De oorzaak. Bijna alle blaasontstekingen worden veroorzaakt door darmbacteriën. Deze darmbacteriën bevinden zich normaal in het gebied rond de anus. Omdat de afstand tussen de anus en de vagina en ingang van de plasbuis bij vrouwen klein is, kunnen deze bacteriën gemakkelijk in de vagina of plasbuis komen.
Een blaasontsteking wordt niet door kou veroorzaakt, maar door bacteriën. Vaak is poepbacterie E. coli de schuldige. Vooral bij vrouwen kunnen bacteriën die thuishoren in de darmen makkelijk de blaas bereiken, omdat de anus en plasbuis bij vrouwen dicht bij elkaar liggen.
Er zijn weinig wetenschappelijk bewezen methodes om een urineweginfectie te vermijden. Je kunt best volgende preventieve maatregelen toepassen: Drink voldoende (water): op die manier worden de bacteriën in de blaas verdund en regelmatig weggespoeld. Plas de blaas volledig leeg.
Bij vrouwen komt blaasontsteking vaak terug omdat bacteriën vanuit de vagina, via de korte plasbuis, in de blaas komen. Andere oorzaken kunnen zijn: afwijkingen in de vorm van de urinewegen (nier, urineleiders, blaas en plasbuis), stenen, minder gezond vaginaslijmvlies of niet helemaal leegplassen.
Daarnaast kan seks er - theoretisch gezien - voor zorgen dat aanwezige bacteriën verder de urineleider in worden geduwd wat kan leiden tot een nieuwe of heftigere infectie. Het is daarom verstandig om het bedrijven van de liefde eventjes uit te stellen tot wanneer je geen last meer hebt van een blaasontsteking.
Gebruik minder verzurende voeding die ontstekingen in de hand werkt - dat geldt voor alle ontstekingen - zoals koffie, zwarte thee, vlees, vleeswaren, soja, suiker, granen, frisdranken en kaas. Zo'n 75-80% van je voeding bestaat idealiter uit basen: groente, fruit, water, wat zure zuivel, kruidenthee etc.
Drink genoeg
Drink water gedurende de hele dag door in porties van 250 tot 500 milliliter. Als je 's nachts niet drinkt kun je 's ochtends beginnen met 2 glazen water. Door genoeg en regelmatig te drinken, zorg je ervoor dat je de bacteriën uit je blaas spoelt, waardoor de kans op een urineweginfectie afneemt.
Als u de klachten vervelend of pijnlijk vindt, kan uw arts een antibioticum geven. Artsen kiezen hierbij meestal voor het medicijn nitrofurantoïne. Nitrofurantoïne doodt bacteriën die blaasontsteking veroorzaken. Het werkt binnen een paar uur na inname.
Een blaasontsteking kunt u herkennen aan de volgende symptomen: U voelt vaker aandrang om te plassen, maar als u naar het toilet gaat plast u minder. De aandrang zelf kan ook pijn doen. Pijn bij het plassen.
Wist je dat stress ook een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van een blaasontsteking? Stress kan namelijk zorgen voor een verminderde weerstand. Met een lage weerstand zul je vatbaarder zijn voor virussen, zoals een verkoudheid, griep of een koortslip, maar ook een blaasontsteking.
Wat je zelf kunt doen
"Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je überhaupt een blaasontsteking krijgt. Zoals eerder gezegd kun je dus extra drinken. Met 1,5 liter vocht per dag spoel je de bacteriën deels weer uit je blaas."
Een urineweginfectie ontstaat meestal door bacteriën van buitenaf. Meestal leven de bacteriën die de infectie veroorzaken in de darmen en rondom de plasbuis. In sommige gevallen gaat het om bacteriën die overgedragen worden bij seksueel contact (SOA).
Voor vrouwen: U kunt 1 week afwachten of de klachten vanzelf overgaan. Bel en breng (ochtend)plas als de klachten na 1 week nog niet over zijn.
Bij een urineweginfectie is het slijmvlies aan de binnenkant van de urinewegen ontstoken. Een infectie van de lagere urinewegen heet een blaasontsteking. Een onbehandelde blaasontsteking kan leiden tot een nierbekkenontsteking. Een urineweginfectie ontstaat door bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers.
Een urineweginfectie is een ontsteking van de urinewegen veroorzaakt door bacteriën. De meest voorkomende urineweginfectie is een blaasontsteking. Meestal gaat het om bacteriën die in de darm leven en via de plasbuis in de blaas terecht komen. Daar veroorzaken ze een infectie.
Als je veel drinkt, moet je ook vaak plassen en zul je de blaas schoonspoelen. Als de klachten niet ernstig zijn of slechts een paar dagen aanhouden, dan kun je het beste een paracetamol nemen tegen de pijn. Producten met cranberry, zoals sap of tabletten, kunnen helpen om een blaasontsteking te voorkomen.
Guldenroedethee helpt om blaasontsteking te voorkomen; het heeft een sterk reinigende werking. Zet dus lekker een pot – dan moet je vaker plassen – en drink het gedurende de dag.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
Ga meteen naar het wc als je voelt dat je moet plassen. Warmte kan verlichting bieden als je pijn hebt. Een warmtekruik of een warm bad kunnen je hierbij helpen.
Door diabetes kunt u vaker een blaasontsteking hebben. Als de bloedsuiker hoog is, plast u suiker uit. Door de suiker in de urine is de urine heel zoet. U kunt een blaasontsteking herkennen aan pijn bij het plassen of pijn in de buik of rug, kleine beetjes plassen.
Troebele urine kan echter ook een teken zijn van een blaasontsteking. Witte bloedcellen en pus zijn dan in je urine uitgescheiden. Andere symptomen waaraan je een blaasontsteking kunt herkennen zijn jeuk, branderigheid en pijn bij het plassen.
Na het vrijen. Doordat tijdens het vrijen bacteriën in de plasbuis komen. Na vrijen met een condoom of pessarium. Vooral als u ook een zaaddodend glijmiddel gebruikt.
Wanneer een blaasontsteking niet op tijd wordt behandeld, kunnen de bacteriën vanuit de blaas 'opstijgen' naar de nier. Er kan dan een nierbekkenontsteking ontstaan. Bij mannen kan ook een prostaatontsteking ontstaan.
Zowel vaginale schimmel als blaasontsteking treden op wanneer er de zuurbalans in de vagina verstoord wordt. Blaasontsteking wordt meestal veroorzaakt door bacteriën, maar schimmels in de vagina kunnen het ook veroorzaken. Beide moeten altijd worden behandeld, dus raadpleeg een arts als je deze symptomen opmerkt.