aanduiding bevat van een bepaalde dag of tijdsduur of van een gebeurtenis die zich moet voordoen op een door de partijen gekende datum, waarna de partijen van hun wederzijdse verbintenissen zijn ontslagen.
Als u een tijdelijk contract heeft, kunt u vanaf 6 maanden uw werkgever vragen om een vast contract. U moet dit schriftelijk doen. Uw werkgever hoeft niet akkoord te gaan als u nog geen recht heeft op een vast contract.