Het grootste verschil tussen de handopwind horloges en de automatische horloges, is dat de veer in een hand opwind horloge ongeveer 44 uur kracht zal geven tot hij geen spanning meer heeft en stopt.
Draai de kroon met de klok mee.
Draai de kroon ongeveer 30-40 keer, of tot de secondewijzer begint te bewegen, om het horloge volledig op te winden. Opwinden houdt de drijfveer strak en vol energie, wat weer aangevuld kan worden door het in beweging houden van je horloge.
Een automaat zal niet blokkeren, dit komt omdat een automatisch horloge een slip koppeling heeft. Je dient 15 slagen op te winden en je automaat is weer opgestart en gereed voor gebruik. Bij het dragen zal het horloge zichzelf weer opwinden.
Hierdoor draait een rotor, in de vorm van een half maantje, rond in het horloge, die spanning overbrengt op een veer. De veer zorgt er op zijn beurt voor dat de wijzers van het horloge gelijkmatig bewegen. Draag je het horloge niet, dan blijft het tot ongeveer 36 uur functioneren.
Om het mechaniek zo min mogelijk te beschadigen is het van belang dat u uw horloge eerst van uw pols haalt.. Mensen zijn bang dat ze de veer “dol” draaien. Alles is natuurlijk stuk te maken, doch beheerst opwinden totdat u weerstand voelt, kan geen kwaad.
Door aan de kroon te draaien (opwinden) of door een schommelend gewicht wordt een veer opgespannen in het mechanisch horloge. Deze kracht wordt overgebracht naar het echappement, dat bestaat uit een anker en een tandwiel (de balans).
Wij adviseren je of de watchwinder die je op het oog hebt, geschikt is voor je horloge. Een gemiddeld horloge, of het nu een Audermars Piquet of een Rolex is, heeft een minimale TPD nodig tussen de 600 en 850 enkelzijdig (clockwise of counterwise).
Het tikgeluid en secondewijzer.
Een Rolex tikt namelijk met een veel hogere frequentie, wel tot 10 keer binnen een seconde. Een echte Rolex maakt een zacht en snel tikkend geluid. Let wel op dat er tegenwoordig ook imitatie Rolex horloges zijn met een automatisch uurwerk, met een zacht en snel tikkend geluid.
Een quartz horloge loopt zeer nauwkeurig, terwijl een automaat over een langere periode een paar minuten/seconden kan afwijken. Maar dat is voor veel horloge fanaten ook de charme. Een automaat is vaak een stuk duurder in aanschaf dan een quartz horloge. Toch zijn er al automatische horloges te vinden rond de 150 euro.
Een automatisch horloge moet je energie geven door het te bewegen. Heeft het een tijdje stil gelegen, wind het dan op door het bijvoorbeeld 20 seconden horizontaal te schudden. Bij sommige modellen is het mogelijk om het horloge op te winden door de kroon aan te draaien.
Wanneer de horloges door de 15-daagse test heen komen, krijgen zij het COSC certificaat. Hierna mag de maximale afwijking nog maar -4 / +6 zijn. Dit betekend dat het horloge per dag maximaal vier seconden achter of zes seconden voor mag lopen.
Momenteel zijn er twee soorten horloge uurwerken die veelal gebruikt worden. Het quartz uurwerk (batterij) en het mechanisch uurwerk (geen elektronica).
Wanneer je een horloge eruit wilt halen druk je aan beide zijden van de houder waardoor je de houder uit de watchwinder kan nemen. Dit is een veilig en handig systeem. Heb je één Breitling horloge dat je graag in een watchwinder wilt opwinden dan zijn bijvoorbeeld de Swiss Kubik Startbox watchwinders een goede keuze.
Om het horloge handmatig op te winden, schroeft u de opwindkroon los en draait hem vervolgens een aantal keren met de klok mee (tegen de klok in draaien heeft geen effect). Om het horloge gedeeltelijk op te winden moet de kroon minstens 25 keer worden gedraaid.
Een Quartz horloge heeft weinig onderhoud nodig. Je hoeft het horloge niet te reinigen of te oliën. Het enige onderhoud dat het horloge nodig heeft, is het verwisselen van de batterij.
De krachtbron van een Quartz horloge is een batterij. Wel moet je erop letten dat er niet te lang een lege batterij in het horloge zit. De meeste batterijen gaan zo'n anderhalf tot twee jaar mee. Echter, door verschillende omstandigheden kan de levensduur van de batterij wat afnemen.
De Tissot horloges staan voor duurzame en hoogstaande kwaliteit en design tegen een goede prijs. De luxe horloges worden allen op ambachtelijke wijze ontworpen en gemaakt. Tissot gaat volledig met zijn tijd mee en wordt gezien als innovator in de wereld van horlogerie.
De horloges worden met de hand gemaakt van materialen van hoge kwaliteit. Al deze materialen worden door Rolex zelf geproduceerd, zelfs het smelten van het staal doet het merk zelf. Een Rolex is dus heel erg duur om te maken en garandeert altijd een hoge kwaliteit en lange levensduur.
FrostNYC's goedkoopste Rolex is de Diamond Rolex Datejust, wat uitkomt op € 8.190,00.
Horloges uit dure segmenten kenmerken zich vaak niet alleen door een piekfijne afwerking van buiten maar ook van binnen. Ook het fabricageproces kan van grote invloed zijn op de prijs van een horloge. Wordt een horloge grotendeels met machines vervaardigd of komt hier tijdrovend en kostbaar handwerk aan te pas?
Je koopt een uitstekende watchwinder voor een Rolex horloge vanaf +- 500,00 euro. Vanaf deze prijs bieden merken goede kwaliteit motoren, diverse functies om elk automatisch horloge goed op te winden en veelal ook een fraai design.
Bijvoorbeeld, u heeft een horloge dat 900 omwentelingen per dag nodig heeft. Kies dan een watchwinder da minimaal 900 omwentelingen per dag kan maken. Doet u dit niet, dan zal uw horloge stil komen te staan. Draait uw watchwinder meer omwentelingen per dag – bijvoorbeeld 1200 – dan heeft dit geen invloed op uw horloge.
Een watchwinder - ook wel horlogewinder - is een mechanisch apparaat om horloges op te winden. De watchwinder bootst daarbij de polsbeweging na. Door de bewegingen van een watchwinder hoeft een automatische horloge niet meer handmatig opgewonden te worden.