Het Voedingscentrum adviseert een koelkasttemperatuur van 4°C, omdat dit de ideale temperatuur is om de groei van bacteriën en schimmels te remmen. Bij deze temperatuur blijft je eten en drinken daarom het langst houdbaar.
Maar er zijn ook veel modellen met een draaiknop met de standen 1 t/m 5. Hierbij is het zo dat de koelkast harder koelt op stand 5 en minder hard koelt op stand 1. Bij een draaiknop is het dus hoe hoger de stand, hoe kouder het wordt.
Ruimte in je koelkast
3°C of kouder 17% 4°C 18%5°C 22%
Koelkast met een draaiknop
Wanneer een koelkast 7 standen heeft, is stand 7 het koudst. Je stelt de thermostaat in op 60 procent van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de thermostaat tot 4.
Etenswaren die je op 4°C bewaart blijven langer houdbaar. Daarnaast heeft een koelkast verschillende temperatuurzones, in de meeste gevallen is het bovenin de koelkast één tot twee graden warmer dan onderin. Hoe meer producten je in de koelkast zet, hoe stabieler de temperatuur blijft.
Wij adviseren hiervoor een temperatuur tussen de 3°C en 4°C. Dit zijn temperaturen waarbij bepaalde bacteriën zoals salmonella stoppen met groeien. Sommige koelkasten geven de temperatuur niet weer in graden maar in standen.
De meeste koelkasten hebben de mogelijkheid om zelf de temperatuur in te stellen. Ideaal is is 4 graden Celsius. Maar dan nog verschilt het iets per zone. De koudste plek is onderin, het plankje bovenin en de vakken in de deur zijn relatief de warmste plekken.
De ideale temperatuur is 3°C tot 4°C. Maar hoe de ingestelde temperatuur wordt aangegeven verschilt per koelkast. Bij de ene staat het in graden Celsius (°C), bij de andere koelkast staan er cijfers van bijvoorbeeld 1 t/m 5. En soms gebruikt een koelkast een symbooltje dat een stijging of daling betekent.
IJsafzetting ontstaat voornamelijk doordat er warme lucht de koel-vriescombinatie instroomt. Dit kun je voorkomen door de deur niet te vaak te openen of te lang open te laten staan. De koude lucht in het apparaat moet goed van de buitenomgeving worden geïsoleerd.
Koelkast thermostaat doormeten
De thermostaat van de koelkast is meestal in de zijkant van de koelkast te vinden achter de temperatuur standen draaiknop. Om de thermostaat door te meten moet je de weerstand meten tussen de schuifcontacten 3 en 4 op de thermostaat De nummers staan op de koelkast thermostaat zelf.
Zo werkt de draaiknop met standen
De hoogste stand is altijd de koudste stand en de laagste stand de warmste stand. Of in elk geval, de minst koude stand. Het is belangrijk om aan deze standen te draaien omdat een te koude koelkast zorgt voor ijsvorming en een te warme koelkast eten kan bederven.
Wat je wel kunt aanhouden is: hoe hoger de stand, hoe meer hij koelt. De beste temperatuur om je etenswaren te bewaren, is 4 °C. Als je je koelkast op een lage temperatuur zet, dan bederven producten minder snel en ook ziekteverwekkers groeien nauwelijks. Veel nieuwere koelkasten hebben een display met de temperatuur.
Temperatuur meten gaat zo
Zet de thermometer in het glas water in het midden van de onderste plank in je koelkast. Laat de thermometer een nacht liggen. Geeft de thermometer aan dat het warmer is dan 4 °C?Stel dan de temperatuur van je koelkast bij.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, maar een gemiddelde koelkast gaat ongeveer 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten gaan vaak 2 keer zo lang mee en kunnen het wel 15 jaar volhouden.
De thermostaat maakt gebruik van een sensor en een schakelaar om de omstandigheden te detecteren en hier vervolgens op te anticiperen. De sensor houdt in de gaten of de temperatuur verandert, en geeft deze informatie door aan de thermostaat.
De koelkast koelt niet goed kan worden veroorzaakt doordat de circulatie met koude lucht slecht is. Dit kan komen doordat een voedingswaar de ventilatieopening blokkeert of doordat er op een manier vuil zich daar heeft verzamelt en die de opening dwarszit. In beide gevallen is dit makkelijk op te lossen.
De meeste koelkasten werken niet meer goed als de omgevingstemperatuur lager is dan 10 graden Celsius.
Wat kunt u hier tegen doen? De volgende stappen kunnen een oplossing bieden tegen ijsvorming in de koelkast: controleer de temperatuurinstelling, open de deur niet te vaak, laat de koelkast niet te lang open staan en controleer de afdichtingen van de deur op barsten, scheuren en spleten.
De achterwand van de koelkast kan ook vochtig zijn, omdat het koelen tijdelijk gestopt is. Dit is nodig om de ijslaag op de achterwand niet te dik te laten worden. De druppels zullen naar beneden glijden en via het gootje aan de onderzijde met een slang naar de opvangbak van de compressor worden afgevoerd.
De temperatuur van de koelkast kan worden ingesteld van +2°C tot +8°C. Stel het apparaat volgens de gebruiksaanwijzing in op de juiste temperatuur. Controleer hierbij of je graden of standen instelt, dit staat altijd beschreven in de handleiding.
Vlees bewaart het best als je koelkast op 4 °C staat. Het schap onderaan de koelkast, boven de groentelades, is het meest fris. Leg daar je vlees(waren). Plaats nooit rauwe producten boven bereide producten.
Wat is de beste stand voor een Bosch koelkast? Bosch adviseert om je koelkast gemiddeld op 4 graden °C in te stellen. In de vershoudzone kan je de temperatuur zelfs nog wat lager zetten: op 0 °C. Je weet dat je de temperatuur wat moet verhogen op het moment dat er een laagje ijs op de producten vormt.
Rauwe producten moeten gescheiden blijven van bereide producten. Dat is vooral belangrijk bij vlees en vis. Rauwe producten zet je onderin de koelkast, boven de groentelades, daar is het het koudst. Doe je eten in afgesloten bakjes of trommels om het te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen.
In de deur: vaak krijgen eieren een plaats in de deur maar deze kan je dus best in het midden van de koelkast bewaren. De deur is namelijk de warmste plek en er zijn teveel temperatuurschommelingen.
Bovenste schappen (4-6°C): restjes, geopende potten, room, eieren en kaas, gebak, soep en kleine drankflessen. Onderste schap (0-4°C): afgedekt vlees, vis en charcuterie. Groente- en fruitbakken (4-6°C): dat is duidelijk. Koelkastdeur (6-8°C): boter, kaas, sauspotjes, melk, grote drankflessen en knijptubes.