U moet de aanvraag bij de RVA indienen vanaf het moment waarop de werkgever u het gevraagde tijdskrediet heeft toegekend en wanneer de aanvangsdatum ervan werd vastgelegd, en dat: ten vroegste 6 maanden vóór de begindatum of de datum van verlenging;en ten laatste 2 maanden na die begindatum of datum van verlenging.
3 maanden voor de vervaldatum van de lopende periode, indien er meer dan 20 werknemers zijn in de onderneming; 6 maanden voor de vervaldatum van de lopende periode, indien er 20 of minder werknemers zijn in de onderneming.
Voorbeeld: om ouderschapsverlof te beginnen op 1 oktober, moet de schriftelijke kennisgeving aan u worden overgemaakt tussen 1 juli (3 maanden op voorhand) en 1 augustus (2 maanden op voorhand). Bij de andere werkgevers moet de schriftelijke kennisgeving 3 maanden vóór de gewenste begindatum gebeuren.
Tijdskrediet (algemeen stelsel of eindeloopbaan), loopbaanonderbreking en thematische verloven (ouderschapsverlof, medische bijstand en palliatief verlof) moeten bij voorkeur online worden aangevraagd via de portaalsite van de sociale zekerheid: Dossier Loopbaanonderbreking en tijdskrediet .
Voorwaarden voor tijdskrediet
Anciënniteit: je werkt minstens 24 maanden bij dezelfde werkgever. Grootte van de onderneming: werk je in een kleine onderneming of in een bedrijf met minder dan 11 werknemers, dan moet je werkgever akkoord gaan met je aanvraag voor tijdskrediet.
Indien een van de leidinggevende personeelsleden een tijdskrediet aanvraagt, kan de werkgever het dan ook weigeren overeenkomstig de cao, of het toekennen indien de toegangsvoorwaarden vervuld zijn.
De periode van tijdskrediet – landingsbaan waarvoor u een uitkering van de RVA ontvangt, telt volledig mee voor uw werknemerspensioen.
103er tot wijziging van cao nr. 103 wordt het tijdskrediet zonder motief afgeschaft vanaf 01.04.2017. Het blijft echter van toepassing op alle eerste aanvragen en aanvragen om verlenging waarvoor de werkgever een schriftelijke kennisgeving heeft ontvangen vóór 01.04.2017.
Recht. Voor werknemers in de privésector is verlof voor medische bijstand een recht: de werkgever kan u het verlof niet weigeren. In de openbare sector is dat niet altijd het geval. Vanaf de datum van uw verlofaanvraag tot drie maanden na het einde van uw verlof bent u beschermd tegen ontslag.
Via de onlinedienst Breakatwork komt u te weten hoeveel maanden en dagen tijdskrediet, loopbaanonderbreking of thematisch verlof u al hebt opgenomen en hoeveel er u nog resten, toegespitst op uw persoonlijke situatie. Aanmelden kan via de eID, uw federaal token, itsme of via een persoonlijke code via een mobiele app.
Werkgever mag zorgverlof in principe niet weigeren
Uw werkgever mag kortdurend en langdurend zorgverlof alleen weigeren als het bedrijf daardoor in ernstige problemen komt. Om die reden mag uw werkgever uw kortdurend verlof nog tegenhouden nadat u het bij hem heeft gemeld.
Wie minder uren werkt, verdient ook minder. Een lager loon is daarom een van de directe gevolgen van een parttime job. Ook wordt je vakantiegeld lager als je deeltijds gaat werken, en loop je het risico een aantal extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, te verliezen.
Over je hele loopbaan, kan je maximum 60 maanden 4/5ewerken met een premie. Hierna kan je nog steeds 4/5ewerken volgens het stelsel van de vierdagenweek zonder premie maar heb je geen recht meer op een premie, en ontvang je dus enkel 80% van je voltijds loon.
Het is niet mogelijk eerst 36 en daarna nog 51 extra maanden (of omgekeerd) op te nemen. 51 maanden tijdskrediet tijdens de hele loopbaan is het absolute maximum. Dat maximum kan over de volledige loopbaan opgebruikt worden voor de verschillende motieven.
Via een loopbaanonderbreking in de publieke sector, tijdskrediet in de privésector of de thematische verloven (ouderschapsverlof, medische bijstand en palliatief verlof) in alle sectoren, kun je tijdelijk je loopbaan onderbreken of je arbeidsprestaties verminderen.
32 uur zijn dus vier volle werkdagen en derhalve 4/5 van een hele week en dus 80 %.
Vorm van tijdskrediet
De 1/5 loopbaanvermindering neem je normaal op in twee halve dagen of een volledige dag per week. Het grote verschil is dat er bij landingsbanen geen maximumduur is. Je kan dus van de formule genieten tot je met pensioen gaat. Je vraagt een landingsbaan best meteen tot aan je pensioenleeftijd.
Vanaf 60 jaar kun je 1/5 korter werken; dit kost je 7,5% van je loon maar je pensioenopbouw blijft 100%. Vanaf 62 jaar kun je 1/5 korter werken; je houdt jouw volledige loon en pensioenopbouw. Vanaf 64 jaar kun je 2/5 korter werken; dit kost je 7,5% van je loon maar je pensioenopbouw blijft 100%.
Een werknemer met een deeltijdse arbeidsovereenkomst, die geen uitkering ontvangt voor de dagen waarop hij niet werkt, bouwt voor die niet-gewerkte dagen geen pensioen op. Wie dus lange tijd deeltijds werkt zonder uitkering, zal later van minder pensioen kunnen genieten.
Loopbaanonderbreking en tijdskrediet
Werknemers uit de openbare en privésector hebben de mogelijkheid hun loopbaan tijdelijk te onderbreken of hun arbeidsduur te verminderen. Bij ambtenaren spreken we over loopbaanonderbreking. In de privésector gaat het om tijdskrediet.
De werknemer beschikt over een maximumduur van tijdskrediet met motief over zijn hele loopbaan. Die duur wordt uitgedrukt in kalendermaanden. Dat betekent dat ze niet varieert in functie van de aangevraagde vorm van onderbreking (voltijds, halftijds of met 1/5).