Kort antwoord: Ja! Olijfolie is supergoed voor je hart. Deze olie wordt verkregen uit de pitten en het vruchtvlees van olijven en bevat hierdoor polyfenolen. Dit zijn krachtige antioxidanten die onze celbestanddelen beschermen tegen oxidatieve schade en het risico op hartziekten en kanker verminderen.
Alle oliën bestaan uit een mengeling van onverzadigde en verzadigde vetten. ,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Een mediterraan dieet met veel geraffineerde olijfolie van een eerste persing kan vasculaire complicaties met meer dan 30 procent doen afnemen. Olijfolie is goed voor een juiste cholesterolbalans in het bloed en daarmee goed voor de bloedvaten.
8. De winnaar is Monini GranFruttato Selezione Speciale Olio Extra Vergine di Oliva. Die is algemeen verkrijgbaar voor €9,32. De testers beoordeelden deze olie met een 7,3 en vonden hem Italiaans, niet scherp maar mild pittig en de smaak bleef lekker lang hangen.
Conclusie, is olijfolie gezond(er)?
Zowel extra vierge olijfolie als kokosolie hebben gezondheidsbevorderende effecten. Toch is de Voedingswaardetabel duidelijk in zijn oordeel: waar extra vierge olijfolie een 8,3 scoort op gezondheidswaarde, scoort kokosolie een 5,6.
Olijfolie en cholesterol
Zeker niet voor onverzadigde vetten zoals in olijfolie. Want gezonde onverzadigde vetten kunnen je cholesterol verlagen. Gezonde onverzadigde vetten vind je in niet alleen in olie maar ook in noten, zaden, avocado's, (dieet)halvarine en margarine en in vette vis.
Olijfolie bestaat voor ongeveer 70% uit voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan vitamine E. Onverzadigd vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol. Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.
Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken. Volgens onderzoekers kan geoxideerde zonnebloemolie op de lange termijn leiden tot neurodegeneratieve ziekten. Geraffineerde zonnebloemolie bevat naast omega 6 geen micronutriënten, waardoor het lege calorieën zijn.
Volgens de laatste schattingen van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verbruikte de wereld eind 2013 per dag 91,2 miljoen vaten ruwe olie per dag. Het volume van zo'n vat is 160 liter en in een dag zitten 24 uur van 3600 seconden elk.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Het is namelijk goed voor je tanden, je darmen, je bloed en nog veel meer. Het is zelfs zo dat mensen vroeger hun mond een kwartiertje spoelden met olijfolie, om zo de mondbacteriën weg te werken. En het mag dan wel vet zijn, maar het zijn juist de gezonde vetten die je lichaam nodig heeft.
Een halve eetlepel (wat overeenkomt met 7 gram) olijfolie per dag blijkt bovendien al afdoende, al is meer nooit verkeerd. “Ongeveer 40 gram per dag levert de meeste gezondheidsvoordelen op,” zegt onderzoeker Marta Guasch-Ferre in een interview met Scientias.nl.
Waarom is olijfolie gezond? Extra vergine olijfolie staat bekend als een gezonde olie vanwege de voedingsstoffen die erin zitten. Voor onze extra vergine olijfolie gebruiken we bewust onrijpe olijven of olijven die vroegrijp zijn. Deze bevatten doorgaans meer gezonde voedingsstoffen dan volrijpe olijven.
Dagelijkse behoefte essentiële vetzuren
Dat betekent dat lijnzaadolie relatief teveel omega 3 bevat. Dat verschil kun je goed maken door het in een ideale verhouding te mengen met vrijwel elke andere olie, behalve olijfolie. Olijfolie bevat namelijk te weinig basis omega 6 vetzuren.
Wanneer we kijken naar het verzadigd vet zien we dat 'Bertolli Pastasaus tradizionale' net als de meeste calorieën ook de meeste verzadigde vetten bevat. Dit product bevat echter ook meer totaal vet dan de andere producten en dus zegt dit nog niet veel over de vetverhouding.
Voordeel #3: Olijfolie werkt ontstekingsremmend
Olijfolie staat bekend om zijn ontstekingsremmende werking. En laat chronische ontstekingen nu net één van de grootste oorzaken zijn van vele ziekten. Olijfolie kan deze chronische ontstekingen remmen wat dus voor één van de grootste gezondheidsvoordelen zorgt.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen.
Raapzaadolie is een van de belangrijkste cholesterolbestrijders voor gebruik in de keuken. Deze olie bevat veel onverzadigde vetzuren, heeft een goede verhouding tussen enkel en meervoudig onverzadigde vetzuren en bevat van alle spijsolien het hoogste gehalte aan onverzadigde vetzuren.
Wetenschapsvoorlichter Nelleke van der Houwen: “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kokosolie het slechte cholesterol duidelijk verhoogt. Kokosolie bevat veel verzadigde vetzuren. Deze verhogen het slechte cholesterol in het bloed, en vergroten daarmee de kans op hart- en vaatziekten.”
Kokosolie bevat erg veel verzadigd vet, maar dat zijn vooral middellange ketens vetzuren. Die werken ontstekingsremmend. Dankzij die verzadigde vetzuren is kokosolie bij verhitting ook stabieler dan bijvoorbeeld zonnebloemolie. Zolang het met mate wordt gebruikt in de keuken kan het in elk geval geen kwaad.
Dagelijks gebruik van kokosolie versnelt je stofwisseling doordat het je schildklier stimuleert. Daarnaast is het ook gunstig voor je darmen omdat het anti-parasitair werkt. De slechte bacteriën in je darm houden er dus niet van.
De reden is eigenlijk heel simpel. Het zit nou eenmaal in het DNA van de supermarkten om veel te verkopen voor de laagste prijs. De belangrijkste oorzaak waarom goede olijfolie uit de supermarkt niet bestaat is het verdienmodel van de supermarkt en marktwerking.