Zowel Robinia palen als Kastanje palen hebben van nature een hoge duurzaamheid, alhoewel Robinia palen een nog veel langere levensduur hebben als Kastanje palen. Kastanje palen hebben ook wat meer last van scheurvorming. Beide palen hoeven niet chemische te worden behandeld.
Minstens even belangrijk als het visuele aspect, is de levensduur. Robinia heeft de eigenschap 25 jaar (of langer) mee te gaan doordat het zich in duurzaamheidsklasse 1 bevindt. Dat zorgt ervoor een licht contrast met kastanje, dat 15 tot 25 jaar meegaat en zich in duurzaamheidsklasse 2 bevindt.
Hoe lang gaat het mee? Kastanjehout is een duurzame houtsoort die weinig last heeft van vocht en schimmel. Het hoeft daarom niet bewerkt te worden om de duurzaamheid te verhogen en dat maakt het bovendien een heel milieuvriendelijk product. Kastanjehout gaat zeker 15 tot 20 jaar mee.
Robinia en Acacia lijken als boomsoorten op elkaar. Acacia is een tropische houtsoort, afkomstig uit Afrika, Australië en Zuid-Amerika. Robinia daarentegen is een houtsoort uit Oost-Europa. Robinia wordt door de visuele gelijkenissen ook wel Pseudoacacia genoemd.
Kastanjehout vinden wij misschien wel het 'mooiste hout wat er is'. Het hout is namelijk van nature zeer duurzaam en valt in duurzaamheidsklasse 2 en is daarmee Europees hardhout. De hoge duurzaamheid komt mede doordat er veel looizuur in het (kern)hout zit en is zeer goed bestand tegen vocht.
Robinia heeft duurzaamheidsklasse 1 tot 2 en wordt wel het hardhout van Europa genoemd. Zo heeft dit hout een levensduur van zo'n 20 tot 25 jaar. Gebruik dit zogenaamde Europees hardhout als beschoeiingspaal, duurzame weidepaal of gebruik deze grillige palen bij afrasteringen.
Kastanje is een zeer sterke en duurzame houtsoort en een goede keuze om toe te passen in landelijke tuinen. Kastanjehout dat in de wintermaanden is gekapt kan zonder chemische behandelingen in de tuin gebruikt worden, zó duurzaam is het!
Deze boom komt heel veel voor in tuinen en parken. De hele boom is giftig, voor paarden zelfs het meest giftig in vergelijking met andere diersoorten. Het eten van minimale hoeveelheden, 70 tot 150 gram schors, is al dodelijk voor een paard.
Het hout is uitzonderlijk hard, rotbestendig en duurzaam. Als het droog is, brandt het langzaam, zonder zichtbare vlam of rook, en wordt het zeer gewaardeerd als brandhout voor kachels.
De botanische naam is Robinia pseudoacacia L. Het is een Europese hardhout soort die veel gebruikt wordt voor speeltoestellen. Het is een duurzaam product dat groeit in Europese bossen in bijvoorbeeld Hongarije, dus de transportvervuiling is beperkt.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Reken uit hoeveel paaltjes u nodig heeft. Reken 1 paal per anderhalve meter. Kies de juiste paalhoogte; de paal moet 1/3 van hun lengte de grond in kunnen. Het mooiste is dat de paal nadien even hoog is als het hekwerk.
Robinia terrasplanken of gevelbekleding kost tussen de 85 en 100 euro per m2.
Robinia pseudoacacia L. Leguminosae (Papilionaceae). Noord-Amerika, aangeplant in Europa, Azië, Noord-Afrika en Nieuw-Zeeland. Het bij ons gebruikte hout komt voornamelijk uit aanplant (± 1950) uit Hongarije.
Robinia palen zijn extreem duurzaam en vrijwel niet aan bederf onderhevig. Palen van deze Europese houtsoort hebben een zeer lange levensduur en vragen geen onderhoud. Ze zijn daarmee het perfecte alternatief voor tropische hardhoutsoorten. De robinia palen zijn geschild, gekruind en gepunt.
De beste soorten haardhout zijn dus: Berkenhout – extra schoon, veel warmte. Essenhout – brandt traag, mooi vlammenspel. Eikenhout – brandt traag, weinig rook en geeft knetterende vlammen.
Gebruik onbehandeld hout
Stookhout mag niet behandeld, geverfd of gelakt zijn. Bij verbranding komen er schadelijke stoffen vrij. Dit kan gevaar opleveren voor jezelf en voor je omgeving. Bovendien ontstaat hierdoor meer aanslag in je houtkachel of houthaard en in het rookkanaal.
Bij het gebruik van een grotere openhaard of kachel en als u voor rendement gaat adviseren wij om ovengedroogd beuken-, eiken– of essenhout te gebruiken. Deze soorten hebben een hoog rendement en blijven lang liggen. Ze geven over een langere periode veel warmte af.
Robina is een giftige houtsoort. Zo mag een paard nooit eten van een levende Robiniaboom. De bladeren en de schors zijn giftig. Eet het paard 70 gram schors, dan kan hij al te maken krijgen met ernstige complicaties.
Robinia groeit uit tot een forse boom en kan de 20 meter met gemak halen. De stam van een wat oudere boom kenmerkt zich door de grove verticaal verlopende schorsspleten tussen de dikke schorsribbels. De kleur van de schors is groenbruin tot licht bruin. De stevige takken zijn kaal.
Robinia komt oorspronkelijk uit het Oosten van de Verenigde Staten. De Franse hofbotanicus Jean Robin introduceerde hem in 1601 in Europa. De boom verspreidde zich snel over heel Midden-Europa. Robinia gedijt het best in een gematigd klimaat, op geringe hoogte en in een lichte en goed verluchte bodem.
Kastanjehout wordt veel gebruikt om hekken van te maken. Het hout van de tamme kastanje is fijn vezelig en zeer goed bestand tegen vocht. Het is houdbaarder dan eikenhout en daarom zeer geschikt voor het vervaardigen van tuinmeubelen, bruggen en voor steunpalen voor hekwerken langs de kust.
Ons hout komt uit Frankrijk, uit de streek Périgord. Dat wordt niet voor niets 'de streek van de kastanje' genoemd. Het hout van de wilde kastanje is totaal anders dan dat de tamme kastanje: het is veel lichter (qua gewicht) en het lijkt daarmee meer op het hout van de hazelaar.
De Douglas zal minder snel scheuren dan de Lariks. De Lariks is echter wel een stuk duurzamer dan de Douglas. Het lijkt dus beter om voor de Lariks te kiezen als je duurzaam tuinhout wilt gebruiken.