Tapas is eigenlijk een vorm van aperitieven, gewoonlijk met een biertje, glas wijn of cider ernaast. De gerechtjes kunnen zowel koud als warm zijn, geserveerd op toast of in kleine potjes.
Tapas hoort u te eten met uw handen, of een klein vorkje en een servetje. Vaak staand of zittend aan de bar. Soms aan een tafel met allerlei bordjes in het midden met verschillende tapas waarvan iedereen deelt, hapt en geniet.
Hoewel de tapa oorspronkelijk een tussendoortje was, worden ze in Spanje ook geconsumeerd als maaltijd. Ook buiten Spanje worden tapas in tapasbars als avondmaaltijd aangeboden, al wijken de 'Amerikaanse', 'Nederlandse' of 'Duitse' versies van tapas af van wat men in Spanje tapas noemt.
Tapas zijn kleine Spaanse hapjes waarvan er wel meer dan honderd soorten bestaan. Tapas zijn de culinaire weerslag van een gezellige en afwisselende levensstijl voor de hoofdmaaltijd. Tapeo of tapas eten is een dagelijks terugkerend Spaans ritueel dat plaatsvindt voor het middag- of avondeten.
Tapas zijn aperitiefhapjes, die traditioneel in Spaanse cafés werden geserveerd bij alcoholhoudende drankjes zoals bier, wijn en sherry.
De prijs van een tapas buffet is afhankelijk van het buffet dat u kiest en varieert tussen € 18,80 en € 25,00.
Ga ongeveer uit van 5 tot 6 tapas per persoon als je het als hoofdmaaltijd serveert. Voor een borrel heb je genoeg aan ongeveer 2 tot 3 gerechtjes.
Vanaf een uur of 17.00 tot 20.00 wordt de lekkere trek weer gestild met wat tapas of wat zoetigheden zoals de veel gegeten magdalenas (muffins). Deze 'maaltijd' wordt de merienda genoemd. Rond 21.00 uur is het dan pas weer tijd voor het avondeten, la cena.
Over het algemeen kan gesteld worden dat tapas gerechtjes gezond zijn. Tapas wordt veelal gemaakt op basis van pure ingrediënten zoals vis, zeevruchten, vlees en groenten. Het bevat daardoor geen toegevoegde suikers of geharde vetten.
De meeste tapas zijn in de pan of in de magnetron goed op te warmen. Sommige tapas zijn zowel warm als koud te eten. Dit geldt bijvoorbeeld voor pimientos de padrón en tortilla de patatas.
Er zijn meerdere theorieën over het ontstaan ervan, maar de meest aangenomen theorie is dat de oorsprong ervan in het zuiden van Spanje ligt waar men op een glas sherry een plakje ham of worst legde om de vliegen en wespen uit het glas te houden. (Het woord `tapa` betekent letterlijk `deksel`).
Velen kennen het wel, tapas. Als je aan mensen om je heen vraagt wat tapas is, dan weten de meeste toch wel te vertellen dat tapas kleine gerechtjes zijn die uit de Spaanse keuken afkomstig zijn.
Tapas (spreek uit: 'TAP-pas') zijn Spaanse borrelhapjes, variërend van heel eenvoudig – een paar plakjes kaas of ham – tot exquise mini-gerechtjes zoals gefrituurde zeeduivelwangen of gerookte tonijn met rozemarijnolie.
Wist je dat er in Spanje wel meer dan 100 soorten tapas bestaan? Je hebt verschillende soorten koude tapas en warme tapas die je na het serveren direct kan eten.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Spanjaarden werken vaak van 9:00 tot 14:00 uur en van 16:00 tot 19:00 uur. Drie uur slapen, hoor ik je denken? Absoluut niet! Een siësta duurt vaak tussen de 15 en 30 minuten.
De tapas etiquette
Bestel een paar tapas in één keer, maar bestel niet te veel. Want de tapas zijn snel klaar en komen ongeveer tegelijkertijd. Ook kunnen ze best zwaar vallen waardoor je sneller vol zit dan je denkt. Er is een belangrijke regel: deel alle tapas.
Menu. Bij ons kunt u genieten van diverse kleine tapasgerechten met passende wijnen. U kunt bij ons ONBEPERKT tapas eten ( ma t/m do € 26,- vr t/m zo € 27,50,- ).
* Drankjes en desserts dienen los afgerekend te worden. Gezien onze prijsstelling serveren wij geen kraanwater. Er kan plat of bruis water besteld worden.
De gehele maand kun je onbeperkt genieten van de lekkerste tapas, inclusief drankjes en een heerlijk dessert.
Er is een bepaalde vuistregel voor het maximale aantal gerechten op een menukaart. Deze vuistregel luidt: 10 voorgerechten, 10 hoofdgerechten en 6 desserts. Het is belangrijk om het aanbod van producten overzichtelijk te houden. Naast het voorkomen van keuzestress is dit ook een belangrijke tip.
Per ronde mogen er twee gerechtjes worden gekozen waarbij er een grote keuze is tussen vlees, vis en vegetarisch voor 37,80.
Bij 't Zusje kom je bourgondisch genieten van kleine, versbereide tapasgerechtjes. Hierbij kiezen jij en je gezelschap ieder 2 gerechtjes per ronde uit voor het vaste tarief van 37,80.