Verzekeringen dekken echter ook een heleboel wel. Water van binnenuit door lekkage aan kranen of leidingen wordt doorgaans wel gedekt door de woonverzekering. De kosten voor het hak- en breekwerk om de leidingen te bereiken en de schade te herstellen, zijn bij alle opstalverzekeraars gedekt.
Schade door een lekkage in huis is verzekerd in zowel de inboedelverzekering als de opstalverzekering. De inboedelverzekering dekt schade door lekkage aan je spullen in huis.
Vergoeding waterschade bij directe neerslag
Schade door regen, hagel, sneeuw, smeltwater en terugstromend rioolwater is met de neerslagclausule op bijna elke inboedel- en opstalverzekering gedekt.
Waterschade is in de inboedelverzekering en opstalverzekering gedekt. Beschadigde spullen in je huis zijn verzekerd als inboedel, jouw huis en alles wat eraan vast zit in de opstalverzekering. De inboedelverzekering verzekert bijvoorbeeld waterschade aan je meubels.
Als huurder bent u verantwoordelijk voor het dagelijkse onderhoud van de huurwoning. De verhuurder is verantwoordelijk voor andere onderhoudsproblemen, zoals een lekkage, onvoldoende ventilatie van vochtige ruimtes of achterstallig onderhoud.
Schade door lekkage wordt gedekt door de opstalverzekering als het veroorzaakt is door één van onderstaande zaken: Door lekkage van de centrale verwarming, waterleidingen of hierop aangesloten installaties. Door lekkage als gevolg van het kapot vriezen van cv- of waterleidingsbuizen.
Jij als huurder bent verantwoordelijk voor de kosten als je de lekkage zelf hebt veroorzaakt. Bijvoorbeeld als je een gat in de muur boort en hierdoor een waterleiding raakt. Ook draai je zelf voor de kosten van een lekkage op als je niet op tijd of geen melding maakt bij de verhuurder van een mogelijke lekkage.
Welke soorten waterschade aan je inboedel krijg je vergoed? Schade door bevroren of gesprongen leidingen. Schade door een onvoorziene omstandigheden (denk aan: rioolwater wat weer omhoog komt door je wc of een lekkend waterbed). Hevige neerslag.
Een inboedelverzekering dekt schade aan spullen in huis die zoals dit in verzekeringsjargon heet 'niet aard- en nagelvast' zitten. In het algemeen vallen hieronder brandschade, bliksemschade, ontploffing, inbraak, gewelddadige beroving, stormschade, schroeischade smeltschade en dus waterschade waaronder lekkage.
Door een leidingbreuk heb je waterschade aan het plafond en de muren. De waterschade is via de Opstalverzekering gedekt, hier hoef je dus geen waterschade plafond verzekering voor af te sluiten.
Met onze Opstalverzekering is schade door storm aan uw woning, schuur, garage en carport vaak gedekt. Zorg er wel voor dat rondvliegende takken en bladeren zich niet ophopen in uw regengoten. Dit zorgt soms voor lekkages in huis.
Afhankelijk van de ernst van de lekkage moet je rekenen op 2 tot 4 maanden droogtijd. Pas wanneer de muur terug helemaal droog is, mag je opnieuw beginnen te schilderen of behangen.
Spullen die nagelvast zitten, zoals een ingebouwde trap vallen niet onder je inboedel. Wanneer er schade in je huis ontstaat door bijvoorbeeld inbraak, brand, wateroverlast, storm of een andere nare gebeurtenis, wordt de schade aan jouw spullen vergoed door een inboedelverzekering.
Denk bijvoorbeeld aan meubels, gordijnen en kostbare bezittingen zoals sieraden en elektronica. Je woning zelf en alle spullen die vastzitten in en aan het huis, zoals de badkamer en de keuken, vallen niet onder de inboedelverzekering. Daar moet je namelijk een opstalverzekering voor afsluiten.
Waterschade in uw woning kan grote gevolgen hebben. Zo kost een gemiddelde reparatie na waterschade ruim € 2297,- euro. Meer dan een kwart van de huishoudens krijgt dit bedrag niet vergoed. Bewoners die wel een vergoeding ontvangen, krijgen slechts 61 procent van de totale kosten vergoed.
Alle schade aan je huis of auto door water veroorzaakt noemen we waterschade.
Waar ligt de grens? De stelregel wanneer de splitsingsakte niet duidelijk genoeg is: kan een bewoner bij de lekkende leiding, dan is het zijn verantwoordelijkheid. Is er 'hak-en-breekwerk' nodig, dan ligt de aansprakelijkheid bij de VvE.
Heeft u last van een lekkage? Dan is het belangrijk dat u dit met spoed laat opsporen en repareren door een spoedservice.
Is lekkage een verborgen gebrek? Als de lekkage niet gemeld is bij de koper van het huis en als de koper het ook zelf niet heeft kunnen ontdekken bij goed onderzoek, dan is er sprake van een verborgen gebrek. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat de verkoper automatisch aansprakelijk is.