In Frankrijk wonen ongeveer 62 miljoen mensen. Overigens worden in Frankrijk meer talen dan alleen het Frans gesproken, maar het Frans is de enige officiële taal van het land.
In Frankrijk worden verschillende talen gesproken, maar toch heeft dit land maar één officiële taal. Deze taal wordt Frans genoemd. Vanwege de naam denk je misschien dat er alleen in Frankrijk Frans wordt gesproken, maar dat is niet het geval. In België en Zwitserland wordt bijvoorbeeld ook Frans gesproken.
Occitaans, historisch ook wel langue d'oc of Provençaals genoemd, is de verzamelnaam voor een aantal nauw verwante streektalen, waaronder Gascons, die gesproken worden in Zuid-Frankrijk en kleine aangrenzende gebieden in Spanje en Italië. Het volledige taalgebied van deze streektalen wordt Occitanië genoemd.
In Noord-Frankrijk wordt in het arrondissement Duinkerke (Dunkerque) (département du Nord) door ouderen op of van het platteland nog een West-Vlaams dialect gesproken. Het verspreidingsgebied van dit Nederlandse dialect in Frankrijk wordt gewoonlijk Frans-Vlaanderen genoemd.
Ze spraken een Germaanse taal, Frankisch genaamd, die ook tot de taalgroep van de Indo-Europese talen behoorde.
De officiële taal is het Frans, daarnaast wordt door minderheden Bretons (Bretagne) gesproken, Occitaans (het zuiden), Baskisch (in de westelijke Pyreneeën), Duits (Elzas-Lotharingen), Nederlands (Frans Vlaanderen), Catalaans (Roussillon), Italiaans (rond Nice), Corsicaans (op Corsica).
Rond het begin van de jaartelling kwam er vanuit Noord-Duitsland een Germaanse kolonisatie. Toen sprak men hier dus Germaans. Na de volksverhuizingen, dus ongeveer rond het jaar 500 na Christus, zijn uit de Germaanse dialecten aparte talen ontstaan, waaronder het Oudnederlands.
Zoals Franse leraren of een meertaligen je echter zullen vertellen, is Frans een wereldtaal die een van de gemakkelijkste is om te leren. Volgens een studie van het Amerikaanse Foreign Service Institute (FSI), is de Romaanse taal een van de toegankelijkste levende talen ter wereld om te leren.
Welke Nederlandse woorden zijn er in het Frans terechtgekomen? Uiteraard woorden voor typisch Nederlandse zaken zoals “dijk” (la digue), “molen” (le moulin) en “polder” (polder), maar ook Franse woorden als “bière” en “dronquart” vinden hun oorsprong in het Nederlands (resp. bier en dronkaard).
Het komt daarmee op de 14e plaats in de lijst van meest gesproken talen wereldwijd. Het wordt gesproken door 63 miljoen mensen in Frankrijk, 7,7 miljoen mensen in Canada (voornamelijk in Quebec), 4,2 miljoen in België (voornamelijk in Wallonië en Brussel) en 1,8 miljoen in Zwitserland.
Over het algemeen zijn de Fransen een trots volk: op hun cultuur en hun erfgoed; van hun lange geschiedenis die baanbrekende politieke, academische, artistieke en literaire bewegingen omvat.
De landen waar Frans het meest gesproken wordt zijn naast Frankrijk, België, Luxembourg, Zwitserland, Quebec, maar ook Afrikaanse landen, eilanden van alle oceanen en zelfs een aantal Amerikaanse staten.
België, klein land met 3 officiële talen
België is een minuscuul landje op de wereldkaart, maar kan zich 3 officiële talen veroorloven: Nederlands, Frans en Duits. Ook enkele regionale talen zijn er erkend.
29% spreekt Frans.
Moeilijk en minder moeilijk
Voor Nederlanders zijn Japans, Chinees, Koreaans en Arabisch ingewikkelde talen om te leren. Alleen al het schrift van deze talen is ontzettend lastig omdat het uit tekens bestaat en niet uit letters zoals wij die kennen.
De scholen van de Franse Gemeenschap bieden goed onderwijs in het Frans. Het leren van het Nederlands is er verplicht.
Spaans is een taal waarbij de koppeling van letters aan klanken eenduidig en de woordstructuur makkelijk is (veel lettergrepen met enkel medeklinker-klinker combinaties). Spaans zal dus over het algemeen makkelijker te leren zijn dan Frans.
Het Nederlands wordt met het Duits, Engels, Zweeds en Deens gerekend tot de Germaanse talen. De onderlinge verstaanbaarheid tussen deze talen verschilt. Deens en Zweeds zijn onderling het meest verstaanbaar, maar ook Nederlands en Duits zijn over en weer verstaanbaar.
Volgens het Guinness Book of Records zijn dit de aller moeilijkste talen ter wereld: Het Tabassaran in de Kaukasus.
Nederlands is geen makkelijke taal om te leren maar zeker niet de moeilijkste. Het ligt er aan welke talen je als spreekt, iemand die Engels spreekt zou niet zo'n moeite hebben met Nederlands, maar als je bijvoorbeeld alleen Japans spreekt dan wordt het al een stuk lastiger.