Geef nooit melk!Egels zijn niet in staat dit te verwerken en kunnen hier ernstige diarree van krijgen.Wees ook voorzichtig met kattenmelk, pindakaas, pinda's en rozijnen. Om te voorkomen dat andere dieren (katten, vogels e.d.) het voer opeten kun je een speciaal egelvoerhuis maken.
Het zijn alleseters, wat betekent dat ze zowel planten als dieren eten. Egels eten in het wild vooral insecten, wormen, slakken en slakken.Ze voeden zich ook met fruit, noten en eieren als ze die kunnen vinden.
Egels zijn carnivoren, vleeseters. Hun fysiologie komt het meeste overeen met katten en daarom sluit het bijvoeren met harde katten- of kittenbrokjes het beste aan bij een volwaardig dieet voor egels. Natuurlijk dient er ook altijd een bakje schoon water ter beschikking te staan.
Egels eten ook graag fruit, vooral bessen. Dit is een goede aanvulling op hun dieet, omdat fruit belangrijke voedingsstoffen bevat die ze nodig hebben. Ook zachte zaden doen het vaak goed. Zorg er wel voor dat je het fruit weggooit als het gaat schimmelen, want dit trekt ongedierte aan.
Vochtig en calorierijk voedsel zoals hondenvoer of roerei zijn prima opties. Completeer de maaltijd met een bakje vers water. Zet nooit melk neer, want hier kunnen egels niet goed tegen!
Als er een egel in je tuin zit, hoef je in principe niets te doen. Egels scharrelen graag door tuinen op zoek naar eten. Ze eten hun buikjes rond, want vanaf eind oktober tot april houdt de egel zijn winterslaap.
Naast regenwormen, kevers, slakken en spinnen eet een egel kadavers van vogeltjes en als het de kans krijgt jonge muizen.Ook fruit en zachte zaden worden graag gegeten.
– Egels eten in principe geen groente of fruit. – Geef geen meelwormen. Bij het aanbieden van veel meelwormen gaat de gezondheid van een egel juist achteruit in plaats van dat je de egel daarmee helpt. – Biedt geen pinda's of pindasoep aan of brood met pindakaas omdat dat allemaal de gezondheid van de egels schaadt.
Zeven- tot achtduizend stekels beschermen de egel tegen hun vijanden: dassen, vossen, honden en roofvogels.
Om egels te helpen kun je kleine takjes, stukjes mos en andere natuurlijke materialen verzamelen en in een beschut hoekje in de tuin leggen. Daarnaast is het aan te raden om een egelhuisje te kopen of te maken en deze in een beschutte hoek, uit de wind te plaatsen. Zorg dat er geen water in het egelhuisje kan lopen.
Voer de egel bij met harde katten- of kittenbrokjes met een zo hoog mogelijk vleesgehalte en zo min mogelijk zout en lactose. Zet ook een bakje schoon water neer. Harde egelbrokjes helpt bij het schoonhouden van het gebit.
Water voor egels
Help ze met het lessen van hun dorst door op een beschutte plek een schaaltje met water neer te zetten. Zet het niet in de volle zon, want dan is het al opgedroogd voordat ze ervan hebben kunnen drinken. En zorg ervoor dat het schaaltje een lage rand heeft, dan kunnen ze er goed bij.
Egels kunnen besmet zijn met worminfecties, ongedierte of andere niet-zichtbare aandoeningen. Ze hebben specifieke medische zorg nodig, die alleen voorhanden is in een gespecialiseerde Egelopvang. Daarnaast is een egel een beschermde diersoort en is het verboden om egels zelf op te nemen.
Voer egels bij wanneer dat nodig is. Vooral voor en na hun winterslaap vinden ze wat extra voer erg fijn. Je kunt ze ongebrande (dop)pinda's, meelwormen, egelvoer, egelpaté of kattenvoer geven. Geef ze absoluut geen melk en brood.
Dit gedrag is niet helemaal normaal, want de egel is eigenlijk een uitgesproken nachtdier. Maar in deze tijd van het jaar kan dat dus een uitzondering zijn. Als je nu overdag een egel tegenkomt die er verder gezond uitziet en actief beweegt, laat hem dan vooral met rust.”
Egels zijn nuttige dieren. Zij eten veel voor ons schadelijke insecten en slakken. Ook zijn zij grote opruimers van aas, weggegooid voedsel en fruit. Op regenwormen zijn zij dol.
In de natuur wordt de egel ongeveer vier jaar oud.
Katten vormen niet echt een probleem voor egels.Ze zijn eerder nieuwsgierig dan een bedreiging. Maar voor andere kleine zoogdieren en vogels in je tuin kan een kat wel gevaarlijk zijn. Een kattenbelletje kan hierbij soms helpen.
Ze vermijden vochtige gebieden en naaldbossen zonder onder begroeiing, egels hebben een hekel aan nattigheid en prefereren droge schuilplaatsen.
Kunnen egels bijten? Jazeker, kijk maar naar de foto.
Zorg dat er de volgende dag altijd brokjes over zijn. Dan weet u dat u voldoende bijvoert. Een egel eet meer dan een volwassen kat. Zij overeten zich niet.
In de natuur slaapt een egel in een snel gebouwd schuilplaatsje, onder een boomstronk, in een stapel bladeren of onder een struik. Na de winterslaap worden de kleintjes in maart of april geboren. Een egelvrouwtje bevalt gemiddeld van 3-9 naakte jonkies.
Vul het huisje tot ruim driekwart op met kurk droog blad of een mengsel van hooi en stro. Het hooi stro mengsel maak je door om en om een hand hooi en een hand stro in het huisje te doen.
Vul het egelhuis half met dorre bladeren. Zet het huis op een paar tegels om rotting te voorkomen. Bedek het hele huis van buiten met bladeren of turfmolm, behalve de ingang en de ventilatiebuis. Deze laag vormt een extra bescherming tegen de kou.
Het meest voorkomende spoor is het zien van egelpoep. Egelpoep kan 1 tot 5 centimeter zijn en is kenmerkend doordat het uiteinde naar een puntje loopt. Het zien van voetsporen. Egels zijn zoolgangers en lopen met hun zool op de grond, hebben vijf tenen en lange scherpe nagels.