Komt de gecoate ruit aan de binnenzijde van de woning of juist aan de buitenzijde? De gecoate zijde moet aan de binnenzijde van de woning. Dan plaatst u het correct.
Bij tweezijdig gelaagd glas is de binnenste en de buitenste ruit gelaagd, zowel bij dubbel als bij triple glas. Een gelaagde ruit bestaat uit twee glasplaten die aan elkaar worden geplakt door middel van een folie tussen deze twee ruiten. De folie voorkomt dat het raam uiteenvalt bij een breuk.
HR+ glas wordt samengesteld uit twee glasplaten; dit zijn eigenlijk twee enkel glazen. Een kant, het buitenblad, wordt van een coating voorzien. Het andere blad is ongecoat en bevindt zich aan de binnenzijde van de woning. Hierdoor is het van belang dat de ruit goed geplaatst wordt.
Bij 1-zijdig gelaagd HR+++ veiligheidsglas bestaat de binnenzijde van het triple glas uit twee glasplaten van 3 mm die tegen elkaar zijn aangeplakt met daartussen een transparante folie. Het folie heeft een hoge hechtingsfactor waardoor het glas niet snel opgeeft bij een breuk.
Let op: Bij dubbelglas moet het dikkere glas aan de buitenkant komen en het dunnere aan de binnenkant.
Als het glas verkeerd om wordt geplaatst, wordt het isolerende vermogen beperkt en mis je dus de voordelen van isolerend glas. Daarom is het erg belangrijk dat zowel de opmeting en de plaatsing wordt uitbesteed aan een glaszetter met ervaring.
Waar verplicht? Veiligheidsglas is verplicht in ramen waar er een risico is op doorval van een persoon. Dit betekent concreet dat bij nieuwbouw of renovatie alle beglazing die lager staat dan 90 centimeter op z'n minst aan de binnenzijde in gelaagd glas dient voorzien te worden.
Dubbel glas gelaagd binnen en buiten biedt een perfect visueel comfort doordat het een maximale hoeveelheid licht doorlaat. Zo kun je zonder enige kleurvervorming volop van jouw omgeving genieten en profiteert je langer van het daglicht.
Hoe is dit type glas te herkennen? Het glas is te herkennen aan de folielaag die tussen de twee glasbladen is aangebracht. De folie houdt bij glasbreuk, de glasscherven bij elkaar. Dit maakt het risico op letsel kleiner.
HR glas: dubbel glas met coating (U-waarde ± 1.9) HR+ glas: dubbel glas met coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.6) HR++ glas: dubbel glas met een verbeterde coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.2) HR+++ glas of triple glas: driedubbel glas met coating en edelgasvulling.
Subsidie op HR++ glas en triple glas!
Ook dit jaar kunt u als woningeigenaar weer subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen (ISDE) waaronder HR++ glas en triple glas. De subsidie is vanaf 1 januari 2022 zelfs verhoogd! U kunt nu tot ongeveer 30% van de kosten vergoed krijgen.
Maar let op: de zwakste plek zijn uw kozijnen en uw glas. Dáár verliest u de meeste warmte. Ook al zijn de muren oud en isoleren ze 'slecht'. Een muur isoleert beter dan het allerbeste kozijn en het beste isolatieglas.
HR++ dubbel glas is isolatieglas dat is voorzien van een speciale warmtereflecterende coating en een vulling van edelgas tussen de twee glasbladen. Daarmee biedt het glas een zeer hoge isolatiewaarde. Bijzonderheid van HR++ dubbel gelaagd glas is dat beide glasplaten zijn gemaakt van gelaagd letselbeperkend glas.
De kosten van gelaagd glas liggen natuurlijk hoger dan normale beglazing. Dit komt door de extra veiligheid waarvoor je betaalt. In dit geval gaat het om een inbraakgevoelig huis waar misschien al eens of meerdere malen een ruit is ingegooid om binnen te komen.
Gelaagd glas: veilig en inbraakwerend
Gelaagd glas is ontzettend sterk en kan extra inbraakwerend worden gemaakt door het toepassen van een sterke soort kunststof folie. Hierdoor zal een inbreker niet met een steen, hamer of honkbalknuppel naar binnen kunnen komen.
Verschil tussen gelaagd en gehard glas
Zo zal gehard glas in allemaal kleine stukjes glas veranderen, dit is bijvoorbeeld bij glazen binnendeuren te zien. Waarbij gelaagd glas juist niet in allemaal kleine stukjes valt, maar het een geheel blijft. Dit heeft als voordeel dat u hier niet makkelijker door heen valt.
In het kort de verschillen tussen gehard en gelaagd glas.
Tot vijf keer sterker dan ongehard glas in dezelfde dikte.
Komt de gecoate ruit aan de binnenzijde van de woning of juist aan de buitenzijde? De gecoate zijde moet aan de binnenzijde van de woning. Dan plaatst u het correct.
Het strikte antwoord op de vraag luidt 'Nee': vanuit het Bouwbesluit is het niet verplicht is om je te houden aan de eisen van NEN 3569.
Doorvalveilig glas is altijd gelaagd glas. Normaal floatglas, dus ook gewoon dubbelglas, is geen doorvalveilig glas. Ook gehard glas is geen doorvalveilig glas. Bij breuk zal het glas immers in zeer kleine korrels uiteenvallen, waardoor er doorheen kan worden gevallen.
Welke type glas in de lichtstraat? Kies altijd voor gelaagd glas, dit is veiligheidsglas en zorgt ervoor dat het glas bij een eventuele breuk niet in scherven op de grond valt, maar aan het folie wat tussen de twee glasplaten is bevestigd blijft hangen.
Opdek glaslatten worden gebruikt ter bevestiging van glas, voornamelijk als je dubbel glas wil plaatsen in plaats van enkel glas. Omdat er bij enkelglas een andere sponning nodig is dan bij dubbel glas, wordt met een opdeklat de sponning opgevuld, zodat het dubbelglas alsnog in het kozijn past.
Glas moet ruimte hebben, daarom is er rondom ca. 3-5 mm omtrekspeling nodig. Wij raden aan om tijdens het opnemen van de glasmaten eerst de strakke sponningmaten op te meten en daar vervolgens zowel van de breedte als hoogte 6-10mm af te halen. Let op dat u glasmaten in millimeters opgeeft.