1. Vlinderstruik laag snoeien. De vlinderstruik bloeit op eenjarig hout, voor een mooie groeiwijze en een rijke bloei is het aan te raden de vlinderstruik elk voorjaar (maart) sterk terug te snoeien. U kunt alle takken vlak boven de grond of tot 30 centimeter van de grond afzagen, het liefst vlak boven een zijscheutje.
Wat gebeurt er als je de de vlinderstruik niet snoeit? Als de vlinderstruik helemaal niet gesnoeid wordt, zal deze op een geraamte van kale takken een tijd door kunnen groeien. De plant zal veel minder bloemen aanmaken en het geraamte van kale takken ziet er niet echt mooi uit.
Wie een extra compacte vlinderstruik in de tuin wil, snoeit in juni de toppen van de takken af. Doe dit bij voorkeur met een tuinschaar of snoeischaar en knip de toppen een voor een van de takken.
Laagblijvende vlinderstruik snoeien
De laagblijvende vlinderstruik kun je aan het einde van de winter, rond maart/april snoeien. Dit kun je doen door de takken af te knippen op een hoogte van ongeveer 30 centimeter boven de grond. Vervolgens loopt de plant weer uit en zal in de zomer prachtig bloeien.
Een vlinderstruik groeit erg snel maar wordt doorgaans niet erg oud. Als de plant op zijn retour is, kan je beter in de zomer of meteen na de herfstsnoei wat stekken nemen en van start gaan met een nieuw, gestekt exemplaar.
Geef jaarlijks een hoogwaardige meststof, zoals Pokon Bio Tuinmest, in de periode april t/m juni. Ook kalk strooien in maart zal de plant goed doen.
Voor veel mensen die een tuin hebben zijn de heggen de grootste snoeiklus. In het algemeen geldt: niet snoeien tijdens vorst en bij vorst in de weersverwachting. Vaak is de hoofdsnoei in het voorjaar en snoei je in de zomer of aan het begin van de herfst, waar dat nodig is, de vorm bij.
De vlinderstruik is jaren niet gesnoeid
Deze vlinderstruiken worden steeds hoger en worden onderin wat kaal. Wanneer je een vlinderstruik enkele jaren niet snoeit dan wordt de bloei ook steeds minder uitbundiger. Om de bloei terug te laten keren, is het verstandig om de plant in het voorjaar terug te snoeien.
De beste tijd om je hortensia te snoeien is in het voorjaar. De plant is dan nog in rust en heeft voldoende tijd om zich klaar te maken voor de nieuwe bloei. Ook bieden de oude bloemen bescherming tegen de vorst in de winter en hebben de uitgebloeide bloemen een hoge sierwaarde in de winter!
Buddleja davidii Pink Delight groeit in de volle grond uit tot een flinke struik, wordt tussen 150-200cm hoog en wordt zo een meter breed.
Aan het eind van de zomer en/of het begin van de herfst raakt de vlinderstruik uitgebloeid. De prachtige witte, paarse, roze of oranje kleurige bloemen worden bruin. De sierwaarde van de plant neemt hierdoor af en de uitgebloeide bloemen kunnen misschien als storend worden ervaren.
Vlinders in de nesten
Vijftien soorten zijn zelfs helemaal verdwenen. De reden is simpel: er zijn steeds minder bloemen waar vlinders nectar kunnen vinden en daarbij doen ook de 'betonnen' tuinen de kleurrijke insecten geen goed. Volgens Hans Arnold kan het planten van één vlinderstruik al het verschil maken.
De vlinderstruik planten en verzorgen
Wanneer de vlinderstruik in een pot staat, dan moet u hem wekelijks water geven. Staat de struik in de volle grond? Dan heeft hij geen extra water nodig. Als de vlinderstruik in een pot staat, zorg er dan wel voor dat het water weg kan lopen.
De langbloeiende plant begint in juni met de bloei, als je uitgebloeide bloemen eruit knipt volgt er een tweede bloei en de bloei kan dan doorgaan tot in oktober! Er zijn veel verschillende vlinderstruiken, allen met eigen kleur en bloeitijd.
Lente, zomer, herfst en winter: dit kun je het hele jaar door snoeien. Het is belangrijk te weten wanneer je welke planten moet snoeien. Doe je dat op het verkeerde moment, dan knip je zomaar alle bloeipotentieel weg! Maar met de goede snede op het juiste moment houd je jouw planten mooi en productief.
Wintergroene planten die er goed uitzien, hoeven niet gesnoeid te worden. Varens en siergrassen die minder mooi zijn, knip je op ongeveer 10 centimeter boven de grond terug. Haal lelijk blad van bijvoorbeeld kerstroos (Helleborus orientalis) of schoenlappersplant (Bergenia) weg. De planten zien er daarna weer fris uit.
Snoei maximaal 20% van de blad dragende takken weg. Door meer weg te snoeien wordt de groei van de boom belemmerd, omdat de boom dan te weinig bladeren heeft. Snoei een tak altijd aan de basis.
allereerst houd een vlinderstruik ervan om in de volle zon te staan en hij houd absoluut niet van natte voeten. Mocht hij wel te nat staan dan kan dit dus een reden zijn dat de vlinderstruik geel blad geeft.
De Hortensia is één van de populairste planten in Nederland. Net als Rododendrons houdt de Hortensia van zure bodems (dus geen kalk bij deze plant). Zoals bij veel planten is het van belang om te kijken naar welke samenstelling de bemesting heeft die je gebruikt bij de plant.
Kalk neutraliseert het zuur in de bodem en maakt grond kalkrijker, verder verbetert kalk in de regel de bodemstructuur. Kalk voorziet de planten bovendien van twee zeer belangrijke voedingsbestanddelen: calcium (kalk, Ca) en magnesium in de vorm van magnesiumoxide (MgO) dat door veel planten makkelijk wordt opgenomen.
Wanneer vlinderstruik verplanten? De beste periode om een vlinderstruik te verplanten is in de periode oktober t/m april. In deze periode zijn de temperaturen niet meer zo hoog wat beter is voor het verplanten van een vlinderstruik omdat de struik dan in rust is.
Wist je dat een vlinderstruik heel makkelijk te vermeerderen is? Dit doe je door je vlinderstruik te stekken. Ofwel een tak afsnoeien en deze oppotten, om vervolgens wortel te schieten en uit te groeien tot een mooi nieuw vlinderstruikje. Dit kan vanaf het voorjaar, tot begin najaar.