De Javanen zijn over het algemeen geen grote vleeseters. Ze eten meer vegetarische soja-producten als tempeh en tofu. Dit wordt vaak gegeten met sambal en kokosmelk. In restaurants wordt wel vaak kip geserveerd.
Heel er gevarieerd is het niet en veel gerechten zijn gebaseerd op rijst, vlees en groente. Ze eten hier ook veel vis, kip, geit en rundvlees. Dat zijn de belangrijkste vlees ingrediënten. Varkensvlees eten ze niet omdat het een islamitische land is.
1. Rendang. Er kan ook bijna geen ander gerecht op de eerste plek staan. Bijna iedereen is verzot op dit rundvleesgerecht, vanwege de rijke smaken en het ongelofelijk malse vlees.
Don't: Een Bali Belly oplopen
Drink bijvoorbeeld alleen schoon water en vermijd rauw voedsel als salades en sushi. Pas ook op met vlees waarvan je niet weet hoe lang het er al ligt. Was regelmatig je handen, eventueel met desinfecterende handgel en eet waar het druk is.
Als antwoord op de vraag 'hoe duur is Bali' kunnen we wel concluderen dat Bali een behoorlijk goedkope reisbestemming is. In totaal gaven wij tijdens onze reis door Bali en de omliggende eilanden, zoals Lombok, van 29 dagen een bedrag uit van €1.427.59. Dit komt neer op €49.23 per dag.
Voor de balinezen vindt de belangrijkste maaltijd in de ochtend plaats zo rond elf uur. Daarna wordt wat overblijft bewaard. Mochten zij dan opnieuw honger krijgen kunnen zij hiervan eten. Daarna kopen zij de hele dag door snacks zoals gebakken banaan, zoete cake, een rijstbal of bakso.
Indonesische gerechten hebben rijke smaken; meestal omschreven als hartig, pittig en kruidig, en combineren ook basissmaken als zoet, zout, zuur en bitter. De meeste Indonesiërs houden van heet en pittig eten, dus sambal is een belangrijke smaakmaker in de Indonesische keuken.
Rijst in het Indonesisch is 'nasi' en je zult ze voornamelijk in de varianten 'nasi putih' (witte, gekookte rijst) en 'nasi goreng' (gebakken en gekruide rijst) eten. Rijst is de basis van elke maaltijd uit de Indonesische keuken.
Het eten in Indonesië is erg lekker en ook nog eens goedkoop. Het heeft ook niet heel veel invloed op je budget voor Indonesië. Op night markets kun je voor €1 een kleine snack halen en voor €5 heb je een volledige maaltijd. Als je uit gaat van een lokale maaltijd betaal je zo'n €5.
Ook Roti, voor een boel Nederlanders het bekendste gerecht uit Suriname, wordt op verschillende manieren klaargemaakt: de broodpannenkoek (de roti) met aardappel, kousenband en vlees (vaak lam of kip) komt van oorsprong uit de Hindoestaanse keuken, maar er zijn ook creoolse, Javaanse en Chinese varianten op roti.
Hierdoor namen de andere groepen hun taal over, zodat het Javaans tegenwoordig de enige Indonesische taal is die in Suriname gesproken wordt. Het Javaans is tegenwoordig nog altijd de taal van de meerderheid van de Surinaamse Javanen.
De beste kleding om mee te nemen is makkelijk zittende, lichte vrijetijdskleding. Natuurlijke stoffen, met name katoen, zijn uitstekend geschikt om in een tropisch land te dragen. De soms brandende zon vereist bescherming, zoals een hoofddeksel en zonnebrandmiddel.
De beste en misschien wel enige manier of het traditionele eten van Centraal Java te omschrijven is: zoet. Dit komt dan ook terug in het beroemde gerechtgudeg, een curry gemaakt van jackfruit. Specialiteiten uit Yogyakarta zijn onder andere ayam goreng, kip, en kelepon, groene rijstballetjes.
Indiërs ontbijten vaak met 'idli's' (gestoomde rijstcakes), 'dosa's' (knapperige pannenkoekjes van rijst- en linzenmeel), 'puri badji' (gefrituurd brood met groente) of Indiase broodsoorten en 'curd' (lijkt op yoghurt). Lunch en diner: In India wordt 's middags en 's avonds warm gegeten.
De hoofdstad van Indonesië is Jakarta. Een aantal grote steden in Indonesië zijn: Bandung, Malang, Medan, Semarang en Bogor. Indonesië staat bekend om zijn keuken met o.a. de rijsttafel, Nasi Goreng en satégerechten. Veel gerechten zijn gebaseerd op rijst en daarom kom je in Indonesië ook veel rijstvelden tegen.
Balinese Ramboetan
Ramboetan is afkomstig van het Indonesische woord 'haar'. Omdat ramboetan een harige vrucht is. Ramboetan heeft een rode schil en de vrucht is friszoet van smaak. Overal in Bali is deze vrucht rijkelijk te verkrijgen.
Het regenseizoen op Bali loopt tussen half november en half april ongeveer. Dit zijn de maanden waarin de meeste neerslag valt op het eiland.