Wordt een teefje voor de eerste loopsheid gesteriliseerd dan is de kans op het krijgen van melkkliertumoren nihil. Met elke loopsheid neemt de kans op het krijgen van melkklierkanker toe tot een kans van 23% als een hond niet voor haar vijfde levensjaar wordt gesteriliseerd.
Ook bij sterilisatie geldt dat de behandeling per hond of kat, maar ook per dierenarts verschilt. De kosten van sterilisatie van de hond of poes liggen gemiddeld tussen de €180 en €550.
De loopsheid duurt zo'n twee tot drie weken en in deze periode kan de hond gedekt worden. Het vloeien en het risico van een nestje wordt door de eigenaar gezien als een belangrijke reden om te steriliseren, na de operatie komt de loopsheid niet meer terug. Dat scheelt ook weer opdringerige reuen.
Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft!
De adviesleeftijd voor sterilisatie ligt tegenwoordig dan ook tussen de 6 en 9 maanden leeftijd, dus voor de eerste loopsheid of 2-3 maanden ná de eerste loopsheid.
Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft!
Minder kans op kwaadaardige melkkliertumoren. Onderzoek heeft uitgewezen dat een sterilisatie vóór de eerste loopsheid de kans op melkkliertumoren tot nul reduceert. Na elke loopsheid wordt de kans groter dat uw teef last krijgt van melkklierkanker.
Na de operatie kan uw teef niet meer drachtig worden en ze zal ze niet meer loops worden. Er is geen kans meer op baarmoederontstekingen (endometritis/ pyometra). Na iedere loopsheid is de baarmoeder tijdelijk extra kwetsbaar voor ontstekingen, wat kan leiden tot een pyometra (baarmoederontsteking).
Hierdoor kan de teef rusteloos en lastig worden, voelt zich ongemakkelijk, maakt nesten, of kan zelfs melk gaan geven. Vaak is dit erg lastig voor de hond en eigenaar. De kans op baarmoederontstekingen daalt enorm na de sterilisatie. Een baarmoederontsteking maakt de hond erg ziek en kan zelfs dodelijk zijn.
Iedere man die zeker weet dat hij geen kinderen (meer) wil, kan zich laten steriliseren. Het maakt daarbij niet uit hoe oud u bent. En ook niet of u kinderen hebt. Sommige artsen vinden echter dat jonge mannen zonder kinderen zich beter niet kunnen laten steriliseren.
De meeste teefjes zullen na de sterilisatie niet van karakter veranderen. Echter door hormoonveranderingen kunnen sommige teefjes na de sterilisatie rustiger en aanhankelijker worden, maar andere juist feller en soms agressiever.
In het algemeen is 2-3 dagen pijnstilling voldoende om uw hond zich prettig te laten voelen. Let op! ook als het lijkt alsof uw dier helemaal NIET pijnlijk is, raden we toch aan de tabletten te geven. De wondgenezing en het herstel gaat aantoonbaar sneller met de medicijnen!
Eten en drinken: De hond mag bij thuiskomst alles weer eten en drinken. Het geeft niet als uw hond de dag van de operatie nog niet wil eten. Het kan namelijk zijn dat uw hond nog wat misselijk is van de narcose. De volgende dag moet ze wel weer gaan eten.
Hoelang moet mijn hond rust houden na de sterilisatie? Is uw hond gesteriliseerd dan adviseren wij de hond zo'n 12 dagen haar rust te geven, hierdoor krijgt de wond de kans om goed te herstellen. Wij adviseren u dus ook om uw hond aangelijnd uit te laten en het springen te voorkomen.
Symptomen van loopsheid
Tekenen van loopsheid bij de hond zijn: Verlies van bloed uit de vulva. Zwelling van de vulva. Het teefje is aantrekkelijk voor reuen.
Een loopse teef is vaak wat onrustig, afgeleid en een beetje humeurig. Ze zal ook vaker kleine plasjes laten tijdens het uitlaten om haar geur te verspreiden. Vaak is de eetlust van een loopse teef ook wat minder. Loopsheid uit zich bij iedere hond anders.
Het beste moment om de teef te steriliseren is 2 tot 3 maanden na de eerste loopsheid. Plan de operatie niet tijdens of rond de loopsheid; dan bestaat er een verhoogde kans op bloedingen tijdens de operatie. Sterilisatie kan op elke leeftijd, maar ons advies is om dit te doen tussen de eerste en tweede loopsheid.
Teven worden beter niet gesteriliseerd op het moment dat ze loops zijn. Tijdens de loopsheid zijn de baarmoeder en eierstokken namelijk meer doorbloed en bestaat er een grote kans dat de teef na de sterilisatie schijndrachtig zal worden.
Deze operatie wordt meestal alleen uitgevoerd als er een probleem is met de baarmoeder van uw hond. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een baarmoederontsteking. In dat geval kan uw hond al erg ziek zijn en moet de operatie met spoed uitgevoerd worden.
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen.
Na de castratie of sterilisatie heeft uw hond dus veel minder energie nodig. Als u na de operatie dezelfde hoeveelheid voeding blijft geven als voor de operatie, dan krijgt uw hond veel meer energie binnen dan nodig is. Alle extra energie wordt gebruikt voor vetopslag, wat uw hond dikker en dikker zal maken.
Sterilisatie is een operatie. Bij elke operatie heb je kans op bijwerkingen zoals een bloeding of een ontsteking. Er is een kleine kans dat u na sterilisatie toch weer vruchtbaar wordt. Van de 1000 stellen waarvan de man gesteriliseerd is, worden per jaar minder dan 5 toch zwanger.
De hond heeft een opgezwollen vulva en verliest een bloederige afscheiding. Deze fase duurt over het algemeen negen dagen. Het kan echter afwijken en tussen de drie en 17 dagen duren. Ook de hoeveelheid bloederige afscheiding is per hond verschillend.
Een teef wordt ongeveer twee keer per jaar loops. Deze periode duurt ongeveer drie weken. Tijdens deze periode is de teef twee tot drie dagen vruchtbaar. Een loopse hond heeft een gezwollen vulva (dit is het uitwendige gedeelte van het vrouwelijke geslachtsorgaan) en er is een bloederige afscheiding.
Zoals hierboven vermeld worden teven beter niet gesteriliseerd op het moment dat ze loops zijn. Tijdens de loopsheid zijn de baarmoeder en eierstokken namelijk meer doorbloed en zal de teef na de sterilisatie schijndrachtig worden. We wachten daarom minstens 2 maanden na de loopsheid voordat we de teef steriliseren.