Mensen die introvert zijn praten vaak alleen als ze ook echt denken dat ze wat te zeggen hebben. De 'small talk' wordt dan vaak achterwege gelaten. Maar spreek een introvert persoon eens in een rustige situatie aan en praat over een onderwerp dat hem of haar interesseert, dan zal je snel op dit vooroordeel terugkomen.
introvert bijv. naamw. Uitspraak: [ɪntro'vɛrt] als je je gevoelens vooral voor jezelf houdt Voorbeeld: `Introverte mensen zijn rustig, zeggen niet veel en zijn liever alleen dan in een gezelschap.
Introverten zijn rustige en bedachtzame mensen. Ze hebben vaak veel expertise op hun vakgebied, maar dit is niet altijd zichtbaar voor anderen. Ze krijgen dan ook regelmatig te horen dat ze zichzelf meer moeten profileren en moeten laten zien in de organisatie.
De sociale introvert
Liever een betere band met weinig contacten dan oppervlakkige relaties met heel veel vrienden. Dit type kenmerkt zich ook door graag alleen te willen zijn.
Doordat introverten vaak meer op de achtergrond zijn in groepen, tijd nodig hebben om hun gedachten te ordenen en het lastig vinden om in te breken in gesprekken, ervaren extraverten ze regelmatig als passief. Ook omdat introverten weinig praten over wat ze doen en de hoeveelheid werk ze verzetten.
Introverts krijgen energie van betekenisgeving en zingeving. Ze willen iets doen wat een verschil in de wereld maakt (of dit nu klein of groot is maakt niet uit). Veel introverte mensen kunnen hun energie opladen door dagelijks aan hun eigen doelen te werken. Zo kun je doelen opstellen die altijd vóór jou werken!
Introverte mensen zijn niet per definitie verlegen, het kost hen alleen meer energie om zich in een onbekend gezelschap te profileren. De energie is naar binnen gericht, het zijn meer de denkers dan de doeners. Dat maakt introverte mensen over het algemeen rustiger dan extraverte mensen.
Ambivert is een persoonlijkheidstype dat tussen introvert en extravert in zit. Je karakter past dus niet standaard in het hokje van de twee uitersten. Je persoonlijkheid is meer genuanceerd in vergelijking met introverte en extraverte personen.
Introversie is gerichtheid op de binnenwereld, energie krijgen van op jezelf zijn, rustig en bedachtzaam zijn, extraversie is gerichtheid op de buitenwereld, energie krijgen van gezelschap, spraakzaam en open zijn. Introvert werd oorspronkelijk door Sigmund Freud in zijn theorie over het libido gebruikt.
De schatting is dat 75 procent van de mensen een extravert temperament heeft en de overige 25 procent zou introvert zijn. Het grootste verschil tussen extraverten en introverten zit hem voornamelijk in de manier waarop ze a) met prikkels van buitenaf omgaan en b) waar ze energie uit halen.
Vorm van zelfgerichtheid, 'narcisme', waarbij iemand op een verhaal van iemand anders alleen maar reageert met het delen van zijn eigen ervaringen.
Maar dat je mond ook dingen doet als je niet praat, is minder geweten. En dat hierbij ook dingen fout kunnen gaan, is al helemaal onbekend. Zo kun je bijvoorbeeld dag en nacht door je mond ademen in plaats van door je neus. Hierdoor kunnen je tanden verkeerd groeien en kan je gezicht uitdrukkingsloos worden.
Mutisme of stomheid is een stoornis in de gesproken taal, die wordt gekenmerkt door het (bijna) niet uiten van gesproken taal. Dit kan liggen aan onvermogen om te spreken. Dit treedt op bij cognitieve stoornissen en als catatonie bij schizofrenie. Ook kan het voorkomen bij depressie of als conversiestoornis.
Vraag aan hem wat hij wil en probeer hem erbij te betrekken. Sommige jongens zijn sociale introverte mensen, dat betekent dat hij het wel erg leuk vindt om bij mensen te zijn en leuke dingen te doen, maar ook zijn eigen tijd nodig heeft. Hij wil zijn batterij weer opladen door zijn eigen ding te doen.
Je introverte geliefde heeft moeite met gebabbel en zit niet te wachten om met jou allerlei feestjes en borrels af te struinen. Spreek met elkaar af hoevaak je samen naar feestjes en borrels gaat. Accepteer om van tijd tot tijd alleen te gaan, zodat je introverte geliefde “alleen-tijd” heeft om op te laden.
Als introvert kan je geen extravert worden. Blijf trouw aan jezelf. Doe wat je wil doen, niet wat je denkt te moeten doen omdat dat de sociale norm zou zijn. In sommige situaties kan je je misschien meer extravert gaan gedragen, omdat de situatie het vraagt.
Zowel introverte als extraverte mensen zijn nodig op de werkvloer. Gelukkig maar, want het is niet mogelijk om als introvert een extravert persoon te worden of andersom. Wel kun je jezelf aanleren om flexibel te zijn door bijvoorbeeld meer extraverte gedragingen aan te leren.
Wees dus altijd zo open en eerlijk mogelijk. Begrijp ook goed hoe jullie allebei met gevoelens en gedachten omgaan. Extraverte partners praten vaak openlijk over wat ze denken, terwijl introverte mensen zich meer terugtrekken en het alleen willen verwerken. Het is belangrijk om deze verschillende te accepteren.
Introverte mensen zijn vaak stil en teruggetrokken maar dat komt alleen maar doordat zij zich daar het prettigst bij voelen, ze zijn op dat moment juist wel zichzelf. Introverte mensen kunnen extravert worden, als ze hier maar hard genoeg hun best voor doen.
Van HSP's is bekend dat zij vaak (ook) veel oog hebben voor een ander. Een dienstverlenend of ondersteunend beroep is dus een logische keuze. Te denken valt aan banen zoals secretaresse, virtual assistant, jobcoach, teamleider, professional organizer, pedagogisch (mede)werker, woonconsulent of casemanager.
Sociale beroepen zijn beroepen waarbij je andere mensen helpt, verzorgt of iets leert. De bekendste voorbeelden van sociale beroepen zijn die in de zorg of het onderwijs. Zoals een verpleger of leraar. Maar denk ook aan beroepen in het bedrijfsleven met veel klantcontact.