Ter bescherming van voetgangers en uw eigen veiligheid is de maximum snelheid voor scootmobielen 6 km per uur. Op een zebrapad heb je net als een voetganger voorrang. Een scootmobiel mag op het trottoir geparkeerd worden. Op het fietspad moet u de verkeersregels volgen die gelden voor een fietser of bromfietser.
Als scootmobilist bent u op de stoep rijdend gelijk aan een voetganger. Op het fietspad of op een rijbaan gelden dezelfde regels als voor een bestuurder van een bromfiets. Zo dient u voorrang te krijgen als u van rechts komt én dient u ook voorrang te verlenen aan verkeer van rechts.
Als een scootmobiel op het voetpad of op het trottoir rijdt, heeft deze status van een voetganger. Rijdt de scootmobiel op het fietspad of op de rijbaan, dan heeft deze de status van bestuurder.
Een scootmobiel is dus een motorrijtuig, dit was zo onder het oude recht (artikel 31 lid 7 WVW) en geldt ook onder het huidige recht (artikel 185 WVW).
Het parkeren van uw scootmobiel mag gewoon op de stoep. Net als een fiets dus. Bijvoorbeeld voor uw eigen woning. Het enige waar u rekening mee moet houden is dat anderen er zonder problemen langs kunnen.
David Anderson en Matthew Hine hebben met een omgebouwde scootmobiel een nieuwe wereldrecord gevestigd: 173,2 km/u. De twee monteurs Anderson en Hine van het eiland Man bouwden in een half jaar tijd een scootmobiel, waarmee de Benidorm Bastards de straten onveilig maken, om tot een supersnel voertuig.
De begrenzer zit altijd in de software van de scootmobiel. Als je naar de scootmobiel winkel gaat kunnen ze kijken op hoeveel procent het motor management staat.
Voor een scootmobiel gelden de volgende maximumsnelheden: Op de rijbaan, behalve op autowegen en autosnelwegen: maximaal 45 kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom: 40 kilometer per uur. Op de stoep: maximaal 6 kilometer per uur.
Over het algemeen ben je gemiddeld rond de €6,- per maand kwijt. Voornamelijk is dit ook afhankelijk van de waarde van je scootmobiel. Je betaalt vaak voor een WA volledig casco dekking 3 keer zoveel, wat neerkomt op een gemiddeld bedrag van €18,- per maand. De hoogte van de premie verschilt per soort scootmobiel.
De voornaamste kenmerken van een scootmobiel
Om een scootmobiel te besturen heeft u geen (bromfiets)rijbewijs nodig. Daarnaast geldt een minimum leeftijd van 16 jaar als het voertuig harder kan rijden dan 10 km/uur.
Sneller rijden met een scootmobiel
Een scootmobiel opvoeren is dus niet mogelijk. Maar als je toch de snelheid van een scootmobiel wil verhogen, dan kun je het beste een model kopen met een krachtigere motor. Wel is het belangrijk om je altijd te houden aan de maximumsnelheid van de weg of het voetpad waarop je rijdt.
Net als bij een auto ben je verplicht je scootmobiel minimaal WA te verzekeren. Met de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) ben je verzekerd voor schade die je met jouw scootmobiel toebrengt aan iemand anders, of aan de spullen of het motorvoertuig van iemand anders.
Volgens de wet is een scootmobiel een gehandicaptenvoertuig. Maar ook mensen zonder een fysieke beperking mogen gebruikmaken van een scootmobiel.
Dan bedoelen we eigenlijk het kleinste rondje dat u met een scootmobiel kunt maken. Dus als u het stuur volledig naar een kant draait en de ruimte die het voertuig dan nodig heeft om een rondje te rijden, is de draaicirkel.
Om maar direct met de deur in huis te vallen: u heeft geen rijbewijs nodig voor een scootmobiel. Dus zonder autorijbewijs of bromfietscertificaat mag u gewoon een scootmobiel besturen. Daarnaast is ook het dragen van een veiligheidsgordels, zoals in een auto, niet verplicht!
Een goede lader heeft een rendement van meer dan 90% Maximaal benodigde energie uit stopcontact voor het volledig opladen wordt dan : ca 1,3KwH... maximaal dus enkele euro dubbeltjes. Hiermee rijdt zo'n ding dan 30-45 km. Er is geen prijs per dag omdat het afhankelijk is van het gebruik.
Een scootmobiel laad je op met de oplader die bij je scootmobiel geleverd is. Gebruik je je scootmobiel dagelijks? Laad deze dan op aan het einde van de dag of als de scootmobiel dit aangeeft. Gebruik je de scootmobiel minder frequent, zorg er dan voor dat je de scootmobiel minimaal 1x per maand aan de oplader legt.
Hoewel de wet voorschrijft dat u met een scootmobiel op het fietspad maximaal 30 kilometer per uur mag rijden, halen de meeste een maximale snelheid tussen de tien en zeventien kilometer per uur. Ter vergelijking: een wandelaar haalt gemiddeld zes en een fietser achttien kilometer per uur.
Wat is de gemiddelde levensduur van een scootmobiel accu? Dat hangt af van de manier waarop je de accu gebruikt en onderhoudt. Bij goed gebruik kunnen AGM accu's ongeveer drie tot vier jaar mee; GEL accu's ongeveer vier tot zes jaar. Het is in ieder geval heel belangrijk om altijd de juiste oplader te gebruiken.
Het draagvermogen van de scootmobiel motor
De vaste scootmobielen zijn zwaarder van gewicht dan de compacte opvouwbare modellen. Hoe zwaarder de scootmobiel en hoe hoger het draagvermogen en de snelheid, des te meer vermogen nodig is. De motoren verschillen van 110, 250, 400 en 650 watt.
Vaak wordt er een prop in de uitlaat geplaatst als begrenzer. Deze prop bevindt zich aan het begin van de uitlaat waar de uitlaat aan de cilinder wordt bevestigd. Bij bijvoorbeeld Yasuni uitlaten wordt de uitlaat juist bij de demper begrenst. Wat ook vaak voorkomt is dat er een resonantiebuisje aanwezig is.
Je kunt elke scootmobiel uitkiezen die je wilt. Houd er wel rekening mee dat je met het geldbedrag dat je krijgt niet elke scootmobiel volledig kunt betalen. Soms zal je dit bedrag zelf moeten aanvullen. Dit hangt volledig af van de hoogte van het persoonsgebonden budget dat je krijgt.
Leeftijd van de scootmobiel
Sommige merken hebben de fabricagedatum op een sticker staan. Op deze sticker staat ook vaak het serienummer van de scootmobiel. De sticker is meestal te vinden aan de achterkant van de scootmobiel, onder de achterkap of op de buis onder de stoel.
We raden aan het voertuig met een extra - goedgekeurd en gecertificeerd - slot te beveiligen. Bijvoorbeeld met een ketting aan een muuranker of een slot dat het wiel blokkeert. Vertrouw niet alleen op het stuurslot. Zeker niet als uw scootmobiel buiten staat en er geen (beveiligde) stalling is.