Het zal je misschien verbazen dat bananen eveneens een kleine hoeveelheid jodium bevatten, naast andere gezonde mineralen als magnesium en kalium. Zo levert één banaan (zo'n 150 gram) je bijna 4 microgram jodium op.
Bakkerszout bevat meer jodium dan keukenzout. Brood gebakken met gejodeerd bakkerszout is daardoor de belangrijkste bron van jodium in Nederland.
Het ligt voor de hand dat voedingsproducten uit de zee meer jodium meedragen. Kabeljauw en makreel bevatten bijvoorbeeld zo'n 100 microgram per 100 gram vis. In een portie melk van 200 milliliter zit 14 microgram jodium, in een ei 10 milligram.
Onder invloed van jodium worden er schildklierhormonen aangemaakt. Deze hormonen zijn nodig voor de stofwisseling, groei en ontwikkeling van het zenuwstelsel. Als je helemaal geen brood eet, is de kans op een tekort aan jodium groot. Gebruik dan in elk geval keukenzout dat verrijkt is met jodium: Jozozout.
Rond de 100 gram Griekse yoghurt levert ook ongeveer 80 mcg jodium.
Groenten bevatten slechts sporen van jodium en kunnen niet je voornaamste bron van jodium zijn. Vroeger bevatten groenten meer jodium, dit heeft te maken met uitputting van de landbouwgrond.
In een glas melk van 150 milliliter zit 22 microgram jodium, in kaas zit 7 microgram per portie van 30 gram, in 1 ei zit 18 microgram jodium en in 100 gram witvis zit 243 microgram jodium. De hoeveelheid jodium in zeewier varieert sterk.
Bij een jodiumtekort gaat de schildklier trager werken en zwelt op. Bij kinderen leidt een jodiumtekort tot een groeiachterstand en een verminderd leervermogen. Bij volwassenen is de reactiesnelheid vaak trager, wordt er vocht vastgehouden in het lichaam en vermindert het denkvermogen.
Bij een tekort aan jodium gaat de schildklier trager werken en opzwellen. Dit heet ook wel struma of krop. Klachten bij traag werkende schildklier kunnen zijn: gewichtstoename, het veel koud hebben, traagheid en obstipatie.
Bij een tekort aan jodium gaat de schildklier trager werken en opzwellen. Dit heet ook wel struma of krop. Klachten bij traag werkende schildklier kunnen zijn: gewichtstoename, het veel koud hebben, traagheid en obstipatie.
Als mensen geen brood eten, of biologisch brood of thuisgebakken brood zonder bakkerszout eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort. Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Krop zorgt ervoor dat je schildklier trager gaat werken en opzwelt.
Voedingsmiddelen uit de zee (zoals zeevis, schaal- en schelpdieren, zeewier, algen, sushi, vismeel en kroepoek) bevatten van nature een grote hoeveelheid jodium.
Tablet 65 mg: Te gebruiken na een kernramp waarbij radioactieve isotopen van jodium zijn vrijgekomen, ter preventie of beperking van de opname van radioactief jodium door de schildklier na inname of inademing van deze stof.
Met een schaaltje volle yoghurt of kwark van 150 gram krijg je gemiddeld zo'n 22 microgram jodium binnen. Dat is bijna net zoveel als één volkoren boterham.
Als aanvaardbare bovengrens houdt de Europese Voedselautoriteit (EFSA) waarden aan van: 200 microgram (μg) jodium per dag voor kinderen van 1 tot 3 jaar.600 microgram (μg) per dag voor volwassenen.
Conclusie: vloeibaar Nascent iodine voor de beste opneembaarheid. Het beste jodium supplement is Jodium Druppels.
Een paar cijfers: Bakkerszout bevat gemiddeld 58.000 mcg jodium per kilo (jozo-zout 21.000 mcg/kilo). 1 gram bakkerszout bevat dus 58 mcg jodium. Een volwassene heeft 2,6 gram bakkerszout per dag nodig om aan 150 mcg jodium te komen.
Gevolgen teveel aan jodium
Bij een normaal werkende schildklier kan je lichaam een teveel aan jodium goed verdragen, het levert dan ook geen direct gevaar op. Bij schildklierproblemen moet je wel goed opletten: je kunt dan extra gevoelig reageren op grote hoeveelheden jodium.
Wat gebeurt er als je jodiumtekort hebt? Jodium is een mineraal dat nodig is voor de productie van schildklierhormonen. Een tekort kan er dan voor zorgen dat je schildklier te traag werkt. Er komen dan namelijk te weinig schildklierhormonen in je bloed, waardoor de stofwisseling in je lichaam steeds langzamer wordt.
Het jodiumhoudend keukenzout zoals je dat bij de supermarkt kan kopen, zoals het bekende "Jozo zout", bevat minder jodium dan het bakkerszout. Bij gebruik van Jozo zout kunnen dus op termijn gezondheidsproblemen ontstaan vanwege een jodium tekort.
Makreel is een blauwe vis, rijk aan vitamine B12, B6 en B3. Het heeft een hoog jodiumgehalte (51 mg jodium per 100 g makreel). Daarom is het zeer gunstig voor het metabolisme, het energieniveau en de cellulaire afweer van je hond.