Ze komen regelmatig boven om adem te halen, want ze zijn geen vissen en hebben dus geen kieuwen om zuurstof mee uit water te filteren. Een dolfijn kan ongeveer vijftien minuten onder water blijven.Sommige dolfijnen zelfs een uur!
Ademhaling
Ze halen adem via het blaasgat boven op hun hoofd. Onder water wordt het blaasgat afgesloten met een soort klepje waardoor Tuimelaars zo'n 15 minuten onder water kunnen blijven. Er bestaan ook dolfijnen soorten die wel een uur onder water kunnen blijven zonder adem te halen.
Dolfijnen kunnen ongeveer vijf keer per minuut ademhalen voordat ze weer onderduiken, zonder dat ze hoeven te stoppen met zwemmen. Doorgaans haalt een dolfijn twee tot vier keer per minuut adem, wanneer hij vlak onder de oppervlakte zwemt. Als hij duikt, kan hij zijn adem zeven of meer minuten inhouden.
Het team ontdekte dat de dolfijnen veel langer onder water kunnen blijven dan gedacht. Twee specifieke dolfijnen spanden de kroon. Eén dolfijn bleek maar liefst drie uur lang onder water te blijven, terwijl een andere het een buitengewone 3 uur en 42 minuten vol wist te houden.
In 2014 zagen onderzoekers zogeheten dolfijnen van Cuvier tot 2992,2 meter afdalen in een ruim twee uur durende duik. De dieren kunnen hun adem zo lang inhouden doordat zuurstof in de spieren zich bindt aan het eiwit myoglobine.
Hoe slapen en ademen dolfijnen? Dolfijnen ademen via het blaasgat bovenop hun kop. Ze kunnen niet onbewust ademen, zoals mensen doen. Ze moeten blijven denken aan de volgende hap lucht die ze aan de oppervlakte moeten halen.
Haaien en orka's zijn vrijwel de enige vijanden van gewone dolfijnen. Alle belangrijke bedreigingen hangen samen met de mens: jacht (rond de Azoren alsook rond Japan en Zuid-Amerika). In veel gebieden komen dolfijnen om als onbedoelde bijvangst bij de (tonijn)visserij en in lange drijfnetten ("muren des doods").
Ook nog een speciaal geval: de dolfijn. Hij slaapt eigenlijk nooit volledig. Dolfijnen laten namelijk telkens maar één hersenhelft slapen en houden dus altijd letterlijk één oog open. Dat doen ze zo een 8 uur per dag.
Dolfijnvlees zit vol kwik en is dus heel ongezond. Veel Japanners weten niet wat er in Taiji gebeurt door een soort zwijgplicht in de media. Veel Japanners weten zo mogelijk niet dat ze eigenlijk dolfijn eten. Kwik zit in de meeste zeedieren die we eten.
Vervuiling en scheepvaart verstoren de levens van dolfijnen. De zee wordt steeds drukker door scheepvaart. Hierdoor is het gebied niet zo veilig meer en zijn er veel aanvaringen met dolfijnen. De schepen veroorzaken veel lawaai.
Dit kan gaan van 2 tot 7 jaar voor vrouwtjes en 3 tot 12 jaar voor mannetjes. Ze zouden zo'n 35 jaar oud worden, maar slechts ongeveer 22 in de Zwarte Zee.
Welk zeedier kan het diepst duiken? Het diepst duikende zeezoogdier is de spitssnuitdolfijn van Cuvier. Ze kunnen tot 3000 meter diep duiken. En dat terwijl ze net als mensen, boven water moeten ademhalen.
Zwemmen met dolfijnen in gevangenschap is echter nooit een goed idee! Dolfijnen zijn sociale dieren en vinden interactie met mensen op open zee soms best leuk. Dagelijkse gedwongen interactie is voor dolfijnen helemaal niet goed en zorgt voor verveling, angst en stress.
Gemiddeld worden er tijdens de jaarlijkse traditie zo'n 600 dieren gedood, zeggen de lokale autoriteiten. "De dood van de ruim 1400 dolfijnen en grienden is waarschijnlijk het hoogste aantal ooit gemeten", zegt de dierenwelzijnsorganisatie.
Men vermoedt dat een combinatie van nieuwsgierigheid en het speelse karakter van de dolfijn ervoor zorgt dat ze veelvuldig contact hebben met andere diersoorten, waaronder de mens. Veelvuldig wordt waargenomen dat dolfijnen met boten mee zwemmen.
Van dolfijnen werd het al vermoed, maar nu weten we zeker dat ze ervan genieten. Dolfijnen blijken ook niet echt preuts. Ze hebben vaak seks – meerdere keren per dag.
"Maar slapen ze dan wel net als mensen een aantal uur achter elkaar? "Nee, ze slapen eigenlijk korte stukjes tussendoor. De dolfijnen in het Dolfinarium zijn de hele dag lekker met ons aan het spelen en lekker springen en gek doen, dus die slapen meestal 's nachts.
Wilde dolfijnen gebruiken unieke fluitsignalen om elkaar te identificeren. Tot die conclusie komen wetenschappers van de Universiteit van St. Andrews in Schotland. Bij het nabootsen van de geluiden reageerden de dolfijnen afzonderlijk op hun eigen fluitsignaal.
De meeste dolfijnen zijn vriendelijk maar het zijn wilde dieren en ze kunnen agressief zijn – hoewel ze zelden bijten – of mensen aanvallen, vooral als ze denken dat ze in gevaar zijn of erg gestrest zijn.
Dolfijnen horen zeker thuis in dit lijstje met slimste dieren ter wereld. Ze zijn uiterst intelligent, speels en sociaal, maar soms ook erg sluw. Dolfijnen kunnen namelijk bendes vormen, die anderen nietsontziend treiteren en zelfs martelen.
Dolfijnen paren gedurende het hele jaar, maar vooral tijdens de warmere zomermaanden. Na een draagtijd van 12 maanden wordt er één jong geboren. Zo'n jong noemen we een kalf. Net als bij koeien!
Dolfijnen horen vrij te kunnen zwemmen in de oceaan en niet opgesloten te zitten in betonnen tanks of kunstmatige meertjes. Wilde dolfijnen zwemmen vaak meer dan zestig kilometer per dag, ze foerageren, spelen met hun schoolgenoten, paren en gebruiken hun echolocatie om hun omgeving in de oceaan te verkennen.
Maar een dolfijn moet er wel over nadenken. Als hij heel diep zou slapen zou hij gewoon vergeten adem te halen en zou hij verdrinken. Daarom blijven ze altijd een klein beetje wakker. Ze slapen met EEN oog dicht en EEN oog open.
Het is daarom lastig om te zeggen in hoeverre dolfijnen een taal hebben. Maar over een ding zijn de wetenschappers het wel eens; dolfijnen communiceren met behulp van fluitjes. Fluiten doen ze niet met hun mond of lippen, maar door lucht te blazen door hun spuitgat.