Een te hoge dosis codeïne kan aanleiding geven tot ademhalingsdepressie. Een kleine soeplepel van een siroop die 30 mg/5 ml codeinefosfaat bevat is een toxische dosis voor een tweejarig kind dat 12 kg weegt. Bij overdosering met dextrometorfan kunnen duizeligheid, gastrointestinale last en verwardheid optreden.
Meestal is het gebruik van dit medicijn maar voor enkele dagen nodig. Gebruik het tot de klachten zijn verdwenen. Een normale kriebelhoest hoort binnen 3 weken over te zijn. Is dat bij u niet het geval, raadpleeg dan uw arts.
In grote hoeveelheden kan je hallucinaties krijgen, out gaan of zelfs een ademhalingsstilstand krijgen. Vooral in combinatie met de promethazine en eventueel andere middelen zoals alcohol wordt dit risico extra vergroot. Lean heeft in de VS ook al tot meerdere overdoseringen geleid met de dood tot gevolg.
Maar of hoestdrank echt nut heeft, is hoogst onzeker. Een wetenschappelijk artikel uit 2008 dat eerdere onderzoeken samenvatte, concludeerde dat 'er geen bewijs is dat hoestdrank effectief is'. Het effect van hoestdrank is niet sterker dan dat van een placebo.
Een overdosis kan leiden tot onder meer verwardheid, slaperigheid, duizeligheid, stuiptrekkingen of coma. "Apothekers mogen deze producten niet afleveren als ze vermoeden dat er sprake is van misbruik.
Door droge slijmvliezen kunt u meer gaan hoesten. Hoestdrankjes en andere hoestmiddelen helpen niet. U gaat er niet minder door hoesten. Ze lossen ook geen slijm op.
Het ingrediënt codeïne maakt de hoestdrank verslavend. Jongeren mixen het met frisdrank, of drinken het puur op siroopfeesten. Het probleem speelt niet alleen in Afrikaanse landen als Kenia, Ghana, Niger en Tsjaad, ook in de Verenigde Staten proberen jongeren via hoestsiroop in een roes te raken.
Als je twijfelt met welke soort hoest je te maken hebt, dan zit je met Prospan altijd goed. Deze hoestdrank is geschikt voor zowel vastzittende- als kriebelhoest. Bovendien is Prospan niet chemisch, geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en heeft het een lekkere smaak.
Om infecties en benauwdheid te voorkomen, moet het taaie slijm uit de luchtwegen worden verwijderd. Om het ophoesten makkelijker te maken, wordt het slijm verdund, bijvoorbeeld met broomhexine. Broomhexine maakt het slijm dunner en dus minder taai en zorgt er hierdoor voor dat het slijm makkelijker is op te hoesten.
Lepel honing met lijnzaad
Het klinkt als het ultieme neo-hipstermiddel. Maar het werkt gegarandeerd tegen het slijm in je keel. Neem een of twee keer per dag een eetlepel honing met wat lijnzaad en binnen enkele dagen is je keeltje gesmeerd en ben je van het gehoest af.
Volwassenen en kinderen ouder dan 10 jaar: 3 maal per dag 5 - 20 ml drank 3 maal per dag 2,5 - 10 ml drank Kinderen van 5 tot 10 jaar: 3 maal per dag 5 - 10 ml drank 3 maal per dag 2,5 - 5 ml drank Kinderen van 2 tot 5 jaar*: 3 maal per dag 2,5 - 5 ml drank Niet geschikt voor kinderen onder 5 jaar.
DXM (dextromethorfan) is een bestanddeel in hoestdrank. Gebruik van DXM komt in Nederland weinig voor maar wel in de Verenigde Staten. In hoge dosis kan een roes optreden die in de buurt komt van middelen als ketamine. Je krijgt het gevoel alsof lichaam en geest gescheiden raken.
Codeïne is sinds 1884 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar in hoestdranken onder de merknamen Bronchicum en Melrosum. Verder is het op recept verkrijgbaar in tabletten en zetpillen als het merkloze Codeïne en Codeïnefosfaat.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Hoest kan optreden als gevolg van aandoeningen zoals bijvoorbeeld; verkoudheid, griep, zuurbranden, bronchitis, kaakholteontsteking, astma, COPD, longontsteking, tuberculose, stoflongen en longkanker.
Warme thee met honing verzacht de keel en werkt tegen hoesten. Voeg er eventueel nog extra citroen aan toe voor extra vitamine C. Tip: vitamine C is hittegevoelig dus laat de thee dan wel wat afkoelen. Je kunt hiermee ook experimenteren met kaneel en gember.
helpt hoestsiroop? Je kan overwegen om een hoestsiroop te gebruiken wanneer het hoesten echt hinderlijk is. Die neemt weliswaar de oorzaak van het hoesten niet weg, maar kan de hoestsymptomen helpen onderdrukken. Toch mag je hoestsiroop zeker niet onbezonnen nemen.
Stomen! Door te stomen boven een kom met heet water kan je ervoor zorgen dat het vastzittende slijm loskomt. Doe trouwens niets extra in het water; dingen als menthol of eucalyptus helpen niet (al wordt dat wel vaak beweerd). Die extra middelen kunnen je slijmvliezen namelijk extra irriteren.
Hoesten gaat bijna altijd vanzelf over binnen 2 tot 3 weken. Zorg voor schone lucht in huis. Rook niet. Iets warms drinken of op een dropje zuigen kan prettig zijn.
Slaap met een extra kussen of met het hoofdeinde van je bed wat omhoog. Op die manier krijg je meer lucht en worden je longen minder geprikkeld. Zorg voor verlichting door op een dropje of een ander snoepje te zuigen. Smeer de keel ook met veel water en thee (met honing).
Noscapine noemt de KNMP het 'middel van eerste keuze'. Dat is zonder recept bij elke drogist en apotheek te koop en is verkrijgbaar in tablet en drankvorm. Er zijn ook andere middelen, zoals codeïne en dextromethorfan.
Overdosis. Bij een overdosis van codeïne kunnen ernstige bijwerkingen optreden, zoals onderdrukking van de ademhaling, convulsies en verlies van bewustzijn of erger.
Codeïne is een hoestprikkeldempend medicijn. Het vermindert de neiging tot hoesten. Verder heeft het een pijnstillende werking. Artsen schrijven het voor bij hoest, pijn en diarree.
De drug 'lean drink', 'purple drank' of 'syrup' is de straatnaam voor een drankje dat bestaat uit een hoestdrank gemixt met frisdrank of snoep. De stoffen in het drankje die zorgen voor de roes zijn codeïne en promethazine.