In Nederland maak je de meeste kans om parels te vinden in zoetwatermosselen. Deze schelpdieren maken ze vaker aan. Af en toe worden ook parels gevonden in mosselen en oesters uit de Waddenzee of Zeeland. Mosselparels zijn erg klein, maar die in oesters kunnen best groot worden.
Bij een vangst van 1000 kilo oesters zullen normaliter niet meer dan 3 a 4 parels worden gevonden. Ze zijn niet allemaal perfect rond maar kunnen ook de vorm van een druppel, rijstkorrel of hartje hebben. Vroeger kwamen ze vooral uit de Perzische golf, Rode Zee en Golf van Mannar, tussen Sri Lanka en India.
Parel oesters zijn schelpen ook wel oesters genoemd waarin een parel groeit. Er zijn wel 100,000 soorten oesters in de wereld, slechts 6 daarvan zoals van de Pteriidae en Unionidae familie worden gebruikt voor het cultiveren / telen van parels.
Een natuurlijke parel is zeer zeldzaam en komt in slechts 1 op de 10.000 a 15.000 oesters of mosselen die wordt opgevist voor. Natuurlijk gevormde parels zijn meestal ook niet mooi rond maar eerder grillig (barok) van vorm.
De kans is namelijk 1 op 35 duizend dat u een parel in een oester ontdekt! Jaarlijks gebeurt het ongeveer vijf keer dat een oesterliefhebber zo'n hard glanzend bolletje in de schelp aantreft. Op een veiling in Zwitserland werd eind 2018 een natuurlijk gevormde, druppelvormige parel geveild voor 32 miljoen euro.
De waarde van een parel ligt tussen de € 1,= en € 100.000, afhankelijk van een aantal factoren.
1. La Peregrina (laatst verkocht in 2011 voor 11,8 miljoen dollar) Deze bijzondere grote natuurlijke parel wordt ook wel "de zwerver" of "de pelgrim" genoemd vanwege zijn 500 jarige geschiedenis. Deze parel is gevonden in de Golf van Panama door een Afrikaanse slaaf.
Vroeger kwamen ze al voor, maar toen uitsluitend in de platte variant. Overal langs de Europese kust lagen de langzaamgroeiende oesters. Doordat deze oesters langzaam groeien, en eigenlijk pas na een jaar of vijf geraapt mogen worden, zijn ze duur en exclusief.
Echte parels zijn ruw. Als u twee parels tegen elkaar wrijft voelt u wat weerstand, een soort schurend effect. Nep parels glijden zonder weerstand over elkaar. Als u twee echte parels over elkaar wrijft komt er ook een klein beetje poeder van af.
Een echt parelsnoer kost tussen de € 75 en € 10.000. Degenen aan de hogere kant zijn meestal de Akoya-parelkettingen. Een streng zeldzame en prachtig gekleurde parels kost echter gemakkelijk meer dan € 100.000.
De traditionele parelkweek gebeurde in zoutwater oesters. Het bleek echter ook mogelijk om in vijvers, meren of rivieren in zoetwater mosselen parels te kweken. China oogst al sinds de 13e eeuw parels in de vorm van de Mabe. Zij zijn inmiddels de onbetwiste leiders in de productie van zoetwater parels.
Het oesterseizoen duurt van september tot en met april en dan kunt u deze lekkernij volop eten in de betere restarants in Zeeland.
De oesters en mosselen worden tussen roosters geklemd en in het water gehangen in de meren van de parelboerderij. Het kweken van parels heeft tijd nodig, allereerst moeten de mosselen of oesters volwassen worden. Dit duurt ongeveer 3 jaar.
Parels worden gevormd in oesters en mosselen. Het vormen van een parel begint als de oester of mossel een indringer in zijn schelp voelt. Bij natuurlijke parels zijn deze indringers kleine deeltjes of diertjes die in de schelp komen en in contact komen met het lichaam van het dier.
Taxatie met certificaat
Naast het gratis taxeren van uw parelsieraden heeft u bij Pure & Timeless ook de mogelijkheid om een uitgebreide taxatie van uw parels te laten doen door een erkend edelsteenkundige. Hiervoor brengen wij € 49.95 in rekening.
De enige natuurlijke zwarte parels zijn zogenaamde Tahiti parels. Deze parels worden gekweekt in Frans Polynesië en zijn vernoemd naar, u raadt het al, het eiland Tahiti. De zwarte Tahiti parel wordt geproduceerd door de 'Pinctada Margeritafera' een zeer grote oester die ook wel de 'Zwart lippige oester' wordt genoemd.
Parels worden geweekt in voedingsrijke baaien en meren afhankelijk van de parelsoort. Parels in manden op de parelkwekerij, hier kunnen ze enkele jaren groeien. Gedurende de kweek moeten de schelpen regelmatig worden schoongemaakt om ze te ontdoen van algen, parasieten en andere aanslag.
Majorica parels en andere nep parels
De laag op het glas is meestal dun en kan slijten na verloop van tijd. Op het eiland Mallorca worden veel van deze parels als echte parels verkocht terwijl ze dat niet zijn.
Zeep, parfum en haarlak kunnen parels beschadigen en de glans doen verdwijnen. Doe parels altijd af als u in bad gaat. Ook sporten, zwemmen en zonnebaden met parels om kunt u beter vermijden.
Als je zelf oesters gaat rapen, is het wel goed een aantal zaken in het achterhoofd te houden. "Zo mag je in Nederland 10 kilo per persoon per dag rapen, mits voor eigen gebruik. Dat zijn ongeveer honderd oesters.", weet Sonja Smit.
Op het vlak van gezondheid zijn oesters en andere schaal- en schelpdieren vergelijkbaar met andere vis, en worden ze beschouwd als een gezonde keuze. Ze zijn bijvoorbeeld rijk aan vitamine B1 en B12 en de mineralen calcium, jodium, kalium, fosfor, seleen, magnesium en zink.
Bewaren. Oesters zijn vers als de schelp gesloten is. Als de schelp iets open staat, geef de schelp dan een tik. Sluit de schelp zich, dan is de oester geschikt voor consumptie.
De oester creëert een parel als er een extern element binnendringt. Dit kan bijvoorbeeld zand, een stukje schelp of een diertje zijn. Om zichzelf te beschermen maakt de oester kleine laagjes parelmoer aan. Al die laagjes vormen uiteindelijk een glanzend bolletje.
De mooiste parels kopen doe je bij Ilona's Webgems. Wij hebben verschillende soorten zoals witte parels, lila parels en barokparels. Vergeet vooral de parelzijde niet mee te bestellen.
De Tahiti parel is een zoutwaterparel en wordt in een grote oester gekweekt. De naam van deze parel is te linken aan het eiland Tahiti in de Stille Oceaan, waar de oester van de Tahiti parel oorspronkelijk vandaan komt.