De nagel wordt ingeknipt tot aan de nagelriem en onderhuids tot aan de nagelwortel doorgesneden. Vervolgens wordt het losgesneden nagelfragment en overtollig weefsel uit de nagelwal verwijderd. Tot slot wordt er fenol in de opening gedruppeld en 2 minuten in gemasseerd.
De operatie vindt onder plaatselijke verdoving plaats, zodat u niet nuchter in de kliniek hoeft te komen. U bent niet in staat zelfstandig weer naar huis te rijden, omdat u na de operatie een drukverband krijgt. De operatie duurt hooguit 15 minuten. De verdoving is zo goed dat u geen pijn voelt.
Wanneer u last houdt van de teen of de ingegroeide teennagel meerdere malen terugkomt kan de huisarts, samen met u, kiezen voor een chirurgische ingreep als behandeling. Deze chirurgische ingreep heet een partiële nagelextractie. Bij een partiële nagelextractie wordt een strookje van de nagel weggesneden.
Welke behandeling het beste bij u past, hangt ervan af hoe ver uw teennagel is ingegroeid. Als de nagelrand erg ver is ingegroeid en u hierdoor pijn en een ontsteking heeft, kan een operatie het beste voor u zijn. Uw teennagel wordt dan (deels) verwijderd om uw klachten te verminderen.
Een stootnagel is een nagel die tegen de voorkant van de teentop stoot. Veelal ontstaat dit omdat een nagel door trauma eraf is geweest. De druk van de nagel op de teentop is dan weg en de teentop krijgt de kans om omhoog te komen.
Verdoving. De ingrepen aan de teennagel worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. U krijgt hiervoor twee verdovingsprikken aan de teenbasis. Soms is de ontsteking van de teen dusdanig dat er naast een ingreepje ook een kuur antibiotica nodig is, dit zal door de arts met u worden besproken.
Als de nagel losraakt, duurt het ca. zeven maanden voor deze weer geheel is aangegroeid. Vingernagels groeien sneller dan teennagels. Ook de nagels van afzonderlijke vingers aan eenzelfde hand groeien niet even snel.
Een ingegroeide teennagel (unguis incarnatus) ontstaat wanneer de nagel in de huid van de nagelwand groeit. Dit komt het vaakst voor bij de nagel van de grote teen, maar de nagels van de kleinere tenen kunnen ook ingroeien.
Bij veel pijn en een grote bloeduitstorting onder de nagel, kan er besloten worden om een gat in de nagel te boren om de druk te verlichten. Dit dient altijd door een persoon met medische achtergrond gedaan te worden. In de dagen tot enkele weken nadat de bloeduitstorting ontstaan is, kan de nagel eraf vallen.
Als de verdoving is uitgewerkt, kan uw teen pijnlijk zijn. Voor de pijn kunt u eventueel pijnstillers innemen. Na twee dagen kunt u het (druk)verband verwijderen ( mocht dit vastzitten dan kunt u dit het beste onder de douche doen) Wanneer het verband is verwijderd, mag u weer douchen.
Als de nagel volledig loskomt van de nagelplaat, dan is de nagel ten dode opgeschreven. Het goede nieuws is dat het dan niet langer pijnlijk is. Het slechte nieuws? Het kan lang duren voordat er een nieuwe nagel groeit.
Het hyponychium is eigenlijk een extra verhoornde huidlaag tussen de normale huid van de vingertop en de nagelplaat. Het loopt door in het nagelbed en zorgt voor een waterdichte barrière onder de nagel.
Behandeling nagelbedletsel
Op basis hiervan kan een therapie worden gestart. Zo kan deze zorgprofessional bijvoorbeeld met vilt (soort van verband) de nagel drukvrij leggen, zodat deze zich kan herstellen. Ook kan er middels taping druk worden weggenomen van de nagel.
Het loslaten van één of meerdere nagels kan komen door schade/trauma (ongeluk) door bijvoorbeeld het stoten van de nagel of het vallen van een zwaar voorwerp op de nagel, ziekte aan de nagel(s) of huid, verminderde bloedtoevoer, infectie en geneesmiddelen. Het kan tevens wijzen op een onderliggend medisch probleem.
Een ingegroeide teennagel komt meestal voor bij de grote teen. De binnen- of buitenrand van de nagel is in de huid gegroeid en zorgt voor irritatie, pijn en/of een ontsteking.
Een bezoek aan een pedicure is vooral zinvol bij een nog ingroeiende teennagel. De pedicure maakt de nagelwal schoon en vijlt de nagel bij met een heel dun freesje, terwijl ze tegelijk met water voor koeling zorgt. Deze behandeling geeft direct verlichting.
Druppel 1 maal per dag met Sterilon om de wond schoon te houden; Draag ruime schoenen of slippers, zodat er geen druk komt op de teen en teennagel; Wij raden het gebruik van trekzalf bij een ingegroeide teennagel af. Op het moment dat u zalf op een wond smeert, wordt de huid heel week.
Die stoppels waren op het moment van sterven vaak nog niet zichtbaar. Hetzelfde geldt voor nagels: die lijken na iemands dood langer dan voor iemands overlijden. De conclusie is dan snel getrokken: na je dood doen je haren en nagels alsof er niets aan de hand is en groeien ze gewoon nog even verder.
De medisch pedicure kan de nagels freezen, tampons of andere ortheses plaatsen, laserbehandelingen uitvoeren. De dermatoloog kan een behandeling instellen van een onderliggende huidziekte en heelkundige nagelprocedures uitvoeren.
Wanneer uw weerstand minder is, bestaat de kans dat de schimmel gaat groeien en de huid rood wordt of gaat schilferen. Tussen de tenen kunnen zachte witte plekken ontstaan. Dit is voetschimmel. Deze voetschimmel kan op zijn beurt weer de nagel infecteren, waardoor een kalknagel ontstaat.
De werking treedt vrijwel direct op bij verdoving van de huid. Bij verdoving van diepere huidstructuren en van bijvoorbeeld de hele vinger wordt het effect pas merkbaar na 1-2 minuten. Het verdovingsmiddel werkt 1-2 uur door, zodat u direct na de operatie pijnvrij zult zijn.
Wat doet een medisch pedicure? Een medisch pedicure verzorgt de voeten van mensen met uiteenlopende voetproblemen en neemt kleine klachten weg om grotere klachten te voorkomen. Tijdens de behandeling verzorgt zij de nagels en verwijdert eelt en eventuele likdoorns.
Een pedicure is specialist in het verzorgen van de voeten van mensen. Dat is wat een pedicure doet. Soms moeten je voeten verzorgd worden vanwege een medische noodzaak zoals diabetes, maar je kunt ook je voeten mooier te laten maken bij een pedicure zodat je met verzorgde voeten in die toffe zomerschoenen kunt stappen.
Congenitale anonychia of hyponychia is respectievelijk afwezigheid of onvolgroeidheid van de nagels. Dit kan ook onderdeel zijn van een syndroom, bijvoorbeeld het syndroom van Cooks of bij hereditaire osteo-onychodysplasie (het 'nail-patella syndrome').