Wanneer alle documenten compleet zijn en u betaald heeft, start het proces. Daarna duurt een diplomawaardering 20 werkdagen. Een spoedaanvraag duurt 10 werkdagen.
Wat kost een diplomawaardering? Een diplomawaardering kost € 148,83. Dit bedrag is inclusief btw. Wij weten van te voren niet of Nuffic of SBB de diplomawaardering zal afgeven.
De Nederlandse hogeschool of universiteit kan uw diploma's waarderen of voor u een diplomawaardering aanvragen bij Nuffic.
Een diplomawaardering beschrijft met welk Nederlands diploma uw buitenlandse diploma vergelijkbaar is.
Europese verdragen garanderen binnen de EU een gelijke behandeling o.a. op het vlak van de toegang tot de arbeidsmarkt. Een diploma dat je hebt behaald aan de KU Leuven wordt in Nederland gewoon erkend en heeft dezelfde waarde als een vergelijkbaar diploma dat behaald is aan een Nederlandse universiteit.
A2 is de oude benaming voor het huidige 'diploma secundair onderwijs'. Hoewel de benaming al officieel werd afgeschaft in de 70-er jaren, wordt deze nog veel gebruikt. Benaming voor een intussen niet meer bestaand onderwijsniveau, namelijk Lager Secundair Technisch. De term wordt soms nog gebruikt bij vacatures.
Hbo-bacheloropleidingen zijn 4-jarig (240 studiepunten). Wo-bacheloropleidingen zijn 3-jarig (180 studiepunten). De toelatingseis voor een hbo-bacheloropleiding is een diploma op minimaal mbo (niveau 4) of havo-niveau. Voor wo-bachelors is dat een vwo-diploma of hbo-propedeuse.
U vraagt erkenning aan voor uw opleiding bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Als u erkenning krijgt voor een opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs, wordt u geregistreerd in het Centraal register beroepsopleidingen (Crebo ). Hbo-opleidingen komen in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO ).
Vroegere benamingen voor diploma's in verschillende onderwijsniveaus. Afgestudeerden in een hogeschool behaalden een A1-diploma, afgestudeerden in het technisch secundair onderwijs (tso) behaalden een A2-diploma, enz.
Op de website Mijn diploma's kunt u van veel opleidingen diplomagegevens bekijken. U kunt een digitaal overzicht (uittreksel) van uw diplomagegevens downloaden.
Een diplomawaardering is een document waarop staat: Uw naam en geboortedatum. Welke opleiding u heeft gedaan en hoe lang deze duurde. Waar en wanneer u de opleiding heeft gedaan.
Diploma legaliseren
Autoriteiten weten dan dat je diploma rechtsgeldig is. Je kunt alleen diploma's legaliseren van geaccrediteerde opleidingen. Je moet dit regelen in het land waar je je diploma behaald hebt. En vaak moet je er ook voor naar de Nederlandse ambassade in dat land.
Een Indicatie Onderwijsniveau beschrijft met welk Nederlands opleidingsniveau uw opleiding vergelijkbaar is. Dit is een inschatting, omdat u geen documenten meer heeft van uw opleiding. Bij het invullen van de aanvraag kunt u ook vertalingen uploaden als u deze heeft.
Diploma ouder dan 5 jaar of langer dan 5 jaar uit het vak
Dan kom je in aanmerking voor een verkorte opleiding die je klaar maakt om aan de slag te gaan. Geldige zorgdiploma's zijn bijvoorbeeld de oude opleiding VZ/KZ/AG en MDGO VZ (niveau 3).
Heeft u een Nederlands diploma hoger onderwijs? En gaat u werken of studeren in Vlaanderen? Dan is een aanvraag voor gelijkwaardigheid niet nodig. Uw Nederlandse graad van “bachelor”, “master” of “doctor” is gelijkwaardig aan de Vlaamse graad van “bachelor”, “master” of “doctor”.
In het volwassenenonderwijs bestond een gelijkaardige opleidingsindeling naar niveau. De A werd er vervangen door een B, dus B2 was van het niveau A2. Een B1 was dan hoger onderwijs, behaald in het avondonderwijs. Het huidige niveau dat overeenstemt met A1 is de professionele bachelor en met B1 HBO5 graduaatsopleiding.
Mbo niveau 4 is het hoogste niveau binnen het middelbaar beroeps onderwijs (mbo). De mbo-opleidingen niveau 4 leiden je op tot een baan waarbij je zelfstandig specialistische, uitvoerende taken kunt verrichten. Denk hierbij aan opleidingen als MBO Bedrijfsadministrateur, MBO Onderwijsassistent of MBO Doktersassistent.
ASO = algemeen secundair onderwijs TSO = technisch secundair onderwijs BSO = beroeps secundair onderwijs ASO is het hoogste, daarna kun je naar de universiteit. Dan heb je TSO, dat is vergelijkbaar met de Havo. Daarna kun je naar de hogeschool. BSO is vergelijkbaar met het VMBO.
De overheid wil scholing voor een brede doelgroep mogelijk maken. Daarom is per 1 maart 2022 het STAP-budget gestart. Via STAP kunnen volwassen werkenden of werkzoekenden jaarlijks maximaal € 1.000 financiële hulp krijgen om scholing te betalen.
Of een opleiding in het hoger onderwijs erkend is, kunt u nakijken en in Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO) en bij de NVAO. opleidingsgegevens in CROHO (alle Nederlandse erkende hogeronderwijsopleidingen); databank van de NVAO (alle erkende hogeronderwijsopleidingen in Nederland en Vlaanderen).
Veel beroepsopleidingen op middelbaar of hoger niveau worden erkend door de overheid, ook wel bekend als een wettelijke erkenning. Dit betekent dat de opleiding en het daaraan gekoppelde diploma officieel erkend worden als beroepsopleiding door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.
Universiteit is niet moeilijker of beter dan hogeschool.
Hét grote verschil zit 'm in de manier van lesgeven en evalueren. Zorg dus vooral voor een match met je eigen studieprofiel, dan studeer jij straks in no time magna cum laude af.
Het tempo ligt op het hbo dus echt wel hoger. Daarnaast worden de teksten en dingen die je moet leren niet zo vaak herhaalt als op het mbo. Zodra iets is behandeld, dan wordt er van je verwacht dat je het ook hebt onthouden. Dat is soms lastig, met name als de studieboeken ook moeilijker zijn.
Als je geen hbo-opleiding hebt afgerond, kun je door (werk-)ervaring en je kwaliteiten toch op hbo- niveau werken. Onder een hbo-denk-/werkniveau wordt verstaan: 1) Je hebt een goede algemene ontwikkeling. 2) Je hebt goede schriftelijke en mondelinge vaardigheden en je bent in staat kennis over te dragen.