Een miskraam: de kans op een miskraam is 15% bij vrouwen met een gezond gewicht en kan bij vrouwen met overgewicht oplopen tot wel 75%. Hoe hoger het gewicht, hoe groter de kans op een miskraam.
Als je zwanger bent heb je een verminderde weerstand. Daardoor kun je sneller een voedselinfectie krijgen als je de verkeerde dingen eet. De meeste voedselinfecties zijn alleen vervelend voor jezelf. Maar besmetting met de bacterie listeria of de parasiet Toxoplasma gondii kan een miskraam of vroeggeboorte veroorzaken.
Listeria. In rauwe melk, rauw vlees of rauwe vis kan de Listeria bacterie voorkomen, deze kan voedselvergiftiging veroorzaken en schadelijk zijn voor de baby of zelfs een miskraam veroorzaken. De bacterie is niet bestand tegen koken en pasteuriseren.
Nu blijkt ook dat het voor ongeboren baby's niet bepaald gezond is. Wetenschappers maken zich al langer zorgen om ultrabewerkt voedsel. Uit eerder onderzoek blijkt dat het eten van veel fabrieksvoedsel de kans op ziektes zoals darmkanker, hart- en vaatziekten, dementie en zelfs overlijden vergroot.
Je baby begint dan al te reageren op de geur en de smaak van het vruchtwater, wat wordt beïnvloedt door wat mama eet en drinkt. Je baby krijgt dus wel degelijk wat mee van wat jij eet en drinkt tijdens de zwangerschap!
Wat kun je beter niet eten als je zwanger bent? Rauw vlees of vleeswaren gemaakt van rauw vlees (zoals biefstuk, carpaccio, tartaar, chorizo, rauwe ham, cervelaat, salami, osseworst, filet american). Als je rauw vlees door en door verhit (boven de 70 graden), kun je het wel veilig eten.
Het meeste risico dat je loopt als je te veel suiker eet tijdens je zwangerschap, is dat je zwangerschapssuiker of diabetes ontwikkelt. Ongeveer 4% van de zwangere vrouwen ontwikkelt zwangerschapssuiker of diabetes. De meeste vrouwen zijn geen suikerpatiënt meer als ze bevallen zijn.
Foliumzuur vergeten te slikken tijdens de zwangerschap
Ben je vergeten om foliumzuur tijdens de zwangerschap te slikken? Maak je dan geen zorgen. De kans dat de baby een open ruggetje of open schedel heeft is in Nederland gelukkig erg klein.
In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken.
De kans op een miskraam wordt groter bij een ongezonde leefstijl (overgewicht, het drinken van alcohol, roken, het gebruik van drugs) en als je op oudere leeftijd zwanger bent. Wil graag weer zwanger worden? Dan kun je zorgen voor een zo goed mogelijke start van een nieuwe zwangerschap.
Factoren die de kans op een miskraam verhogen? De belangrijkste zijn: Een hogere leeftijd; hoe ouder je bent des te meer kans op een miskraam. Ongezonde leefstijl (roken en overgewicht); rokende vrouwen en vrouwen met overgewicht maken iets vaker een miskraam mee dan vrouwen die niet roken en geen overgewicht hebben.
U kunt een miskraam niet zelf veroorzaken. Een miskraam ontstaat niet door een val of lichamelijke inspanning. Zo kunnen bijvoorbeeld vrijen, fietsen, paardrijden of motorrijden geen miskraam veroorzaken. Een val of lichamelijke inspanning kan wel een bestaande miskraam op gang brengen.
Bij hogere leeftijd, hogere kans op miskraam.
Tussen de 35 en 40 jaar eindigt 1 op de 5-6 zwangerschappen in een miskraam. Tussen de 40 en 45 jaar is de kans 1 op 3. De kans neemt dus toe met de leeftijd. Andere risicofactoren zijn overgewicht, roken en alcoholgebruik.
Als je niet op tijd bent begonnen met foliumzuur slikken, hoef je niet direct ongerust te zijn. De kans op een baby met een open ruggetje of open schedel is erg klein, ook als je geen extra foliumzuur slikt. Maar begin wel zo snel mogelijk met het nemen van foliumzuur, want alle beetjes helpen.
Er zijn geen aanwijzingen dat te veel foliumzuur uit de voeding schadelijk is.
Doordat er suiker in je bloed achterblijft, krijgt je baby via de placenta een grote hoeveelheid suiker binnen. Hierdoor gaat de baby meer insuline produceren om de suikers af te breken en om te zetten in vet. Dit vet wordt opgeslagen in de weefsels en daardoor groeit je baby te snel en wordt het te zwaar.
In chocolade zit cafeïne en als je daar te veel van binnenkrijgt, kan dat de groei van je baby vertragen en het risico op een miskraam of vroeggeboorte vergroten. Doktoren adviseren om niet meer dan 200 milligram cafeïne per dag binnen te krijgen als je zwanger bent.
Onbedaarlijke trek in chocola, snoep, of augurken met slagroom. Meer dan de helft van de zwangere vrouwen heeft er last van: cravings. Maar zegt het ook iets over het geslacht van de baby? Een bakerpraatje luidt: trek in zoet dan wordt het een meisje, meer zin in hartig dan ben je zwanger van een jongen.
Peper. Piment. Salie. Dit kruid kan baarmoederkrampen opwekken en bevat stoffen die op het zenuwstelsel kunnen werken.
Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.
Doordat taugé uit de grond komt, kan er namelijk salmonella, E.coli en toxoplasmose aanwezig zijn op rauwe taugé. Door het goed te verhitten worden deze schadelijke bacteriën gedood, waardoor je het gerust kunt eten. Was de taugé ook vooraf met stromend water.