B-potloden zijn ideaal om mee te schetsen. De B potloden zijn ook geschikt om schaduwen in je tekening aan te brengen. Doordat deze potloden zo zacht zijn kan je het ook uitvegen, met bijvoorbeeld een doezelaar. H-potloden zijn handig voor technische tekeningen, bedoelt voor de wat preciezere tekeningen.
een B potlood is zachter en zwarter en hoe meer B hoe zachter en zwarter (dus 6B bijvoorbeeld). H is juist een aanduiding voor harde potloden 2H is een beetje hard (en lichter van kleur) en 4 H is al een heel hard potlood. Harde grafiet potloden zijn geschikt voor strakkere lijnen en technische tekeningen.
Welk potlood om te schetsen? Voor technische tekeningen of losse schetsen raden wij u aan potloden met een harde tot gemiddelde hardheid (9H tot H) aan te schaffen, bijvoorbeeld een 6H potlood. Hiermee zet u strakke perspectieflijnen of creëert u gedetailleerde constructietekeningen, die niet zomaar vlekken of afgeven.
Pak een B of 2B voor de lijnen van een portrettekening
Dat is de reden waarom je een lijnen tekening voor een portret beter met een zacht potlood, B of 2B, maakt.
HB is een mengeling van hard en zacht en wordt vaak gebruikt op scholen. Voor kunstenaars zijn de zachte potloden uitstekend geschikt om met textuur, toon, arcering of gewoon een simpele lijn diepte aan te brengen.
Zo is een HB potlood een neutraal potlood, zowel de kleurtint als de hardheid.een B potlood is zachter en zwarter en hoe meer B hoe zachter en zwarter (dus 6B bijvoorbeeld). H is juist een aanduiding voor harde potloden 2H is een beetje hard (en lichter van kleur) en 4 H is al een heel hard potlood.
Zachte potloden hebben de letter B en zijn veelzijdiger in het aanbrengen van textuur en toon dan harde potloden, lopend van B (of 1B), 2B, 3B tot en met 9B, het zachtste potlood. HB is een mengeling van hard en zacht en wordt vaak gebruikt op scholen.
Tevens komt dit met andere voordelen: De potloden geven consistent kleur af, geven geen vlekken bij meerdere lagen en de pigmentafgifte is nog steeds uitstekend. De Polychromos is dus een potlood dat extreem consistent presteert en dat is precies wat nodig is om je materiaal goed te leren hanteren.
Zachte potloden hebben de letter B en zijn veelzijdiger in het aanbrengen van textuur en toon dan harde potloden, lopend van B (of 1B), 2B, 3B tot en met 9B, het zachtste potlood. HB is een mengeling van hard en zacht en wordt vaak gebruikt op scholen.
Kleurpotloden die goed te blenden zijn, zijn de Faber Castell Polychromos en de Holbein potloden. Wil je gaan blenden met je kleurpotloden? Natuurlijk kun je dat doen met bijvoorbeeld wat keukenpapier of een doezelaar, maar er zijn nog meer verschillende technieken die elk een ander resultaat geven.
Harde potloden worden aangegeven met de letter H en afhankelijk van de hardheid staat er een getal naast. Dit gaat van een H potlood (minst hard) t/m een 9H potlood (zeer hard). De letter B staat voor zachte potloden. Dit gaat van een B potlood (minst zacht) t/m een 9B potlood (zeer zacht).
Faber-Castell 9000 potlood (4B)
Het 4B-grafietpotlood uit de Faber-Castell 9000-serie is al jarenlang een favoriet van kunstenaars en illustratoren. Het stevige hout beschermt de potloodstift tegen breken, waardoor u zorgeloos tekent of schetst. Dit potlood heeft een zachte potloodstift (hardheid 4B).
Grafietstiften en –staafjes zijn ideaal voor het tekenen van vlakken en tekenen op groot formaat. Een grafietstift is een soort grafietpotlood, maar dan zonder hout. Het volledige potlood bestaat uit grafiet. Super handig, want daardoor kun je niet alleen dunne lijnen tekenen, maar ook vlakken.
Het ideale tekenpapier voor kleurpotloden en schetsen heeft een fijne of gemiddelde textuur. Onze favoriet is het Canson Illustration papier. Het is lekker dik, ideaal voor gelaagde tekeningen met mooie kleurpotloden. De textuur is fluweel-achtig, ideaal voor kleurpotloden.
Veel mensen denken dat tekentalent is aangeboren en in je moet zitten, maar dat is helemaal niet waar. Door goed te leren kijken, door veel geduld te hebben en tijd te investeren kan werkelijk iedereen leren tekenen.
Je kan tekenpapier gebruiken voor droge media, zoals grafiet, houtskool, conté, pastelpotloden en kleurpotloden. Voor het werken met pastel- en kleurpotloden bevelen wij uitsluitend tekenpapier aan i.p.v. schetspapier. Je krijgt met tekenpapier diepere kleuren dankzij de diepere korrel van tekenpapier.
Harde grafiet potloden zijn geschikt voor strakkere lijnen en technische tekeningen.Zachte potloden zijn juist meer geschikt voor schetsmatig werken. Door de zachtheid kan je deze ook goed uitvegen. Natuurlijk is ook het tekenpapier erg belangrijk en een goede gum is onmisbaar.
Pastelpotloden. Pastelpotloden zijn potloden met een kern van droog krijt. Deze kennen weer een hele andere werktechniek, maar worden ook veel gebruikt voor het maken van gedetailleerde en realistische portretten. Het wordt vaak in combinatie gebruikt met soft-pastels, maar wordt ook vaak opzichzelf gebruikt.
De Luminance is het duurste kleurpotlood dat wij verkopen (Meer dan 3 euro per stuk). Dit is dan echter wel aan alle details te merken.
Maar hoe lang gaat een potlood mee? Dit verschilt natuurlijk per grootte, maar met een normaal potloodje kun je zo'n 45.000 gemiddeld grote woorden schrijven of een lijn trekken van 56.327 meter!
De naam potlood komt van de voorganger van het grafietpotlood: de loodstift (het lood werd in een pot gesmolten), de goedkopere tegenhanger van de zilverstift.
Om een kleurpotlood te maken wordt de klei gemengd met een pigment, dat is een soort verf in poedervorm. Vroeger haalde men de poeder uit de natuur, bijvoorbeeld ijzererts is behoorlijk rood als het in droge omgeving word gevonden en geel (oker) als er wat meer water in de grond zit.