Botanisch verschil tussen groenten en fruitVruchten zijn de plantendelen die het zaad omringen. Zij zijn gegroeid uit het vruchtbeginsel of vanuit de basis van de bloem. Alle andere eetbare plantendelen zoals stengels, wortels en bladeren worden aangeduid als groenten.
Wat is fruit? Fruit is de verzamelnaam voor eetbare vruchten. Ze worden meestal rauw gegeten en smaken zoet of zuur. Plantkundig gezien is een vrucht het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting.
Fruit is de verzamelnaam voor eetbare vruchten van plantensoorten en -rassen, en daarop gelijkende schijnvruchten zoals aardbei, vijg, ananas, appel en peer. Hoewel ook het woord ooft hiervoor wordt gebruikt, wordt daarmee doorgaans vooral boomfruit of najaarsfruit, zoals appels en peren, bedoeld.
Alles wat aan een kruidachtige plant groeit is volgens de tuinbouwkundige definitie groente, terwijl alles wat aan een houtachtige plant groeit volgens deze definitie fruit is. Dit is een belangrijk criterium om bijvoorbeeld de tomaat niet als fruit maar als groente te beschouwen.
Plantkunde: komkommer is fruit
Een komkommer groeit uit een bloem en bevat zaadjes die kunnen worden gebruikt voor het kweken van nieuwe komkommers. De komkommer is dus botanisch gezien fruit.
Tomaat. Tomaten zijn plantkundig gezien fruit, maar dat houdt mensen niet tegen om ze onder de noemer groente te plaatsen. Een discussie hierover liep zo uit de hand dat er in Amerika in 1893 iemand naar het hoger gerechtshof trok en de rechtszaak won. Sindsdien zijn tomaten officieel een groente.
Augurk en Komkommer zijn het nauwst verwant en heten -beiden- officieel: Cucumis sativus. Toch zijn het twee verschillende soorten groene vruchten, die als 'groente' worden verhandeld. Vers ge-oogste Augurken zijn knapperig, fris van smaak maar pittger dan Komkommers.
– Alles wat aan een houtachtige plant groeit is fruit. Binnen de tuinbouw wordt de tomaat daarom gezien als een groente, en niet als fruit. Tomaten groeien namelijk aan een kruidachtige plant en niet aan een houtachtige plant.
Wortel is een groente. Bospeentjes zijn lange slanke wortelen, die worden verkocht in bossen met het loof er nog aan. Als ze gewassen en zonder loof verkocht worden, heet het waspeen.
Fruit is eigenlijk een verzamelnaam voor eetbare vruchten. Een vrucht is - plantkundig gezien - het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting. Een tomaat is een vrucht, dus plantkundig gezien is tomaat fruit.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
De olijf behoort tot de steenvruchten en is dus geen groente. Olijfbomen groeien vooral rond het Middellands Zeegebied. Olijven zijn aanvankelijk groen van kleur, maar worden donkerder naarmate ze langer in de zon hangen. Olijven eet je niet vers van de boom.
Mais is een graansoort.Je kunt het ook eten als groente. Maiskorrels groeien en rijpen in kolven die omhuld zijn met grote schutbladeren. De zaden van maiskolven zijn meestal goudgeel, maar er bestaan ook donkerrode, blauwe, violette en zwarte soorten.
Wat zijn vruchtgroenten? Vruchtgroenten zijn groenten waarvan, in tegenstelling tot de meeste andere groenten, de vruchten worden gegeten. De bekendste en meest gegeten soorten zijn tomaten, aubergines, courgetten, komkommers, paprika's en pompoenen.
Avocado is een vruchtgroente. Hij wordt bij de groente ingedeeld omdat hij meestal als groente wordt gegeten. Hij telt dus mee voor de richtlijn van 250 gram groente per dag. Avocado staat in de Schijf van Vijf.
Aardbei is een fruitsoort. Aardbeien bevatten weinig calorieën. Er zit veel vitamine C in aardbei, en de vrucht draagt bij aan de inname van foliumzuur. Aardbei staat net als ander fruit in de Schijf van Vijf.
Pompoenen zijn botanisch gezien vruchten, omdat ze zaden bevatten. Pompoen is familie van de komkommer en de meloen. Culinair en voedingswaardetechnisch gezien is pompoen echter een groente.
Paprika is een vruchtgroente en valt onder de groente. Paprika's zijn er in allerlei kleuren en vormen. Zo zijn er oranje, gele, rode en groene paprika's en puntpaprika's. Groente staat in de Schijf van Vijf.
Botanisch gezien is de aardbei een schijnvrucht. Een echte vrucht groeit uitsluitend uit een vruchtbeginsel; het onderste gedeelte van de stamper van een bloem. Het rode gedeelte dat we eten, groeit echter vanuit de bloembodem. De echte vruchten zijn de pitjes die je aan de buitenkant ziet zitten.
Ananas is een gezonde fruitsoort. Het fruit bevat onder andere vitamine C en betacaroteen. In onderstaande tekst hebben we het telkens over 100 gram ananas. Een hele ananas weegt ongeveer 800 gram.
Komkommer is een groente. Om precies te zijn een vruchtgroente. Dat wil zeggen dat komkommer hoort bij de groenten waarvan we de vrucht van de plant eten. Net zoals bijvoorbeeld paprika en tomaat.
Augurken bevatten net als andere groentes veel voedingsstoffen die gezond zijn voor jou en je baby, zoals vitamine B9 en folaten. Genoeg groente eten tijdens de zwangerschap zorgt ook voor een goede spijtvertering en vermindert daarmee de kans op obstipatie.
De augurk is een vrucht van de plant Cucumis sativus uit de komkommerfamilie die wordt ingelegd in azijn of pekel om te fermenteren.
Door de hoge zuurtegraad zou augurkensap bepaalde zenuwprikkels beïnvloeden, waardoor de spiercontracties afnemen. De spier ontspant zich dan weer.