Hierbij wordt de terbeschikkinggestelde (tbs'er) geplaatst in een gesloten beveiligde inrichting: eentbs-kliniek, hiervan zijn er 11 in Nederland. De dader moet hier verplicht verblijven en krijgt de mogelijkheid om een behandeling te volgen voor de stoornis. Deze behandeling is op vrijwillige basis.
Tbs met dwangverpleging eindigt altijd voorwaardelijk. Dat betekent dat de dader zich ook na de maatregel moet houden aan afspraken met de reclassering. Er is geen maximumtermijn meer voor de voorwaardelijke beëindiging van tbs.
Behandeling in een tbs-kliniek duurt gemiddeld zeven tot acht jaar, maar er is in principe geen van tevoren afgesproken einddatum bekend. Eens in de twee jaar is er sprake van een verlengingszitting over het al dan niet verlengen van de TBS. De patiënt is daarbij persoonlijk aanwezig, samen met een advocaat.
De rechter laat zich bij de beslissing over verlenging adviseren door de reclassering en soms ook door onafhankelijke deskundigen. Tbs met voorwaarden duurt maximaal 9 jaar. Tbs'ers kunnen in hoger beroep tegen elke verlenging.
Terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging is de zwaarste maatregel als onderdeel van een straf. De behandeling richt zich op een veilige terugkeer van daders in de samenleving. Een rechter bepaalt of een dader tbs krijgt bij een ernstig misdrijf, een psychische stoornis en een gevaar voor herhaling.
Tbs met bevel tot verpleging
Dit betekent dat de patiënt verplicht verblijft in een gesloten kliniek en meewerkt aan zijn behandeling. De Nederlandse wet staat dwangbehandeling echter niet toe. Bij tbs met bevel tot verpleging is de behandeling, gericht op het gevaar voor recidive, in principe dus vrijwillig.
In sommige gevallen kan de rechter tbs opleggen zonder een volledig rapport. De rechter zal in dat geval wel op andere gronden tot het oordeel moeten komen dat sprake is van een geestesstoornis. Komt hij niet tot dat oordeel, bijvoorbeeld omdat hij te weinig informatie heeft? Dan kan hij de verdachte geen tbs opleggen.
Behandeling in een tbs-kliniek duurt gemiddeld 9,4 jaar (uit Cijfers & Bijzonderheden 2022). Wat kost een tbs-behandeling gemiddeld? Een tbs-behandeling in een tbs-kliniek kost per dag ongeveer € 465,-.
De kosten van de tbs-behandeling zijn hoog. Ongeveer 1,5 miljoen euro per behandeling. Na behandeling is de kans op herhaling echter slechts 9,3% twee jaar na de behandeling en 21,2% na 9 jaar. Hierbij gaat het dan om delicten waarvoor opnieuw tbs kan worden opgelegd.
De kosten van de behandeling worden betaald door de zorgverzekeraar of het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Wanneer heeft tbs zin? Uit onderzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid blijkt dat 20 tot 27 procent van de uitgestroomde tbs'ers binnen twee jaar opnieuw de fout in gaat. Bij ex-gedetineerden is dat 47 procent.
Belangrijk om te snappen is dat tbs (afkorting van 'terbeschikkingstelling') geen straf is maar een maatregel. De rechter kan de maatregel opleggen aan iedereen die een misdaad heeft begaan waar minimaal vier jaar cel op staat.
Op het terrein van de voormalige jeugdinrichting 'de Corridor' in het dorp Zeeland, is een nieuwe vestiging voor forensiche psychiatrie van de Pompestichting gevestigd.
De tbs'er krijgt op een longstay-afdeling geen intensieve behandeling voor de stoornis. Centraal staan psychische en medische zorg en de benodigde beveiliging. Het verblijf is niet gericht op terugkeer in de maatschappij. Daarom krijgt de tbs'er geen verlof om hem voor te bereiden op terugkeer in de maatschappij.
Is TBS verplicht? Nederland kent in haar wet geen dwangbehandeling.Dit houdt in dat ook iemand aan wie TBS opgelegd is niet verplicht kan worden hier aan mee te werken. Ook al wordt er wel TBS met bevel tot verpleging opgelegd door de rechter.
Verlof vormt bij tbs een belangrijke stap op weg naar resocialisatie: de terugkeer van de tbs-gestelde (patiënt) in de samenleving. Een tbs-patiënt gaat pas met verlof als er voldoende vooruitgang is in de behandeling en de kans op herhaling van het delict voldoende is gedaald.
Van alle tbs-patiënten is circa 6% vrouw. Dit heeft verschillende oorzaken: Met name persoonlijkheidsstoornissen uiten zich bij vrouwen op een andere manier dan bij mannen.
Andere Tijden zocht er een paar op en bericht over een typisch Nederlandse uitvinding, de TBR, tegenwoordig TBS.
Duur TBS met dwangverpleging
38d lid 1 Sr.) De periode is echter maximaal vier jaren, tenzij de TBS met dwangverpleging is opgelegd voor een misdrijf dat is gericht tegen of gevaar veroorzaakt voor de onaantastbaarheid van een of meer personen.
TBS Nederland heeft vandaag het overzicht 'Cijfers en Bijzonderheden 2022' gepubliceerd. Hierin zijn een aantal relevante cijfers over dat jaar en de daarbij behorende achtergrondinformatie verzameld en op een overzichtelijke wijze weergegeven. Gemiddeld waren er in 2022 1.536 tbs-patiënten.
Bij tbs met voorwaarden hoeft iemand niet verplicht in een tbs-kliniek te verblijven, maar legt de rechter bepaalde voorwaarden op waar degene zich aan moet houden. Als de dader zich niet aan deze voorwaarden houdt, kan de rechter de tbs met voorwaarden veranderen in tbs met dwangverpleging.
TBS wordt jaarlijks rond de 200 keer door de rechter opgelegd. Momenteel zitten er rond de 1600 tbs-gestelden in een tbs-kliniek. Meer dan 90% van de tbs-populatie is man.
Tbs staat voor terbeschikkingstelling. Het is een beveiligingsmaatregel die de rechter kan opleggen om de samenleving te beschermen als iemand een misdrijf heeft gepleegd terwijl hij leed aan een 'gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis van zijn geestvermogens' en er vrees is voor herhaling.
De rechter bepaalt uiteindelijk of de tbs maatregel beëindigd wordt. Voor het verlenen van elke vorm van verlof vraagt de minister van Justitie en Veiligheid om advies bij het onafhankelijk Adviescollege Verloftoetsing Tbs. Dit adviescollege geeft aan of het verlof verantwoord is.