Er bestaan rentevrije alternatieven die het kopen van een huis zonder rente mogelijk maken. Bijvoorbeeld als de bank het huis koopt en het vervolgens doorverkoopt met een winstopslag, of huurkoop, waarbij de bank mede-eigenaar wordt van de woning.
Een huis kopen met eigen geld en zonder hypotheek levert je vooral financiele voordelen op. Je hebt geen hypotheekschuld om maandelijks af te lossen. Als je geen hypotheek afsluit, betaal je ook geen rente. Omdat je geen rente betaalt, heb je ook geen aftrekposten.
Bij een halalhypotheek koopt de geldverstrekker de woning. Deze wordt vervolgens met een bepaalde winstopslag doorverkocht aan de persoon die het huis wil kopen. De winst van de bank ontstaat door het drijven van handel en niet door het vragen om rente na het uitlenen van geld.
Wat in de praktijk vaker voorkomt dan een huis kopen zonder hypotheek, is een huis kopen met eigen geld én een hypotheek. Je kunt dan je overwaarde of je spaargeld inbrengen en daarmee een deel van de koopsom en de kosten koper betalen. Voor het resterende gedeelte sluit je een hypotheek af.
Natuurlijk kunt u geen krediet bij de bank vinden waarvoor u geen rente hoeft te betalen. Al zijn er enkele gevallen bekend van consumenten die zelfs geld toe kregen op hun hypotheek. Maar dat zijn zeldzame gevallen. Geld lenen kost geld.
Bij een renteloze lening is het de bedoeling dat de lening zonder rente wordt terugbetaald. Studenten die geld van hun ouders hebben geleend voor hun studies, worden dan geacht om na hun studies het geld terug te betalen.
U kan een renteloos renovatiekrediet afsluiten bij uw bank, samen met het afsluiten van een hoofdkrediet voor het verwerven van een woning. Indien u een woning geschonken of na erfenis krijgt, kan u terecht bij het energiehuis voor het afsluiten van een gelijkaardige energielening+.
Een huis kopen zonder eigen geld kan niet meer
Sinds 2018 mag je niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen. Het is niet meer mogelijk om de bijkomende kosten mee te financieren. Dit moet je zelf kunnen betalen. Hoeveel geld je precies nodig hebt voor je nieuwe huis hangt af van je persoonlijke situatie.
Je woning is volledig van jou
Zodra je hypotheekvrij bent, ben jij 100% eigenaar van de woning en behoort de woning volledig tot jouw vermogen. Je hebt minder kans dat je restschuld overhoudt bij de verkoop van je huis.
Voor de meeste huiseigenaren bedraagt de bijtelling 0,65 procent over de WOZ-waarde. De uitkomst wordt opgeteld bij het inkomen en daar wordt belasting over geheven. De bijtelling voor een huis van twee ton bedraagt dus: 200.000 x 0,65 procent = 1.300 euro.
Geld lenen en daar rente voor betalen, dat is in islamitische kringen ongepast. Geld uitlenen en er rente voor ontvangen eveneens. Rente zorgt maar voor onrust in de geest. Daarom is het 'haram', is: voor moslims verboden.
Hoeveel de verkoper moet verdienen, is niet vastgelegd in de Shariecah. Het is echter niet toegestaan voor een moslim om zijn kopers te bedriegen door zijn producten aan hen te verkopen voor een ongewone prijs. Een prijs anders is dan de normale prijs op de verkoopmarkt.
Geld verdienen met geld, zoals bij rente plaatsvindt, is binnen de islam namelijk 'haram', een zonde. Ook wanneer geld bij de bank wordt geleend, mag volgens de islam geen rente worden betaald.
De kosten koper zijn ongeveer 5% tot 6% van de aankoopprijs. In totaal moet je tussen de € 20.000,- en € 24.000,- aan kosten koper betalen. Kom je in aanmerking voor de vrijstelling van de overdrachtsbelasting? Dan kun je met 3% tot 4% rekenen.
De bekendste zijn hypotheekvormen zoals een familiehypotheek of garantstelling van je ouders. In dat geval betaal jij de maandelijkse lasten gewoon zelf. Lukt dat niet, dan klopt de bank bij je ouders aan. Andere opties zijn dat je ouders je geld lenen of schenken.
Als je alleenstaand bent, kan gezamenlijk een huis kopen met vrienden dus een uitkomst zijn. Maar zorg er wel voor dat je vooraf samen goede afspraken maakt. Niet alleen over de financiële zaken (zoals het betalen van de maandelijkse aflossing en rente) maar ook over praktische zaken rondom samenwonen.
Dat je je hypotheek hebt afbetaald, is goed nieuws. Je hoeft dan niets meer te betalen aan je hypotheekaanbieder. Houd er wel rekening mee dat je minder profiteert van hypotheekrenteaftrek. En dat de Wet Hillen wordt afgebouwd, waardoor je na een tijdje misschien meer eigenwoningforfait gaat betalen.
Hypothecaire lening: geen maximumleeftijd in de wet
Het is niet zo dat de wet een maximumleeftijd voorziet voor het afsluiten van een hypothecaire lening. In theorie kan je dus op eender welke leeftijd een hypothecaire lening afsluiten.
Je hypotheek vervroegd aflossen kan heel verstandig zijn, maar is in de volgende gevallen juist niet aan te raden: Wanneer je minder hypotheekrente betaalt, wordt je hypotheekrenteaftrek ook lager. Hierdoor wordt je belastbaar inkomen hoger. Dit zorgt ervoor dat je mogelijk meer belasting moet betalen in box 1.
Sinds 1 januari 2018 is het niet meer mogelijk om een huis te kopen zonder eigen inleg. Dit omdat er sinds die datum nog maar 100% van de koopsom gefinancierd mag worden. De bijkomende kosten betaal je dus uit eigen zak.
Maar banken mogen nooit meer dan 100% van het bedrag aan hen lenen. Strengere normen voor vastgoedinvesteerder. Wil je een huis kopen om daarna de te verhuren, dan hanteert de Nationale Bank nog strengere normen. Zo kan je maximaal 80% van het aankoopbedrag lenen.
Het vervelende is niet alleen dat je geld misloopt. Maar ook de duur van de periode dat je geld misloopt. Een looptijd van een hypotheek is namelijk gemakkelijk 30 jaar. Dit betekent dat je in die 30 jaar, jaar op jaar cashflow misloopt door het geld dat vastzit in je huis.
Renteloze geldlening ouders aan kind
Tussen ouders en kind kan worden afgesproken dat er geen rente over de geldlening is verschuldigd. De belastingdienst ziet een renteloze geldlening jaarlijks als een schenking van 6% van het geleende bedrag.
In 2020 telden wij 94,5% tevreden klanten. Resultaat berekend op basis van een vragenlijst verstuurd naar alle klanten die een lening hebben ondertekend bij Elantis.
Vandaag schommelen de rentevoeten rond de 2,3 à 2,4 procent, afhankelijk van het percentage van het totale aankoopbedrag dat je wilt lenen (de "quotiteit" in het bankenjargon). Daarmee zijn leningen dus op een paar maanden tijd meer dan de helft duurder geworden.