De lijm moet worden aangebracht vanaf 10cm op het dakvlak tot aan de bovenzijde van de dakrand. Gebruik hiervoor de EPDM randen en opstanden lijm (T- 2000). Wacht totdat de lijm vingerdroog is daarna kan de dakbedekking worden aangebracht. De EPDM goed aandrukken met bijvoorbeeld de EPDM aandrukroller.
EPDM rubber is uitermate goed bestendig tegen vrijwel elke denkbare stof en belasting. Toch vormt één ingrediënt een uitzondering op deze regel: chloor. Dakbedekking van EPDM is bijzonder gevoelig voor aantasting door chloor en dat maakt het gebruik van chloorhoudende middelen op het dak geen verstandige keuze.
Wanneer je toe bent aan nieuwe dakbedekking, doordat de huidige bijvoorbeeld beschadigd is, kun je deze zelf gemakkelijk verwijderen. Dit is niet altijd nodig. EPDM kan over vele bestaande dakbedekkingen heen worden gelegd, maar soms is het handiger de huidige dakbedekking te verwijderen.
Kan ik EPDM op EPDM lijmen? Ja, met onze contactlijm kunt u bijvoorbeeld EPDM banen aan elkaar plakken.
Neen, regen, sneeuw en ijs moeten verwijderd worden alvorens de EPDM-dakbedekking kan verlijmd worden.
Als je op jouw dak twee stukken EPDM-folie gebruikt, lijm je ze overlappend op elkaar vast. Een plat dak helt altijd een beetje af, gebruik een waterpas om te kijken waar het laagste deel van je dak ligt. Zorg er voor dat de folie op het lage deel van het dak, onder het andere stuk folie valt bij de overlapping.
Omdat het van EPDM gemaakt wordt, heeft het zeer goede UV- en ozonbestendige eigenschappen. Daarnaast is het goed bestand tegen invloeden van het weer en het folie is niet alleen waterdicht, maar ook luchtdicht. Daarom kan het zowel binnen als buiten toegepast worden.
De plekken op het dak waar het horizontale oppervlak overgaat naar verticale opstanden, zorgen namelijk voor grote trekkrachten op het EPDM rubber door het constante uitzetten en krimpen. Na verloop van tijd leidt dit onvermijdelijk tot scheuren of lostrekken van de dakbedekking.
Dit synthetische product kenmerkt zich onder meer door een enorme veelzijdigheid in bestendigheid tegen uiteenlopende weersinvloeden. Van UV-straling tot ozon en van hagelbuien tot verzengende hitte. In figuurlijke zin zouden we daarom kunnen zeggen dat EPDM onder al deze omstandigheden geen krimp geeft.
Dakenshop heeft EPDM dakbedekking op rol in verschillende maten. Naast dat u bij Dakenshop meerdere diktes dakfolie kunt kopen, vindt u in onze webshop ook EPDM stroken in een dikte van 0,75 mm, 1,14 mm en 1,52 mm. Een volledige rol van zowel de EPDM folie als stroken heeft een lengte van 30,48 meter.
EPDM dakbedekking heeft een lange levensduur. Indien u EPDM op de juiste manier legt en daarbij onze EPDM lijm gebruikt, kunt u verwachten dat uw dakbedekking minstens 40 jaar meegaat.
Wanneer EPDM correct en vakkundig wordt geplaatst, komt het nooit los. In de zeldzame gevallen dat een EPDM-folie na verloop van jaren toch loskomt, is er in de hoeken geen kimfixatie geplaatst of is deze slecht uitgevoerd. Het ligt in die gevallen niet aan de EPDM zelf, wel aan de slechte plaatsing.
De EPDM lijmroller is bestand tegen de oplosmiddelen in de EPDM lijm. Een grote roller is 18cm breed en is vooral geschikt voor het grote dakoppervlakte. Gebruik de lijmroller 10cm voor de dakrand en andere kleinere en moeilijker bereikbare oppervlaktes.
EPDM is doorgaans goedkoper dan bitumen. Het kan op maat worden gemaakt en als één geheel op het dak worden geplaatst. Toch moet bitumen niet onderdoen voor EPDM. Een dak met vakkundig geplaatste bitumen is oerdegelijk en absoluut waterdicht.
Het is een synthetisch rubber en het materiaal kan uitstekend op verschillende ondergronden worden aangebracht. Een EPDM dakbedekking is ook uitermate geschikt voor verschillende soorten houten ondergronden. Zo kunt u EPDM verlijmen op OSB platen, underlayment platen of een houten dakbeschot.
Welk EPDM op een plat dak
Gaat het om een dak van een huis, een bedrijfspand, een loods, garage of appartement, dan moet u zeker voor EPDM met een dikte van 1,3mm gaan. Dit EPDM is net even dikker waardoor het een nog langere levensduur heeft en dus ook langer waterdicht is.
Om het oppervlak goed te kunnen reinigen kunt u het beste een medium harde borstel of bezem gebruiken. Vergeet na het reinigen van het oppervlak niet om het dak goed af te spoelen met voldoende water zodat er geen vetresten van de zeep achterblijven op de EPDM dakbedekking.
Wanneer u ons contacteert voor het opsporen van de lekkages of beschadigde plekken aan uw dak dan zal u ervoor kunnen kiezen om een rooktest uit te laten voeren. Door middel van deze rookproef zijn wij in staat om op een zeer effectieve manier te zien waar er zich een lek bevindt in uw roofing op het dak.
PVC biedt zo zijn eigen voordelen, want dankzij de UV-bestendigheid van dit vaak wit gekleurde materiaal blijft de binnentemperatuur onder warme omstandigheden iets lager dan bij bitumen. De onbetwiste koning op het gebied van bestendigheid tegen temperatuurverschillen is echter EPDM.
Baanvormige (bitumen) dakbedekking of kunststof dakbedekking (PVC, EPDM) is zeer dampdicht. Om bij deze opbouw overmatige inwendige condensatie te voorkomen, dient de dampremmende laag aan de onderzijde volledig gesloten te zijn. Dit moet door de verwerker worden gegarandeerd.
Onder uitloop = afvoer die het water door je dak naar beneden afvoert. De onderuitloop moet ten minste 10 mm verdiept worden aangebracht (afschot).
Beide kanten van de folie besmeer je met de primer (totale breedte 20 cm). Vervolgens plaats je de vulkaniserende tape hierop en verkleef je de tape met de vlakke hand op de folie zodat er geen luchtbelletjes meer onder zitten. Als laatste rol je met een handroller over de naadverbinding.
EPDM heeft geen onder -of bovenkant
Dit betekend ook dat het niet uitmaakt aan welke kant u het lijmt. EPDM is een homogeen materiaal en heeft dus geen onderkant, maar ook geen bovenkant. Ons EPDM is van het merk Tytane, en als we dan toch een advies moeten geven, leg het EPDM rubber met het merk naar boven.
Heeft het EPDM-membraan een onder- en bovenzijde? Nee, er is geen verschil in onder- en bovenzijde. Moet een beschermingslaag aangebracht worden bovenop het EPDM-membraan? Nee, het EPDM-membraan is UV & ozonbestendig.