Nee, deze methode wordt niet beschouwd als een effectieve vorm van anticonceptie. Er is niet alleen een kans dat het voorvocht levend sperma bevat, maar de kans om zwanger te worden is groter dan bij andere anticonceptiemethoden.
Voorvocht bevat een hele lage concentratie aan zaadcellen. De kans op zwangerschap is klein, maar het kan wel! Voorvocht is vocht dat uit de penis komt wanneer de man opgewonden is of seksueel gestimuleerd wordt. Voorvocht bevat een heel lage concentratie aan zaadcellen.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
Hoe betrouwbaar is natuurlijke anticonceptie? Natuurlijke anticonceptiemethoden zijn minder betrouwbaar. De kans op zwangerschap is ongeveer 24%.
Het is een vaak gehoorde fabel dat je niet zwanger kunt worden wanneer je voor het eerst onbeschermde seks hebt. Dit is helemaal niet waar. Er is altijd een kans dat je zwanger wordt als je onbeschermde seks hebt, zelfs als het de eerste keer is.
Toch is de kans aanwezig dat er zaadcellen meekomen in het voorvocht: namelijk als een man kortgeleden al een zaadlozing heeft gehad. Er kunnen dan spermacellen achterblijven in de penis, die het voorvocht meeneemt. Er bestaat dus wél een kans dat je zwanger raakt door voorvocht.
Het condoom voorkomt zwangerschap minder goed dan voorbehoedmiddelen met hormonen of een spiraaltje. Het condoom beschermt ook tegen soa's.
Geslachtsgemeenschap (penis in de vagina) en anale seks met een condoom zijn veilig. Dat geldt ook voor strelen, tongzoenen, kussen, knuffelen, masseren, masturberen of elkaar met de hand bevredigen. Ook orale seks (pijpen) met een condoom is veilig.
Zelf insemineren betekent zelf sperma inbrengen in de vagina zonder dat er sprake is van gemeenschap. Dit kan in de thuissituatie worden gedaan, omdat het zaad daarbij niet in de baarmoeder gebracht hoeft te worden. Hier treft u instructies aan hoe u dit het beste kunt uitvoeren.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
Hoe ontstaat een zwangerschap ondanks anticonceptie? Een (ongewenste) zwangerschap bij vrouwen die anticonceptie gebruiken, ontstaat meestal doordat de pil of een condoom verkeerd gebruikt worden. Ook kun je zwanger raken bij juist gebruik van de pil of een condoom.
De pil is niet of minder betrouwbaar als je ze vergeet of te laat inneemt, en in combinatie met sommige geneesmiddelen. Heb je moeten overgeven binnen de 2 uur na het innemen van je pil? Neem dan een nieuwe pil uit een reservestrip. Sint-Janskruid en sommige geneesmiddelen kunnen de werking van de pil verminderen.
Begint u de pil te slikken op de eerste dag van de menstruatie, dan bent u meteen tegen zwangerschap beschermd. Als u op een andere dag begint, werkt de pil nog niet meteen. Dit duurt dan 7 dagen. In deze 7 dagen moet u dan een extra voorbehoedmiddel gebruiken, zoals een condoom.
Niet iedere man produceert evenveel voorvocht, en de hoeveelheid ervan lijkt ook sterk samen te hangen met de lengte van de seksuele opwinding.
Tijdens vroege zwangerschap kunnen je borsten voller voelen of gevoeliger zijn dan gewoonlijk en sommige vrouwen merken op dat het gebied rond de tepels (areola/tepelhof) donkerder is. Gevoelige borsten zijn een van de meest voorkomende vroege zwangerschapssymptomen, maar dit kan tijdelijk zijn.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Per menstruatiecyclus zijn er 6 dagen waarop je zwanger kan worden: de dag van de eisprong en de 5 dagen daarvoor. Waarom 6 dagen? Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden.
Om te zorgen dat er genoeg sperma beschikbaar is, wordt rond de ovulatie om de dag geslachtsgemeenschap aanbevolen in plaats van elke dag.
2004-2005: 'wie laat zich dan ook naaien zonder condoom'
In 2004 wordt daarom een nieuwe campagne geïntroduceerd die zich speciaal op laag opgeleide jongeren (13-19 jaar) richt. Voor het eerst worden in de campagne personen getoond die een soa hebben opgelopen: 'nooit gedacht dat ik een soa van hem/haar zou oplopen'.
Slik de morning-afterpil het liefst binnen 12 uur. Dan is de kans dat je zwanger wordt het kleinst. Je kunt de morning-afterpil ook nog wel later slikken: de pil met levonorgestrel: binnen 3 dagen (72 uur) na de onveilige seks.
Een condoom is een niet-hormonale anticonceptiemethode en bestaat uit een dun rubberen hoesje dat om de penis wordt geplaatst. Het condoom vangt zaadcellen op voor ze in de vagina komen en voorkomt daarmee zwangerschap. Het condoom beschermt daarnaast ook tegen soa's.
Als je niet zwanger wil worden, gebruik dan een voorbehoedmiddel. Bekende voorbehoedmiddelen zijn: de pil, het spiraaltje of condooms. Andere voorbehoedmiddelen die goed beschermen tegen zwanger worden zijn: de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring of de hormoonpleister. Elk voorbehoedmiddel is anders.
Zwangerschapstest en de pil
Het innemen van de pil heeft geen invloed op de betrouwbaarheid van de test. Als je de pil neemt en denkt dat je zwanger bent, is het moeilijk om te bepalen wanneer je overtijd bent. Als je denkt meer dan drie weken zwanger te zijn, kan je een test doen.
De veiligste pil is er een die levonorgestrel combineert met een lage dosis oestrogeen. Dat het gebruik van de anticonceptiepil de kans op diep-veneuze trombose verhoogt, was al langer bekend.