C-majeur, C grote terts of C-groot is de majeur toonsoort met als grondtoon c. C-majeur is tevens de naam van het akkoord op de eerste trap van de C-toonaard.
C-majeur, C grote terts of C-groot (afkorting: C) is de majeur toonsoort met als grondtoon c. C-majeur is tevens de naam van het akkoord op de eerste trap van de C-toonaard.
De C-sleutel is een teken aan het begin van de notenbalk dat de toonhoogte van de genoteerde noten bepaalt. De noot op de lijn die door het midden van de sleutel loopt is de toon c.
Het verschil tussen majeur en mineur verwijst naar de afstand tussen de eerste en derde toon van de toonladder. In majeur is dit verschil groot (4 halve tonen) en in mineur klein (3 halve tonen).
De tonen van de C-majeur toonladder zijn C – D – E – F – G – A – B – C.
De schaal van C bestaat uit alleen maar witte noten. Om C majeur te spelen, speel je de 1e, 3e en 5e uit de schaal, dus C E en G. Als je voor een melancholische klank wilt gaan, kun je de derde noot een halve toon verlagen. Je speelt dan een C-mineur akkoord, en dat bestaat uit de noten C Eb G.
d-mineur of d klein (afkorting: Dm) is een toonsoort met als grondtoon D.
c-mineur of c klein (afkorting: Cm) is een toonsoort met als grondtoon C.
Het woord majeur is bij veel mensen vooral bekend als muziekterm: een muziekstuk in majeur ('toonsoort in grote terts') klinkt over het algemeen iets opener en vrolijker dan een stuk in mineur ('kleine terts').
f-mineur of f klein (afkorting: Fm) is een toonsoort met als grondtoon F.
Octavering. In de onderstaande tabel staan de toonhoogten van de tonen C in de gelijkzwevende stemming voor de verschillende octaven, uitgaande van de standaard toonhoogte van 440 Hz van de stemtoon. De toon C4 of c' wordt ook de centrale C genoemd.
Een geluid dat trilt met een snelheid van 440 cycli per seconde, zou je kunnen omschrijven als zoemen met een frequentie van 440 Hz. Naar moderne maatstaven klinkt dit als A4. Natuurlijk zal een geluid dat 432 Hz zoemt ook als A4 klinken, maar dan een beetje lager dan wat je waarschijnlijk gewend bent.
Deze blog gaat helemaal over de muzieknoot de centrale C. Deze toon wordt aangeduid als C4, vanwege zijn positie als de vierde C-toets op een piano met 88 toetsen. De noot heeft een frequentie van 261.6 Hz.
Je kunt mineur akkoorden zowel bij open akkoorden als bij de barré akkoorden vormen. Een ezelsbruggetje: Een mineur akkoord klinkt droevig/melodramatisch. Een majeur akkoord klinkt vrolijk/opgewekt.
Dat is een akkoord. Akkoorden zijn eigenlijk niets meer dan groepjes van minstens 3 noten die je tegelijk laat klinken en dan een zuiver geheel vormen. Zo vormen de noten C-E-G samen het C-akkoord. Als je dit speelt op de gitaar of piano klinkt het geluid veel voller dan als je alleen de noot C zou aanslaan.
Toonladder majeur versus mineur
De bijbehorende toonladder in mineur wordt gestart vanaf de zesde toon, dit is dus een Cis. De mineurtoonladder in Cis is dan cis—dis-e—fis—gis-a—b—cis. Deze bestaat uit exact dezelfde tonen als de toonladder in E majeur.
Zelfstandig naamwoord. (muziek) een toonladder met trappen van een hele toon, met twee uitzonderingen: tussen de derde en vierde, en tussen de zevende en achtste trap is het verschil slechts een halve toon. Bij deze toonladder is de derde toon een grote terts. Op elke grondtoon kan men een majeurtoonladder opbouwen.
Als uw bloedgroep Rhesus D negatief of Rhesus C negatief is, kan uw lichaam antistoffen gaan aanmaken tegen het bloed van uw kindje. Tijdens de zwangerschap kan bloed van het kind in het bloed van de moeder komen. Bij de geboorte is de kans dat dit gebeurt zelfs vrij groot.
Als je Rhesus c-negatief bent, kan je lichaam ook antistoffen maken tegen het bloed van je kind. Er bestaat geen injectie om dat te voorkomen. Daarom onderzoekt het laboratorium in week 27 van de zwangerschap of je lichaam antistoffen maakt.
Bij zwangere vrouwen wordt de Rhesus c-bloedgroep bepaald. Vrouwen met bloedgroep Rhesus c-negatief krijgen tijdens de zwangerschap extra bloedonderzoek. In Nederland is ongeveer 18% van de inwoners Rhc-negatief (zij zijn zelden tegelijkertijd ook RhD-negatief). Dit komt neer op zo'n 34.000 zwangeren per jaar.
Op een piano met 88 toetsen is dit de C net links van het exacte midden van het klavier. Omdat er 88 toetsen zijn, is dit tussen toets 44 en 45 (rode pijl in figuur). De centrale C (in blauw) is de C die zich het dichtst bij het exacte midden van het klavier bevindt.
Bijvoorbeeld, in C majeur, de drieklank op grondtoon C bestaat uit: C (de grondtoon) E (de derde noot boven de C, de terts genoemd) G (de 5e noot boven de C, wordt ook wel de quint genoemd)