De spoedtandarts staat voor je klaar in geval van nood. In de volgende situaties is er sprake van een spoedgeval en neem je contact op met de dienstdoende tandarts: Hevige pijn. Een wond die niet stopt met bloeden.
Sommige dingen kun je als spoed zien maar kunnen best tot de volgende dag of na het weekend wachten: Tandvleesontsteking. Gaatje in de kies of tand. Loslatende kroon of brug.
Meestal liggen de bedragen voor een spoed tandarts tussen de 50 en 250 euro. Het kan zijn dat u de rekening direct na de behandeling moet betalen, maar soms kunt u achteraf betalen.
Tandpijn: er is geen tandarts van wacht beschikbaar op de spoeddienst. We kunnen je wel pijnmedicatie en antibioticum voorschrijven. Verwijderen van draadjes of haakjes: maak daarvoor een afspraak met je huisarts of arts-specialist.
Spoedeisende mondzorg valt vanaf 18 jaar niet onder de basisverzekering. Als u een aanvullende tandheelkundige verzekering heeft, wordt spoedeisende mondzorg door uw zorgverzekeraar meestal achteraf vergoed.
Het is belangrijk dat u zo spoedig mogelijk de spoed tandarts bezoekt. Hij zal eerst röntgenfoto's maken om de status van de wortelkanalen te bekijken. Nadat hij een ontsteking heeft vastgesteld, maakt hij de tand of kies open. Met kleine vijltjes en desinfecterende vloeistof maakt de tandarts de wortelkanalen schoon.
Vermijd irriterende voedingsmiddelen en dranken (zoet, koud of heet), alsook warmte en koude, als je tandpijn hebt. Je kunt altijd paracetamol innemen. Als het niet helpt, moet je naar de tandarts. Bij terugtrekkend tandvlees kun je een aangepaste tandpasta gebruiken.
Wanneer u last heeft van een overgevoelige zenuw of een gevoelige tandhals ervaart u sterke, stekende pijn die blijft aanhouden. Daarnaast voelt u pijn bij warm of koud eten en drinken. Wanneer een gevoelige tandhals de oorzaak is, gaat de pijn vanzelf over.
Goede pijnstillers bij kiespijn zijn Ibuprofen en paracetamol en kunnen zonder recept in de drogist of online drogist aangekocht worden. Ibuprofen heeft daarnaast ook een ontstekingsremmende functie, wat met het oog op een mogelijke ontsteking in de kies een goede mogelijkheid is.
Voor het behandelen van de (acute) kiespijn of tandpijn ga je naar de tandarts. Als het gaat om je verstandskiezen dan is het beter naar de kaakchirurg te gaan. Hiervoor heb je wel altijd een verwijzing van je eigen tandarts nodig.
Doet je tandarts dat niet, dan kan je nog altijd terecht bij de wachtpost van de tandartsen. Zo'n wachtpost kennen we vooral van bij de dokter, maar die bestaat dus ook voor tandartsen. Je kan alle informatie daarover vinden op www.tandarts.be/wachtdienst of op het nummer 0903 39969.
Bij aanhoudende of regelmatig terugkerende kiespijn is het belangrijk de tandarts om advies te vragen. Bel overdag met de praktijk. Bij voorkeur in de vroege ochtend zodat er tijd is om u te helpen. Avonds en in het weekend belt u met de spoedlijn 0900-1515.
Als je overdag last hebt van kiespijn of met spoed een tandarts nodig hebt, dan neem je contact op met je eigen tandartspraktijk. Tandartsen hebben onderling geregeld dat je ook in de avond, nacht en in het weekend bij een tandarts terecht kan als dat nodig is.
Als je van tandarts wilt veranderen, dan mag dat. In Nederland bestaat het recht op vrije keuze van behandelaar. Een tandarts heeft geen acceptatieplicht. Als zijn praktijk vol zit, hoeft hij/zij je niet te behandelen.
Het kan zijn dat je in de avond meer last hebt van tand- of kiespijn. Als je gaat liggen, ontstaat er namelijk een bepaalde druk op het gebit. Je kan dit voorkomen door je hoofd op een dikker kussen te leggen, zodat je hoofd (en dus ook je gebit) hoger komt te liggen.
Neem een pijnstiller om de pijn te verlichten, zoals paracetamol of ibuprofen. Houd een ice-pack tegen het pijnlijke gebied aan om het tijdelijk te verdoven. Spoel de mond met warm, licht gezouten water of met kruidenthee. Neem kruidnagel in de mond en kauw hierop om de pijn aan tanden of kiezen tijdelijk te verdoven.
Het komt voor in verschillende vormen en kan verschillende oorzaken hebben, zoals een kapotte vulling, gaatjes of ontstoken tandvlees. De pijn kan langzaam op komen zetten en steeds erger worden of juist acuut ontstaan. Kiespijn wordt meestal ervaren als een stekende en zeurende pijn.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
Daarom maken we eens in zoveel tijd röntgenfoto's. Zo kan uw tandarts precies zien of er ontstekingen en gaatjes zijn, hoe het kaakbot eruit ziet en of er bijvoorbeeld verstandskiezen in de kaak aanwezig zijn. Ook helpen röntgenfoto's bij het vaststellen van de mate van afbraak van kaakbot bij tandvleesziekten.
Hoe komt het dat de zenuw in mijn kies dood is? Als de pulpa (zenuw) van een tand of kies ontstoken is geraakt door irritatie (een diep gaatje) en de irritatie lang genoeg aanhoudt kan de doorbloeding van de zenuw stoppen en sterft hij af. Ook hard en langdurig klemmen kan leiden tot afsterven van tandzenuwen.
Het begin van een tandontsteking herkent u door aanhoudende pijn bij het eten of drinken van warm of koud voedsel. Daarnaast ontstaat pijn in uw tand of kies, waar u 's avonds wakker van wordt. Het tandvlees is gevoelig en zwelt op. In een later stadium trekt de pijn door naar de kaak, oor of de slaapstreek.
Door de ontsteking kan als reactie de wang gaan zwellen, soms kan er pus ontstaan (abces) en is het ook mogelijk dat de ontsteking zich uitbreid naar de omliggende weke delen. Bij een acute ontsteking kunt u ziek worden en is koorts ook mogelijk.
Kiespijn kan enkele minuten duren, maar ook continu doorgaan. Een scherpe pijn die optreedt bij bijten of het consumeren van hete, koude of zoete etenswaren of dranken kan een symptoom zijn van het eerste stadium van een gaatje.