Jeuk in de zwangerschap door ophoping van galzouten wordt zwangerschapscholestase genoemd. De precieze oorzaak van het ontstaan van cholestase in de zwangerschap is niet duidelijk. Zwangerschapscholestase komt alleen in de zwangerschap voor, kan wat vaker bij tweelingen voorkomen en verdwijnt zeer snel na de bevalling.
Waarom het transport van gal tijdens de zwangerschap minder goed werkt, is nog niet bekend. Waarschijnlijk spelen zwangerschapshormonen een belangrijke rol bij het ontstaan van zwangerschapscholestase. Ook een genetische aanleg lijkt van invloed te zijn.
Oorzaken van galstuwing
Bijvoorbeeld een vernauwing of een blokkade van de galwegen waardoor de afvoer van galvloeistof geblokkeerd of verminderd is. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan bij galgangatresie, galstenen, galwegontstekingen of tumoren in de galwegen of de galblaas.
Er zijn geen risico's voor de gezondheid van de moeder. Galzuren kunnen in het bloed komen van de moeder en via de placenta bij de baby. Mogelijk is er daardoor een hoger risico op vroeggeboorte of overlijden van de baby voor de bevalling. Bij hevige jeukklachten adviseert de gynaecoloog medicijnen te gebruiken.
De zwangerschapscholestase is niet gevaarlijk voor jou en zal na de zwangerschap ook weer verdwijnen.
Er zijn medicijnen die het vervoer van gal verbeteren. De eerste keus is Ursochol. Daarnaast kun je voor de nacht een medicijn gebruiken waardoor je beter slaapt zoals hydroxyzine. Ursochol verbetert het vervoer van gal vanuit de lever naar de galblaas.
Jeuk komt veel voor, maar lang niet alle vrouwen hebben hevige jeuk. In Europa is de kans op zwangerschapscholestase 0.1 tot 2 procent (1 tot 20 op 1000 vrouwen krijgt cholestase).
Patiënten met chronische cholestase (geelzucht) hebben vaak last van jeuk, die zeer belastend kan zijn. De oorzaak ligt in de productie van het enzym autotaxine, ontdekten onderzoekers van Amsterdam UMC-locatie AMC.
Symptomen van zwangerschapscholestase
Het meest voorkomende symptoom van zwangerschapscholestase is hevige jeuk zonder huiduitslag. Wanneer je hier last van hebt kan mentholpoeder verlichting bieden. Daarnaast kunnen de volgende symptomen wijzen op deze aandoening: Donkere urine.
Cholestase is galstuwing door vernauwing of afsluiting van de galgangen die de gal van de lever naar de darm voeren. De obstructie kan veroorzaakt worden door galstenen (in de meerderheid van de gevallen) maar ook bijvoorbeeld door een levertumor, galwegtumor of pancreastumor.
Bij gevorderde cirrose kunnen veralgemeende jeuk, geelzucht en leververgroting optreden. De jeuk komt voor over heel het lichaam en in eerste instantie alleen 's avonds.
Je baby in de 34e week
Je baby is nu ca. 43 cm en ongeveer 2200 gram. Je draagt nu een baby zo groot als een Cantaloupe meloen met je mee! Je baby is aan het indalen in het bekken en de baarmoeder kan daarop reageren met extra samentrekkingen.
Is galstuwing schadelijk? Voor jezelf is de galstuwing niet schadelijk. De lever herstelt vanzelf na de zwangerschap. Wel kan de jeuk heel erg zijn.
Zwangerschapsdiabetes is suikerziekte in de zwangerschap. Er zit dan te veel suiker (glucose) in je bloed. Deze suikerziekte ontstaat als je zwanger bent en gaat na de bevalling weer over. Vaak merk je zelf niet dat je zwangerschapsdiabetes hebt.
Je lever kan door alle hormoonveranderingen minder goed functioneren. Hierdoor komen er meer galzouten in de bloedbaan en dat kan jeuk veroorzaken. Vroeg of laat in de zwangerschap krijgt 20% van de vrouwen te maken met een vorm van zwangerschapsjeuk.
Zwangerschaps-vergiftiging (pre-eclampsie) is een ziekte tijdens je zwangerschap. Je hebt dan een hoge bloeddruk of te veel eiwitten in je urine (plas). Je kunt klachten hebben als hoofdpijn en misselijk zijn. Je wordt opgenomen in het ziekenhuis.
Galstuwing ontstaat als gal te langzaam door de lever stroomt. Je lever maakt gal. Via gangen in de lever stroomt de gal naar de galblaas. Als dat te langzaam gaat, dan zit de gal langer in de lever.
Stress kan een oorzaak zijn. Heb je vaak spanning, probeer dan stress- en angstklachten te verminderen. Ook je organen of bepaalde medicijnen kunnen een oorzaak zijn van jeuk van binnenuit. Daarom is het aan te raden om contact op te nemen met je huisarts als je jeuk van binnenuit ervaart.
Ernstige leverziekten: na enkele weken tot maanden merkt u dat u minder klachten heeft. Galstenen: het kan tot 2 jaar duren voordat de galstenen weg zijn. Neem het medicijn in tijdens of vlak na de maaltijd. Dan werkt het het beste.
Het HELLP-syndroom hoort bij de groep van ziektebeelden die men vroeger gezamenlijk zwangerschapsvergiftiging noemde. Bij het syndroom kan je bloedarmoede krijgen door het uit elkaar vallen van de rode bloedcellen. Ook functioneert de lever niet goed en ontstaan er soms inwendige bloedingen.
Het begint in de tweede helft van de zwangerschap met rode, jeukende vlekken, die bedekt zijn met kleine blaasjes, meestal rond de navel. De uitslag kan zich uitbreiden over de romp en de ledematen. Het verbetert spontaan na enkele maanden. Mogelijk is er een verband met vroeggeboorte en met een laag geboortegewicht.
Wat is de behandeling van PUPPP ? Bij milde vormen kan de jeuk en de ontsteking worden bestreden met een lokale corticosteroïd crème. Mentholzalven helpen niet altijd tegen de jeuk. Bij ernstige vormen kan een korte kuur (7 tot 14 dagen) met prednisolon nodig zijn om de ziekte tot rust te brengen.