De spierspanning in je tongAls je wakker wordt stijgt de adrenaline weer en ook je tongspanning. Als je je dan vervolgens moet haasten, heb je daar extra veel energie voor nodig en stijgt de spanning in je tong nog meer. Je tong gaat daardoor tegen je gehemelte of je tanden aan drukken.
Bij de juiste positie van de tong in rust ligt de tongpunt nét achter de boven- ste snijtanden tegen het gehemelte aan.
Je tong moet losjes tegen je boven gehemelte(bovenkaak) liggen.
Een gewoonte waarbij de tong krachtig tegen de tanden wordt gedrukt tijdens het slikken en/of in rustpositie. Tongpersen kan de stand van de tanden en kaken beïnvloeden.
De spierspanning in je tong
Als je wakker wordt stijgt de adrenaline weer en ook je tongspanning. Als je je dan vervolgens moet haasten, heb je daar extra veel energie voor nodig en stijgt de spanning in je tong nog meer. Je tong gaat daardoor tegen je gehemelte of je tanden aan drukken.
Een gezonde tong is roze. Wanneer er een overmaat aan hitte in het lichaam is, zal de tong rood zijn. Is er koude, dan is hij bleek of zelfs paarsachtig. Daarnaast kijk je naar de kleur op specifieke delen van de tong, die daarmee iets vertellen over blokkades in de organen die ermee verbonden zijn.
Lik langzaam over de lippen van de ander, kijk of de ander antwoord met zijn of haar tong. Geef rustige tikjes met je tong, terwijl jullie zoenen, tegen de lippen (of als die dichtbij is, tegen de tong) van de ander.
De tong zit zo vast dat je hem niet kunt inslikken. Maar als de spieren ontspannen, kan hij de ademhaling blokkeren.
Zo kan afwijkend mondgedrag als tongpersen of een open mondgedrag het effect van een orthodontische behandeling of osteotomie vrijwel tenietdoen. Een logopedist kan het afwijkend mondgedrag afleren met behulp van oromyofunctionele therapie (OMFT). Het is hierbij van belang dat de patiënt tijdig verwezen wordt.
Een normale en gezonde tong is roze of licht rood van kleur. Als uw tong een andere kleur heeft, heeft u last van een 'anders gekleurde tong'. Als u een anders gekleurde tong heeft, kan deze wit, zwart, vel rood, donker rood, donker paars, bruin, blauw of geel zijn.
Normaal passen de bovenste en onderste tandenrij goed op elkaar als je de mond sluit. Als je de tanden niet goed meer op elkaar kan zetten, en dus niet goed aansluiten, spreken we van malocclusie. Vaak zorgt dit voor extra spanning in het kaakgewricht, en kan dit pijn veroorzaken in de kaak en/of het aangezicht.
De tong groeit door tot het achtste levensjaar en heeft door zijn groei een belangrijke invloed op de directe omgeving en het functioneren van de patiënt. Zo speelt de tong een belangrijke rol in de ontwikkeling van maxilla, mandibula, en de stand van de gebitselementen.
Je vieze tong schoonmaken wordt volgens tandartsen zeker aangeraden. Maar hoe vaak tong schrapen aanbevolen is, is een andere vraag! Tandartsen raden aan om je tong twee keer per dag te reinigen. De keuze voor je tong schrapen voor of na poetsen is wel van belang.
Vaak zien we ook daar een lage tongligging oftewel een 'luie' tong. Doordat de tong niet in de bovenkaak ligt (wat normaal wenselijk is), kan de bovenkaak te smal blijven, waardoor er onvoldoende ruimte is voor het 'grote' gebit. Ook afwijkend slikken heeft nadelige effecten op de groei van kaak, gehemelte en/of gebit.
Dat kan door een luchtpijpsnede te maken. In vakjargon: tracheotomie. "Daarmee kan je de patiënt redden, maar dan moet wel een omstander weten hoe dat moet tot de ambulance er is. Ook zou je kunnen proberen om met twee vingers de tong naar beneden en naar voren te halen."
Bij het eten en drinken gebruik je je tong om het voedsel goed in de mond te verdelen en het speeksel erdoor te vermengen. Dit is al de eerste fase van de spijsvertering. Je hebt de tong nodig om het eten door te kunnen slikken.
Het speeksel in je mond heeft een belangrijke functie: het beschermt je mondweefsels. Wanneer je last hebt van een droge mond, wordt je mond dus minder goed schoongehouden waardoor bacteriën vrij spel hebben. Dit kan resulteren in witte aanslag op je tong.
Zoenen vermindert hoofdpijn, migraine en menstruatiekrampen: tijdens het zoenen zetten onze bloedvaten uit en komt er endorfine vrij, waardoor je minder last hebt van menstruatiekrampen. Bovendien komen er dopamine en serotonine vrij die, samen met de endorfine, je hoofdpijn en je migraine helpen te verlichten.
Zoenen is gewoon heerlijk!
Daarnaast zitten zowel in je lippen als in je tong allerlei gevoelige zenuwen die ervoor zorgen dat die aanraking extra goed voelt. De zenuwen staan in contact met jouw brein en die maakt als reactie allemaal van die geweldige stofjes aan, zoals endorfine en dopamine.
“Tongzoenen is erg goed voor het mondmilieu”, vertelt Richard Kohsiek, tandarts en KNMT-bestuurslid. “Bij het zoenen maak je extra veel speeksel aan en dat houdt je tanden en tandvlees gezond. Het speeksel helpt bacteriën namelijk makkelijker weg te spoelen en dat verkleint de kans op plaque en gaatjes.”
Een normale, gezonde tong is rozerood van kleur en een bleke tong wijst op een afwijking. Een bleke tong kan wijzen op uitdroging, maar ook op een vitamine B12-tekort, mondschimmel of slechte mondhygiëne.
Hoe kom je weer aan een gezonde, roze tong? De beste manier om de aanslag van je tong te poetsen is door gebruik te maken van een tongreiniger met borstelhaartjes én een schrapertje ineen. Leukoplakie komt vaak door te roken.
Als je merkt dat je tong wit is, heb je misschien een beslagen tong, ook wel bekend als 'witte tong'. Dit is meestal onschadelijk en wordt veroorzaakt door bacteriën, schimmels en dode cellen die vast komen te zitten tussen ontstoken papillen op je tong.