Meestal is dit 24 uur. Controleer of de voegen vrij zijn van tegellijm. Dit is noodzakelijk om een goede hechting, een gelijkmatige drogingen een homogene kleur van de voeg te verzekeren.
Na het plaatsen van je tegels is het belangrijk om niet te snel op te voegen. Al het vocht dat in de lijm zit, moet anders uitdrogen via de voeg. Bij een normale verlijming op droge chape mag je na 36 uur beginnen op te voegen. Bij verlijming van vloer op vloer is het aangeraden om minstens 48 uur te wachten.
Meestal is de droogtijd 24 uur, maar dit staat exact beschreven op de verpakking van de tegellijm. Als het droog is, kan het voegmiddel aangemaakt worden. Op de handleiding staat beschreven hoe u het voegmiddel dient aan te maken.
Het belangrijkste voor het afkitten is, dat de voegen goed droog zijn. Als je gaat voegen, komt er weer water in de voegen, en dat moet eerst goed drogen. Meestal kun je 2 dagen na het voegen wel kitten, mits er geen bakken met water in de voeg gekomen is die je af moet kitten.
na het tegellen 24 uur wachten daarna kan je voegen en na weer 24 uur kan je douchen.
Voegen zijn poreus en dus vatbaar voor water, vuil en schimmels. Ook kan er door een lekkende voeg tijdens het douchen water door de voegen door de muur heen lekken waardoor schimmels kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen dient de voeg behandeld te worden, zo blijven de voegen schoon, droog en dus vrij van schimmels.
Veeg direct nadat het voegmiddel gedroogd is de tegels schoon met een natte spons. Om te weten wanneer het juiste moment is aangebroken, strijk je met een vinger over de voegen. Als er niets aan je vinger blijft plakken, is het voegmiddel voldoende gedroogd.
Factoren die de droogtijd beïnvloeden zijn onder meer het type kit, de te bewerken ondergrond, de dikte van de kitlaag, de omgevingstemperatuur en de relatieve luchtvochtigheid. Gemiddeld duurt het bij de meeste kitsoorten toch wel 4 tot 12 uur voor de eerste 2 millimeter van de kitlaag is uitgehard.
Nieuwe Kitlaag klaar voor gebruik
Na 10 minuten ontstaat er een huidje op de kitlaag, maar pas na minimaal 2 uur is de kitlaag bestendig tegen water en kan je dus gaan douchen. Afhankelijk van de dikte van de voeg duurt het nog even voordat de kitrand volledig is uitgehard (4mm per 24 uur).
Kit over kit aanbrengen. Wanneer uw kitrand los begint te laten klinkt het eenvoudig om hier gewoon nieuwe kit overheen aan te brengen. Echter, is dit voor de lange termijn geen goede oplossing. Wanneer kit los heeft gelaten of zwarte plekken vertoond, wijst dit erop dat het schimmelwerende middel is uitgewerkt.
Bij een vervuilde voeg of een voeg die loslaat, hoef je in 90% van de gevallen de voeg niet te verwijderen. Met de voegcoating en speciale applicatie kun je de bestaande voeg laten zitten en de voegen herstellen. De voegcoating beschermt de voeg ook tegen schimmel.
Reacties. Na verlijmen: 3 dagen wachten alvorens over de vloer te lopen, 7 dagen wachten eer je je vloer volledig in gebruik neemt In cement: beloopbaar na 5 dagen, pas na 28 dagen vloer volledig in gebruik nemen.
Metselen en voegen behoort te worden stilgelegd bij hevige regen en de metselstenen, de mortel en het verse voegwerk behoren dan te worden beschermd; Vers gevoegd metselwerk behoort te worden beschermd tegen de invloed van hevige regenbuien.
Als er een nieuwe muur is gemetseld dan is ons advies om minimaal 10 dagen te wachten met het voegwerk. Na deze tijd is het specie goed uitgehard en geheel droog geworden. De kans op krimp en zet scheuren is de eerste 8 dagen het grootst door een chemische reactie die plaatsvind door de cementmortel.
Gebruik lauwwarm water dat je hebt laten koken. Doe een scheut azijn in het water. Je kan ook speciale tegelreiniger of een neutrale allesreiniger gebruiken (zonder olie, zeep of vet). Spoel en dweil na het gebruik van schoonmaakmiddel de vloer na met schoon water.
Meng azijn en water in een gelijke verhouding (50/50) door elkaar. Dit zure mengsel zal er voor zorgen dat de cementsluier verwijderd wordt. Ook dit is een goede manier om de cementsluier te verwijderen.
Siliconenkit is een zeer elastisch materiaal. Het hecht zeer goed op vrijwel alle gladde oppervlakken. De elasticiteit voorkomt scheuren van de voegen door beweging van de ondergrond. Bovendien is het enorm water-, schimmel- en verouderingsbestendig.
Als de laag siliconenkit te dik is, dan duurt het drogen langer. Door eventuele extra kit weg te schrapen, laat je de lucht bij de kit komen en wordt de droogtijd verkort. Gebruik een botermesje om de overtollige kit te verwijderen als je geen plamuurmes hebt. Hetzelfde geldt voor afdichtingsmiddel.
Wat zijn de kosten van voegen vervangen? Het voegwerk vervangen kan je in theorie zelf doen, maar het is beter om dit over te laten aan een gevelspecialist. Het voegwerk vervangen kost gemiddeld tussen de € 10 en € 100 per m².
Droogtijd siliconenkit
De vuistregel is dat je na 24 uur je douche en bad weer belasten mag.
Door het voegwerk is waarschijnlijk een cementsluier verschenen over jouw tegels. Dat wil je natuurlijk niet, maar hoe verwijder je deze en wanneer kun je hiermee aan de slag? Het is belangrijk dat je wacht met het reinigen van nieuw aangebracht voegwerk tot het volledig is uitgehard.
Meng azijn en water in een gelijke verhouding (50/50) door elkaar. Dit zure mengsel zal er voor zorgen dat de cementsluier verwijderd wordt. Wij adviseren echter wel om dit mengsel vooraf te testen op een steen die over is, aangezien het mengsel schadelijk kan zijn voor uw tegels.
Cementsluier is een dun laagje voegmiddel of voegmortel dat na afloop van het drogen van de vloertegels of wandtegels achterblijft op de tegels. Dit laagje zorgt er voor dat er een doffe (vaak lelijke) waas achterblijft op de nieuwe vloer of wand.