Enquête Nauwkeurigheid Definitie: Enquête nauwkeurigheid is de mate waarin een enquêteresultaat het attribuut vertegenwoordigt dat wordt gemeten in de groep van interesse of populatie.
In wetenschap, techniek, industrie en statistiek is nauwkeurigheid of accuratesse de graad van overeenstemming tussen een gemeten of berekende waarde en de daadwerkelijke (ware) waarde. Hoe groter de nauwkeurigheid hoe kleiner de totale fout. Nauwkeurigheid bestaat uit juistheid en precisie.
Nauwkeurigheid verwijst naar de overeenstemming van metingen met de werkelijke waarde. Een nauwkeurige meting is een meting die dicht bij de werkelijke waarde ligt. De nauwkeurigheid kan worden bepaald door het vergelijken van de gemiddelde waarde van de metingen met de werkelijke waarde.
Bij betrouwbaarheid gaat het om hoe consistent een methode iets meet. Hierbij is het van belang dat de uitkomsten hetzelfde zijn als je de meting of het gehele onderzoek op exact dezelfde wijze nog een keer uitvoert (reproduceert of repliceert).
Een meetsysteem dient valide, betrouwbaar en nauwkeurig te zijn. Dit betekent dat je meet wat je wilt meten, dat je onder dezelfde omstandigheden telkens (ongeveer) hetzelfde meet en dat jouw meetuitkomsten overeenkomen met de werkelijke waarde.
Met een vooruitziende blik kun je toekomstige problemen of misstappen voorkomen. Resultaatgericht. Wie goede resultaten wil behalen, zal ook nauwkeurig werken. Slordigheid vermindert immers de kans op succes.
Bij betrouwbaarheid gaat het om hoe consistent een methode iets meet. Hierbij is het van belang dat de uitkomsten hetzelfde zijn als je de meting of het gehele onderzoek op exact dezelfde wijze nog een keer uitvoert (reproduceert of repliceert).
De betrouwbaarheid 'reliability' kun je inschatten door te kijken naar de auteur, de uitgever, of er sprake is van 'peer-review', hoe de publicatie in boekbesprekingen wordt beoordeeld en hoe vaak andere wetenschappers naar de publicatie verwijzen.
Competentie: Nauwkeurigheid / Accuratesse
Dit competentiegebied omvat de competenties die betrekking hebben op gedrag dat in sterke mate bepaald wordt door de individuele talent van mensen. Het leveren van werk waarin, ook als het gedetailleerd werk betreft, geen fouten voorkomen.
De nauwkeurigheid van een meetinstrument is de maximale grootte van de afwijking tussen de werkelijke waarde en de afgelezen waarde in procenten van de meetbreedte. Bijvoorbeeld bij ijking van een manometer blijkt dat de ijkmanometer 5 bar aanwijst, terwijl de manometer die getest wordt 5,2 bar aangeeft.
Wanneer nauwkeurigheid wordt gebruikt bij het meetproces, is er sprake van meetnauwkeurigheid. De nauwkeurigheid van meetapparatuur kan worden gebruikt als maatstaf bij het bepalen van de nauwkeurigheid van de resultaten. Meetsystemen met een hogere meetnauwkeurigheid kunnen nauwkeuriger meten.
Accuratesse betekent dat je houdt van nauwkeurigheid en precisie. Je bent punctueel, grondig, stipt, precies, nauwgezet en minutieus in de afwerking. Je hebt oog voor details en je kunt aandachtig werken. Constateer je een fout of onvolledigheid dan rust je niet totdat je precies weet van de hoed en de rand.
Wat betekent accuraat zijn? Accuraat betekent nauwkeurig of precies. Als competentie betekent het zorgvuldig en precies handelen, gericht op het voorkomen van fouten.
Valkuil van nauwkeurigheid
Als nauwkeurigheid een obsessie wordt, kan dat leiden tot angst voor fouten en een gebrek aan creativiteit dat schadelijk kan zijn voor jezelf of de organisatie.
Het betrouwbaarheidsniveau (confidence level) is het percentage van de keren dat je verwacht in de buurt van dezelfde schatting te komen als je je experiment nog een keer uitvoert of opnieuw op dezelfde manier een steekproef uit de populatie haalt.
Een definitie luidt: betrouwbaarheid geeft de mate aan waarin meetresultaten een afspiegeling zijn van de te meten variabele. Een andere definitie luidt: betrouwbaarheid geeft de mate aan waarin metingen vrij zijn van de invloed van toevallige factoren.
Bij validiteit gaat het om het meten wat je beoogt te meten. Bij betrouwbaarheid daarentegen gaat het om de vraag of je onderzoeksresultaten hetzelfde zouden zijn als je het onderzoek op dezelfde wijze nogmaals uitvoert.
het betrouwbaarheidsniveau: Dit percentage vertelt je hoe zeker je mag zijn van de foutenmarge. Met andere woorden: in welke mate vertrouw je erop dat de antwoorden die de respondenten hebben gegeven correct zijn. 95 procent is de standaard binnen de marktonderzoekswereld.
Het verschil tussen betrouwbaarheid en validiteit
Betrouwbaarheid en validiteit zijn sterk aan elkaar verbonden, maar wijzen op verschillende kwaliteiten van het onderzoek. Een onderzoek kan namelijk:Niet valide en niet betrouwbaar zijn.
Betrouwbare bronnen zijn vaak transparant. Een voorbeeld is dat er adres- en contactgegevens op de website staan. Of ze vermelden namen van klanten of samenwerkingsverbanden. Vaak zie je ook dat deze bronnen open staan voor commentaren op de informatie die ze publiceren.
Met 4 à 5 metingen heb je een grove indicatie van de spreiding. Met 10 metingen heb je een redelijke waarde. Dit laatste is dus eigenlijk het minimum dat je nodig hebt voor een betrouwbaar resultaat.
exact, foutloos, nauwgezet, nauwkeurig, precies, secuur, stipt, zorgvuldig. punctueel (bn) : accuraat, exact, minutieus, nauwgezet, nauwkeurig, precies, secuur, stipt.